Strony

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Rumiany kurczak prosty przepis

Jeśli szukasz przepisu na rumianego kurczaka, bez obróbki w tłuszczu, wypróbuj bez obaw jeden z moich sprawdzonych sposobów. Dobra marynata to podstawa, przy obróbce mięsa, każdego rodzaju.


Składniki


(porcja na 2-3 osoby)

dwa duże udka (około 70 dag kurczaka
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz


Składniki marynaty


50  ml octu winnego lub jabłkowego
1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
3 łyżki przecieru domowej roboty lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
1, 5 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka papryki czerwonej
 po pół łyżeczki majeranku i ziół prowansalskich
szczypta soli




Przygotowanie marynaty


Kurczaka myjemy, porcjujemy, osączamy, solimy i oprószamy pieprzem. Odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie mieszamy dokładnie składniki marynaty. Zalewamy kurczaka i zanim wstawimy do lodówki, kilka razy mieszamy. Najlepiej, by mięso, pod przykryciem poleżało przynajmniej około godziny w lodówce, a najlepiej do następnego dnia. (użycie octu winnego doskonale kruszy mięso, ale musi jednak pobyć w marynacie jakiś czas) Można użyć torebek ze szczelnym zamknięciem i w nich macerować kurczaka.

Przed pieczeniem przygotowujemy naczynie ceramiczne lub żaroodporne. Posypujemy spód posiekaną w kostkę cebulą i czosnkiem. Układamy porcje kurczaka i wlewamy marynatę. Kurczak dochodzi od 30 minut do 45. Zawsze piekę go bez przykrycia (grzałka góra-dół) przez pierwsze 25-30 minut w temperaturze 190 stopni C. Póżniej zmniejszam temperaturę, w zależności od koloru pieczonego drobiu. Jeśli jest już rumiany, obniżam temperaturę poniżej 180 stopni C. na około 20 minut. Jeśli kurczak blady, zwlekamy z obniżeniem temperatury do momentu pożądanego efektu i wtedy zmniejszamy nawet do poniżej 160 stopni (kwestia wyczucia piekarnika). Staramy się maksymalnie do godziny trzymać kurczaka w piekarniku, by go zbytnio nie wysuszyć.
Wypróbuj także dobry  przepis na kurczaka, 
z wcześniejszych postów.

Kiedy nie mam czasu korzystam z gotowych sałatek, z moich zapasów. Zobacz przepis na szybkościową sałatkę z ogórka i warzyw, która nigdy się nie psuje, jak to często przytrafia się ogórkom. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.