Strony

sobota, 29 czerwca 2013

Paprykowe ziemniaki w 10 minut


Domogród

Polecam szybki sposób na przygotowanie smakowitych ziemniaków przyprawionych słodką papryką i świeżymi ziołami prosto z ogródka.  Ostatnio serwowałam je z pysznymi kotletami z kalafiora. 

Domogród

Temu daniu towarzyszyła ekspresowa sałatka z ogórka ze świeżymi ziołami

 

Składniki i przygotowanie 


Ugotowałam około pół kilograma ziemniaków (porcja na 2 osoby - kartofle gotujemy około 6-10 minut - trzeba sprawdzać widelcem, by się nie rozgotowały) (porcja na 2 osoby). Natychmiast po ugotowaniu odcedzam i zdejmuję pokrywę z garnka, by bardzo dobrze odparowały (nie będą trzaskać na patelni). Na patelnię wlałam 2 łyżki oleju - tyle w zupełności wystarczy na tą ilość. Jedna łyżka oleju to około 90 kalorii. Lepiej pokropić ziemniaki dobrym olejem, tłoczonym na zimno, bogatym w nienasycone kwasy omega 3,  tuż przed podaniem. Na lekko rozgrzany olej wrzuciłam pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej, szczyptę ziół prowansalskich i soli. Przemieszałam zioła i natychmiast wrzuciłam ziemniaki, obsmażając je szybko z każdej strony po kilka sekund. Krótkie podsmażanie a właściwie takie wymieszanie ziemniaków, papryki, tłuszczu - chodzi o to, żeby papryka się nie przypaliła. Na koniec posypałam porcją posiekanej zieleniny i natychmiast układałam na talerzu. Proste, szybkie, danie, z dodatkami - wyśmienite.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.