Strony

niedziela, 26 maja 2013

Mięciutkie kopytka - prosty i łatwy przepis

Kopytka to apetyczny przysmak z gotowanych ziemniaków i mąki, zakorzeniony w tradycji kraju, jak i w innych społeczeństwach od kilku stuleci. W Europie ziemniaki znane są od słynnych odkryć Krzysztofa Kolumba, który przywiózł je na stary kontynent w siedemnastym wieku. Jan III Sobieski wracając z wojennych wypraw przywiózł ziemniaki jako ciekawostkę botaniczną, swojej ukochanej Marysieńce. Popularny ziemniak zrobił furorę na całym świecie, zmniejszając ryzyko głodu w najbiedniejszych państwach. Więcej...


Składniki


2/3 ugotowanych i zmielonych lub przeciśniętych przez maszynkę kartofli
1/3 mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (kopytka będą aksamitne i miękkie)
1 jajo (opcjonalnie - moja mama nigdy nie dodawała jajka i również kopytka były wyśmienite)

Przygotowanie


Dobór proporcji jest bardzo prosty - stosunek ziemniaków do  mąki musi się wahać w granicach 3:1  (może się zdarzyć, że kartofle są bardzo wodniste, co od razu się odczuje podczas wyrabiania, więc trzeba dodać jeszcze troszkę mąki)
Wyrabiamy wszystkie składniki, krótko, do połączenia. Podsypujemy stolnicę mąką, tniemy kawałki, rolujemy wałeczki, które również przecieramy delikatnie mąką i tniemy ukośnie nożem, jak kiełbasę. W międzyczasie wstawiamy duży gar z wodą (na 3 litry około płaska łyżka soli) i doprowadzamy do wrzenia. Oprócz soli można dodać łyżkę oleju, by zapobiec zlepianiu kopytek. Jeśli zrobiliśmy ich dużo nie wsypujmy wszystkich na raz do gara, bo zanim się zaczną gotować, już się rozpadną. Kopytka powinny krótko przebywać we wrzącej wodzie, do wypłynięcia na powierzchnię.


Kopytka łatwo przechowywać (zawsze gotowane) w zamrażalniku do dwóch tygodni, w lodówce kilka dni.
Kopytka z młodą kapustąprzepis tutaj - smakują wybornie. Podsmażam posoloną, pokrojoną cebulkę, dodając pod koniec łyżeczkę papryki czerwonej i posypuje nią kopytka - proste i przepyszne.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

16 komentarzy:

  1. Kopytka uwielbiam, a młodą kapustę ubóstwiam. Danie jak dla mnie idealne, porywam talerz i idę smakować:)
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam . Dzis zrobilam moje pierwsze w zyciu kopytka i skorzystalam wlasnie z Pani przepisu. Niestety mojej mamie tego nie moge powiedziec, ale wyszly lepsze od tych, ktore robi ona . Tak wiec kolejny raz sprawdzilam pani przepis i sie nie zawiodlam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi ogromnie, że spróbowałaś a jeszcze bardziej z tego, że wyszło nalezycie. Staram się publikować sprawdzone recepty z mojej kuchni i pokazać przede wszystkim, że to nietrudne, pod warunkiem, że nie robimy niczego w pośpiechu, bo to największa zakała, potrafi popsuć niejeden świetny przepis. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na kolejne przepisy

      Usuń
  3. Witam a jak takie kopytka odgrzać następnego dnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wiele sposobów - najsmaczniej na patelni podrumienić na tłuszczu lub skropić oliwą i do piekarnika na kilka minut. Mozna też błyskawicznie w mikrofali, ale to niezbyt zdrowo

      Usuń
  4. Wspomina Pani, że można je trzymać w zamrażalniku do 2 tygodni, a jak je później po tych 2 tygodniach przygotować do spożycia - tak żeby nadal były miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kopytka włożyć na moment do tyle co zagotowanej nieco osolonej wody lub krótko dusić z warzywami, dodając kopytka pod koniec na przykład do pomidorów, papryki, cukini lub po prostu kiedy się odmrożą podsmażyć pod przykryciem

      Usuń
  5. Zrobiłem jak w przepisie, tylko z jajkiem. Nie zauważyłem, aby było coś nie tak. Trochę spanikowałem i zacząłem dodawać więcej mąki niż w przepisie. Nie do przesady, ale może wynikało to raz z ziemniaków, a dwa, że nie wiedziałem jak to ciasto wyrabiać, aż w końcu wpadłem na chyba ten trik;) Pozdrawiam Łukasz p.s. faktycznie wyszły miękkie i powiem więcej, lepsze niż moja mama robiła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Dziekuję za wypróbowanie przepisu. Faktycznie, jak się robi coś pierwszy raz człowiek nie wie, czy to już tak ma być, czy ciasto akuratne itd. Regulujemy mąką konsystencje, ale też lepiej za dużo jej nie dawać, bo kluchy mniej smaczne. Pozdrawiam. Zapraszam serdecznie na pozostałe przepisy.

      Usuń
  6. Którą proporcję należy wziąć: tę podaną w 'składnikach - 2:1' czy w 'przygotowaniu - 3:1' ? chciałam jutro zrobić na obiad kopytka, zostało mi z dzisiaj 900 g ziemniaków...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Proponuje dołożyć do tych ziemniaków około 30 dag mąki pszennej i łyżkę z brzuszkiem mąki ziemniaczanej. W filmie pokazywalam w garnku stosunek 2/3 masa ziemniaczana, 1/3 masa mąki

      Usuń
    2. kopytka wyszły cudowne!!! dziękuję!!

      Usuń
    3. Dziękuję za ocenę!!! Pozdrawiam

      Usuń
  7. Knedle wyszly wspaniale, delikatne, cudowne. Dziekuje
    Proszę o przepis na leniwe pierogi
    Z góry dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wypróbowanie i ocenę. Wkrótce postaram się opublikować leniwe. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Wyszły super, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.