Translate

piątek, 16 listopada 2012

Zalewajka (żurek) - królowa poniedziałków

Witam serdecznie. Bardzo lubię proste zupy, zwłaszcza po wypasionych przyjęciach. Nie byłabym sobą, gdybym do nich czegoś nie dołożyła. Ze wschodnich przypraw cenię kurkumę, gdyż oprócz walorów zdrowotnych potrawy wyglądają lepiej.


Składniki 

(porcja na 4 osoby)

4-5 dużych ziemniaków
2 litry wody
0,5 szklanki barszczu najlepiej własnej roboty 
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 płaskiej łyżeczki kurkumy
odrobinę roztartej bazylii
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju lub plaster boczku ( w zależności od diety)


Przygotowanie


Umyte i ubrane ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą, solimy i stawiamy na płytę. Cebulkę kroimy drobno i rumienimy na rozgrzanym oleju lub boczku (kwestia wyboru), dodając pod koniec starty czosnek. Całość dodajemy do gotującej zupy. Zalewajka gotuje się około 15 minut (młode kartofle gotują się tylko 10 minut). Na koniec wlewamy barszcz, dodajemy kurkumę, pieprz i próbujemy, Zupa jest bardzo smaczna i nigdy się nie przeje. Polecam!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...