Witam Kochani! Polecam sprawdzoną sałatkę z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, papryki...
Składniki na ok. 8 porcji
1 mała kapusta pekińska
1 pęczek rzodkiewki
1 papryka czerwona słodka
1 cebula czerwona
200 g ugotowanej czarnej fasoli lub np: kukurydzy konserwowej
Sos sałatkowy
ok. 40 ml oliwy ekstra virgin lub oleju nierafinowanego albo 2-3 łyżki rzadszego majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu lub cukru
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Wymieszać składniki sosu do gładkiej konsystencji.
LINK do przygotowania na filmie
Do posiekanej kapusty dodaję pocięte na plasterki rzodkiewki, paprykę pokrojoną w kostkę lub nieduże paseczki, drobniej posiekaną cebulę i osączoną fasolkę lub kukurydzę. Dodaję sos przygotowany w międzyczasie i mieszam całość. Sałatkę najlepiej podać pół godziny po przygotowaniu, żeby lepiej powiązały się smaki ze wszystkich składników.Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Sałatka zrobiona na chrzciny mojej córeczki i smakuje wybornie
OdpowiedzUsuń