Strony

czwartek, 13 czerwca 2013

Rolada makowa z owocowym jogurtem przepis

Pyszny borówkowy jogurt otulony masą makową i delikatnym biszkoptem, wyśmienity na lato. Leśne owoce można zastąpić truskawkami, brzoskwinią, byle były dojrzałe i mięciutkie (oprócz kiwi i tych, co nie dają się zamknąć w galaretce.)

Domogród

Domogród

Domogród

 

Składniki na biszkopt:

3 duże jaja
2 kopiaste łyzki mąki pszennej tortowej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
1/4 szklanki gorącej wody
szczypta soli
aromat kilka kropel (opcjonalnie, jesli biszkopt nasączamy)


Przygotowanie biszkoptu


(przed wyrabianiem biszkoptu dobrze jest całe jaja włożyć do miski i zalać ciepłą wodą, by się ogrzały) Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni C. Dużą prostokątną lub kwadratową formę wykładamy papierem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodając pod koniec cukier w kilku rzutach. Do dobrze zmiksowanego białka dodajemy żółtka, rozbełtane z gorącą wodą i aromatem. Mieszamy na wolnych obrotach tylko do połączenia. Odstawiamy robot i dosypujemy w kilku partiach wymieszane mąki (najlepiej przez sito), mieszając ostrożnie łyżką. Wylewamy biszkopt do formy  i wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Kiedy biszkopt będzie jeszcze ciepły, odrywamy delikatnie papier i zawijamy w czystą, koniecznie świeżo wyprasowaną ściereczkę. Odstawiamy do wystudzenia. 

 


Masa makowa


200 -250 gram maku 
1 łyżka kaszy manny lub płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
1/3 szklanki cukru (najlepiej nie wsypywać od razu wszystkiego, bo cukier cukrowi nie równy a przesłodzony mak nie każdy lubi)
1-2 łyżki dżemu lub powideł
garść pomarańczowej skórki lub rodzynek
1 łyzeczka kakao
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
aromat
szklanka wody
2-3 łyżki śmietany lub mleka


Przygotowanie masy makowej


Miele mak w młynku do kawy i jak dla mnie jest super. Zalałam szklanką wrzącej wody i podgrzewałam (ma delikatnie pyrkać, jak każda kaszka) około 15 minut. 
W trakcie gotowania do(często mieszamy i w razie potrzeby podlewamy wodą, nie mlekiem, bo lubi się przypalać) maku dorzucamy cukier, sól, kaszę mannę a pod koniec skórkę pomarańczową i kakao. Wyłączamy palnik i jeszcze na gorący mak, dodajemy żółtko (taka metoda eliminuje ewentualne bakterie z jajek, tym bardziej, że masa makowa nie trafia już do piekarnika) aromat i dżem ( ja dodałam 1 łyżkę czerwonych borówek zamiast dżemu). Kiedy masa makowa dobrze przestygnie i jest dość gęsta, że przysłowiowa łyżka staje, dodajemy mleko i mieszamy. Na koniec wlewamy spirytus i ponownie mieszamy.

 

Masa jogurtowa


około 400 ml jogurtu naturalnego
1 galaretka truskawkowa lub pasująca do owoców(można ją zastąpić 2 łyżeczkami żelatyny, ale trzeba pamiętać, by do do masy dodać cukier puder)
1 łyżeczka żelatyny
 miękkie dojrzałe owoce z przetworów lub świeże


Przygotowanie masy jogurtowej


Żelatynę rozklejamy razem z galaretką w 1/2 szklanki soku z owoców. Wstawiamy ją (po dodaniu żelatyny i galaretki wyjdzie gdzieś objętości 3/4 szklanki) do osobnego naczynia z gorącą wodą i co jakiś czas mieszamy, by żelowała jednolicie. W momencie łączenia z jogurtem powinna mieć ciepłotę naszych dłoni, chłodniejsza może zamienić się w nieciekawe kawałki, zaraz po dodaniu do jogurtu. Jogurt miksujemy około 2-3 minut - naprawdę daję się napowietrzyć, choć nie ubije się tak, jak śmietana kremówka - szczerze mówiąc trafiło mi się kilka razy trafić na super jogurt, który potrafi zamienić się w niesamowitą piankę. Spróbujcie przepisu ciasto jogurtowe z truskawkami bez pieczenia lub leśną jogurtową piankę. 
W osobnej misce kilka łyżek ubitego jogurtu szybko łączymy z galaretką i dodajemy do pozostałej masy jogurtowej. Szybko miksujemy całość. Zanim masa zżeluje, rozwijamy roladę, odkładamy ściereczkę i smarujemy biszkopt masą makową, zostawiając na końcu pas, o szerokości kilku centymetrów, który zapobiegnie wydostawaniu się masy wzdłuż rolady. Na masę makową wykładamy stężałą jogurtową i zwijamy, w miarę możliwości. Ponieważ nadzienia jest dosyć dużo, wystarczy zamknąć roladę (bez efektu spirali) po obwodzie i ułożyć na małym zakładzie (zakład przekręcamy ku dołowi. Bokami rolady się nie przejmujemy. Nadmiar ścinamy nożem i zjadamy lub zostawiamy kręcącym się obok łasuchom. Rolada musi trafić do lodówki przynajmniej na 2 godziny a na drugi dzień jest rewelacyjna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.