Strony

wtorek, 8 stycznia 2013

Rolada drożdżowa pyszna z powidłami przepis

W. DomogródDla amatorów pączków, zwłaszcza w karnawale, rolada z powidłami, będzie zdrowszym i mniej-kalorycznym przysmakiem.

Składniki na ciasto

4 żółtka
0,5 kg mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
100 gram masła
szczypta soli
0,5 szklanki ciepłego mleka lub wody
3-4 dag drożdży

Masa z powideł

1 słoik 300 ml najlepiej swojskich powideł
2-3 starte jabłka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie rolady drożdżowej z powidłami

Mąkę, cukier, sól mieszamy w misce. Robimy pośrodku dołek, do którego dodajemy pokruszone drożdże. Zalewamy drożdże ciepłym mlekiem i posypujemy wierzch łyżką cukru. Kiedy na powierzchni płynu pojawi się pianka to znak, ze drożdże zaczęły pracować. Dodajemy do miski żółtka i wyrabiamy ciasto. Po chwili dodajemy cienkim strumieniem roztopione, letnie masło i wyrabiamy. Ciasto powinno być gęste, nieco luźniejsze od ciasta kluskowego, ale nie rzadkie. Jeśli trzeba, dodajemy trochę mąki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia, na około pół godziny. Z tej porcji wyjdą dwie rolady. Dzielimy ciasto na dwie połowy. Wykładamy podłużne wąskie formy papierem do pieczenia (unikniemy kłopotliwego mycia). Każdy kawałek ciasta krótko zarabiamy i wałkujemy na zbliżony w kształcie prostokąt. Smarujemy masą z wymieszanych powideł z jabłkami i mąką ziemniaczaną. Przy każdym boku ciasta, zostawiamy dwu-centymetrowy zapas bez nadzienia, by wygodnie skleić roladę. Zwijamy ciasto, nie dociskając całości, co sprawia, ze nadzienie nie jest spychane do przodu a chodzi o to, by równomiernie się rozłożyło. Można zrezygnować z typowej rolady i po prostu uformować podłużny placek, umieszczając w jego wnętrzu nadzienie. Umieszczamy ciasto w formie, wygładzamy mokrą dłonią wierzch i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni C i pieczemy 45-50 minut. Ciepłe rolady drożdżowe polewamy łatwym do wykonania lukrem (3 łyżki cukru pudru i około dwóch łyżek soku z cytryny). Ciasto drożdżowe jest bardzo łatwe w wykonaniu i w tej wersji nie jest tak kaloryczne, jak  to smażone w głębokim tłuszczu.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

  1. Dzień dobry. Pani Weroniko mam pytanie odnośnie nadzienia do rolady drożdżowej z powidłami. Skład tej masy to powidła, starte jabłka oraz mąka ziemniaczana. Czy głównie chodzi o powidło śliwkowe czy może być również jakiś dżem wymieszany ze startymi jabłkami, a jabłka mają być starte na tarle o grubych oczkach czy drobnych? z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda ze nie ma odpowiedzi. Ha też bardzo bym chciała wiedzieć. Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.