Składniki
2/3 ugotowanych i zmielonych lub przeciśniętych przez maszynkę kartofli
1/3 mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (kopytka będą aksamitne i miękkie)
1 jajo (opcjonalnie - moja mama nigdy nie dodawała jajka i również kopytka były wyśmienite)
Przygotowanie
Dobór proporcji jest bardzo prosty - stosunek ziemniaków do mąki musi się wahać w granicach 3:1 (może się zdarzyć, że kartofle są bardzo wodniste, co od razu się odczuje podczas wyrabiania, więc trzeba dodać jeszcze troszkę mąki)
Wyrabiamy wszystkie składniki, krótko, do połączenia. Podsypujemy stolnicę mąką, tniemy kawałki, rolujemy wałeczki, które również przecieramy delikatnie mąką i tniemy ukośnie nożem, jak kiełbasę. W międzyczasie wstawiamy duży gar z wodą (na 3 litry około płaska łyżka soli) i doprowadzamy do wrzenia. Oprócz soli można dodać łyżkę oleju, by zapobiec zlepianiu kopytek. Jeśli zrobiliśmy ich dużo nie wsypujmy wszystkich na raz do gara, bo zanim się zaczną gotować, już się rozpadną. Kopytka powinny krótko przebywać we wrzącej wodzie, do wypłynięcia na powierzchnię.
Kopytka łatwo przechowywać (zawsze gotowane) w zamrażalniku do dwóch tygodni, w lodówce kilka dni.
Kopytka z młodą kapustą - przepis tutaj - smakują wybornie. Podsmażam posoloną, pokrojoną cebulkę, dodając pod koniec łyżeczkę papryki czerwonej i posypuje nią kopytka - proste i przepyszne.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Kopytka łatwo przechowywać (zawsze gotowane) w zamrażalniku do dwóch tygodni, w lodówce kilka dni.
Kopytka z młodą kapustą - przepis tutaj - smakują wybornie. Podsmażam posoloną, pokrojoną cebulkę, dodając pod koniec łyżeczkę papryki czerwonej i posypuje nią kopytka - proste i przepyszne.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Kopytka uwielbiam, a młodą kapustę ubóstwiam. Danie jak dla mnie idealne, porywam talerz i idę smakować:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
Witam . Dzis zrobilam moje pierwsze w zyciu kopytka i skorzystalam wlasnie z Pani przepisu. Niestety mojej mamie tego nie moge powiedziec, ale wyszly lepsze od tych, ktore robi ona . Tak wiec kolejny raz sprawdzilam pani przepis i sie nie zawiodlam :)
OdpowiedzUsuńMiło mi ogromnie, że spróbowałaś a jeszcze bardziej z tego, że wyszło nalezycie. Staram się publikować sprawdzone recepty z mojej kuchni i pokazać przede wszystkim, że to nietrudne, pod warunkiem, że nie robimy niczego w pośpiechu, bo to największa zakała, potrafi popsuć niejeden świetny przepis. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na kolejne przepisy
UsuńWitam a jak takie kopytka odgrzać następnego dnia?
OdpowiedzUsuńNa wiele sposobów - najsmaczniej na patelni podrumienić na tłuszczu lub skropić oliwą i do piekarnika na kilka minut. Mozna też błyskawicznie w mikrofali, ale to niezbyt zdrowo
UsuńWspomina Pani, że można je trzymać w zamrażalniku do 2 tygodni, a jak je później po tych 2 tygodniach przygotować do spożycia - tak żeby nadal były miękkie?
OdpowiedzUsuńMożna kopytka włożyć na moment do tyle co zagotowanej nieco osolonej wody lub krótko dusić z warzywami, dodając kopytka pod koniec na przykład do pomidorów, papryki, cukini lub po prostu kiedy się odmrożą podsmażyć pod przykryciem
UsuńZrobiłem jak w przepisie, tylko z jajkiem. Nie zauważyłem, aby było coś nie tak. Trochę spanikowałem i zacząłem dodawać więcej mąki niż w przepisie. Nie do przesady, ale może wynikało to raz z ziemniaków, a dwa, że nie wiedziałem jak to ciasto wyrabiać, aż w końcu wpadłem na chyba ten trik;) Pozdrawiam Łukasz p.s. faktycznie wyszły miękkie i powiem więcej, lepsze niż moja mama robiła:)
OdpowiedzUsuńWitam. Dziekuję za wypróbowanie przepisu. Faktycznie, jak się robi coś pierwszy raz człowiek nie wie, czy to już tak ma być, czy ciasto akuratne itd. Regulujemy mąką konsystencje, ale też lepiej za dużo jej nie dawać, bo kluchy mniej smaczne. Pozdrawiam. Zapraszam serdecznie na pozostałe przepisy.
UsuńKtórą proporcję należy wziąć: tę podaną w 'składnikach - 2:1' czy w 'przygotowaniu - 3:1' ? chciałam jutro zrobić na obiad kopytka, zostało mi z dzisiaj 900 g ziemniaków...
OdpowiedzUsuńWitam. Proponuje dołożyć do tych ziemniaków około 30 dag mąki pszennej i łyżkę z brzuszkiem mąki ziemniaczanej. W filmie pokazywalam w garnku stosunek 2/3 masa ziemniaczana, 1/3 masa mąki
Usuńkopytka wyszły cudowne!!! dziękuję!!
UsuńDziękuję za ocenę!!! Pozdrawiam
UsuńKnedle wyszly wspaniale, delikatne, cudowne. Dziekuje
OdpowiedzUsuńProszę o przepis na leniwe pierogi
Z góry dziekuje
Dziękuję za wypróbowanie i ocenę. Wkrótce postaram się opublikować leniwe. Pozdrawiam
UsuńWyszły super, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń