Witam Kochani! Chleb z dużą ilością błonnika nie tylko smaczny, ale i zdrowszy; poprawia metabolizm i stabilizuje cukier we krwi, zwłaszcza chlebuś domowy.
Składniki na formę ok. 25 cm x 12 cm (forma opcjonalnie, bo ciasto świetnie się formuje i można piec bez naczyń)
0,5 kg mąki orkiszowej razowej
ok. pół szklanki mąki jasnej pszennej (szklanka o poj.250 ml)
ok. 3/4 szklanki otrębów owsianych lub dodać więcej mąki orkiszowej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka z brzuszkiem soli
ok. 0,5 litra wody ciepłej
35 g drożdży świeżych lub ok.8 g drożdży instant
1-2 łyżeczki cukru
LINK do przygotowania na filmie
Mąkę orkiszową wsypuję do wygodnej misy. Dodaję otręby, mąkę pszenną, sól i mieszam na sucho. Robię dołek na środku i wsypuję drożdże instant lub pokruszone drożdże świeże, cukier i zalewam częścią ciepłej wody.
Po chwili drożdże zaczynają pracować tworząc bąbelki i piankę. Dolewam resztę wody ciepłej, olej i mieszam całość dość dokładnie, ale przy udziale mąki razowej nie muszę długo wyrabiać tego ciasta. Wkładam do wysmarowanego szklanego naczynia lub formuję z ciasta typowy owalny chleb, posypuję mąką orkiszową i odstawiam do wyrastania na ok. 2-3 a może 4 godziny. U mnie chleb trochę zaszalał. Rozgrzewam piekarnik do ok. 190 stopni C., grzałka góra-dół. i piekę ok. 50 minut, od czasu do czasu kontroluję, by się zbytnio nie przypalił. Można wstawić naczynie z wodą, gdyby zbytnio przesychał. Najlepiej wyjąć z formy podważając nieco nożem, jeszcze jak chlebuś jest ciepły a jeść lepiej następnego dnia
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.