Strony

piątek, 21 grudnia 2012

Łatwy piernik na Boże Narodzenie

Witam serdecznie. Polecam tani pyszny piernik z kremem budyniowym.



Składniki na ciasto piernikowe


5 jaj
szklanka cukru
250 gram miękkiego masła lub margaryny
3 szklanki mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki miodu
2-3 łyżeczki dobrej przyprawy do piernika (Najlepiej zrób ją sam(a))
3 łyżeczki kakao
szczypta soli

Przygotowanie ciasta

Wszystkie sypkie składniki mieszamy. W osobnej misie miksujemy całe jaja z cukrem, dodajemy masło , nie przejmując się grudkami (znikną po dodaniu mąki) i  chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy wymieszane sypkie składniki i miód. Wstawiamy ciasto w formie o zbliżonych wymiarach: 25 cm x 25 cm lub tortownicę o średnicy do 27 cm do ciepłego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 

>

Masa do piernika

krem budyniowy - składniki

0,5 litra mleka
1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej (ok. 25 g)
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej (ok. 13 g)
4 łyżki cukru
250 gram masła
2 żółtka

2/3 mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym zimnym mleku wyrabiamy budyń z torebki z mąką pszenną na gładką masę, którą dodajemy do wrzącego mleka. Kiedy masa zgęstnieje i stanie się jednolita, zdejmujemy ją z ognia. Po chwili, jeszcze do bardzo gorącego budyniu, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła i cały czas miksujemy.  Masę budyniową dzielimy na dwie połowy - do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy.

 

Przygotowanie piernika


Dodatkowo potrzebny będzie pół szklanki syropu z połowy cytryny, wody i miodu oraz 3 łyżki powideł lub dżemu. Na dekoracje: wiórki kokosowe i polewa czekoladowa. 
Wystudzony piernik kroimy na cztery blaty, każdy z nich smarujemy syropem i przynajmniej jeden przekładamy powidłami, by przełamać smak. Pozostałe smarujemy kremem budyniowym - jasnym i  ciemnym (jednego z nich zostanie więcej, więc przyda się do przesmarowania boków). Wierzch piernika polewamy gotową polewą lub z przepisu. Można zrobić polewę z białej czekolady a choinkę wysypać ciemną tartą czekoladą.

Jak zrobić przyprawę do piernika?


Wymieszaj dwie płaskie łyżeczki mielonego cynamonu ze szczyptą zmielonych: 3-4 szt goździków+1 ziele angielskie+szczypta startej gałki muszkatołowej+dwie szczypty startego imbiru+szczypta kardamonu+maleńka szczypta czarnego pieprzu (zamiast pieprzu wolę dodawać chilli). Możesz dodać także niewielką szczyptę kolendry-ja jej nie dodaję, bo przesłania mi piernikowy smak.
Taka mieszanka to wystarczająca porcja na jedno spore ciasto.

szczypta u mnie to około 1/4 płaskiej łyżeczki

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.