Strony

czwartek, 27 grudnia 2012

Sałatka śledziowa w sosie majonezowo-chrzanowym


Sałatka śledziowa
Niektóre kupne sałatki śledziowe są w smaku rewelacyjne, ale często są powodem kłopotów w układzie pokarmowym. Dlatego lubię mieć pewność, jaki majonez, śmietanę, czy jogurt do nich użyję i po prostu wolę przyrządzać je samodzielnie.

Składniki


6 płatów śledziowych
4 ogórki kiszone lub 2 świeże (bez nasion)
1 papryka (może być marynowana)
dowolne gotowane warzywa, na przykład marchewka, która została z obiadu (opcjonalnie)
1 czerwona cebulka
pół jabłka
sok z jednej cytryny lub limonki
pół szklanki majonezu
2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie sałatki śledziowej w sosie majonezowo-chrzanowym


Pokrojone płaty śledzi skrapiamy sokiem z cytryny. Resztę składników rozdrabniamy, szczególnie drobno siekamy cebulę. Majonez mieszamy z chrzanem i dodajemy do sałatki. Przyprawiamy według własnych upodobań smakowych i gotowe. Potrawy z udziałem śledzi są cennym żródłem białka, więcej



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.