Strony

niedziela, 28 kwietnia 2013

Bajeczny tort z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Mięciutkie brzoskwinie z syropu otulone kremem z bitej śmietany, w ciemnym biszkopcie po prostu rozkosz dla podniebienia. Gorąco polecam!!!


Łatwo wykonacie tego typu dekorację, zrobiłam centralnie obwódkę z kremu w kształcie serca, gdzie ułożyłam plastry brzoskwiń i polałam je gęstniejącą galaretką. Zobacz, jak robię na żywo w YT tort brzoskwiniowy

Składniki  na biszkopt (biszkopt ciemny)


użyłam średniej tortownicy - około 27 cm.


6 dużych jaj
0,5 szklanki cukru
6 kopiastych łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mocnego kakao (z wiatrakiem)
szczypta soli
1/4 szklanki gorącej wody

 

Przygotowanie biszkoptu


Spód tortownicy wykładamy papierem, boków nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka ze solą, dodając pod koniec 2 łyżeczki cukru, by utrwalić pianę. Do żółtek dodajemy cukier,  gorącą wodę i miksujemy. Gdy masa żółtkowa nieco zbieleje, dodajemy ją do ubitych białek i delikatnie łączymy, najlepiej przy pomocy łyżki. Wymieszane mąki z kakao, dodajemy partiami do masy i ostrożnie łączymy, starając się robić to, mimo wszystko, jak najkrócej. Wlewamy kakaowy biszkopt do formy wstawiamy czym prędzej do piekarnika na około 30-35 minut w temp. ok.165 lub 170 stopni C. Kiedy się upiecze, może stygnąć w piekarniku, ale jeszcze ciepły wyjmujemy z formy i układamy na kratce, by go trochę osuszyć.

 

Pozostałe składniki do tortu


0,5-0,6 litra śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
kilka kropel olejku pomarańczowego - ożywi smak śmietany, który, jak dla mnie bez tego dodatku jest nieco mdły
2-3 łyżki dżemu wiśniowego
puszka brzoskwiń w syropie (około 10 połówek tego owocu)
50 ml alkoholu (dodatek do syropu z brzoskwiń, którym nasączamy płaty biszkoptu)
wiórki kokosowe do obsypania boku tortu (lub inna posypka)
barwnik do niewielkiej ilości bitej śmietany (użyłam pistacjowy, ale może to być zupełnie inny kolor)
1/3 torebki galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
2 łyżeczki żelatyny do bitej śmietany


 

Przygotowanie tortu

 


W szklance rozklejamy żelatynę w małej ilości chłodnej wody i wstawiamy do drugiego naczynia z ciepłą wodą, dzięki temu dokładnie się rozpuści. W drugiej szklance zalewamy gorącą wodą 1/3 torebki galaretki i zalewamy 150 ml gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Układamy pierwszy płat na paterze i nasączamy syropem. Smarujemy dżemem a na to dajemy część kremu z bitej śmietany i układamy brzoskwinie pokrojone w pół-plastry (dozujemy tak, by ich starczyło na kolejne przełożenie i dekorację (do dekoracji wybrałam najładniejsze kawałki). Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu, nasączamy i przesmarowujemy kremem. Ponownie układamy brzoskwinie, przykrywamy ostatnim płatem, nasączamy i pokrywamy całość cieniutką warstwą kremu.

Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

  1. Biszkopt wychodzi rewelacyjny, wcześniej piekłam z innego przepisu ale trzeba było dużo nasączać bo inaczej nawet po przełożeniu kremem lub inną masą nie był taki wilgotny jak by się chciało, był zjadliwy. Za to ten to niebo w gębie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Autorzy przepisów na to ciasto zapominają o najważniejszej rzeczy, że biszkopt to nie babka ani placek, do której daje się olej, ocet i kto wie, co tam jeszcze... Biszkopt to ciasto na pianie z jaj z niewielkim dodatkiem mąki (1 łyżka na jajko - jeśli duże jajo to kopiasta łyżka - a ja widzę przepisy, gdzie operuje się szklankami. No i stąd smak pseudo biszkoptów, nie ma nic wspólnego z delikatnym, beztłuszczowym puchem.

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.