Strony

poniedziałek, 26 lutego 2024

Sałatka wyśmienita chrupiąca z rzodkiewką kapustą papryką

 Witam Kochani! Polecam sprawdzoną sałatkę z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, papryki... 


Składniki na ok. 8 porcji


1 mała kapusta pekińska

1 pęczek rzodkiewki

1 papryka czerwona słodka

1 cebula czerwona

200 g ugotowanej czarnej fasoli lub np: kukurydzy konserwowej


Sos sałatkowy


ok. 40 ml oliwy ekstra virgin lub oleju nierafinowanego albo 2-3 łyżki rzadszego majonezu

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka miodu lub cukru

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Wymieszać składniki sosu do gładkiej konsystencji.


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Do posiekanej kapusty dodaję pocięte na plasterki rzodkiewki, paprykę pokrojoną w kostkę lub nieduże paseczki, drobniej posiekaną cebulę i osączoną fasolkę lub kukurydzę. Dodaję sos przygotowany w międzyczasie i mieszam całość. Sałatkę najlepiej podać pół godziny po przygotowaniu, żeby lepiej powiązały się smaki ze wszystkich składników.

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

1 komentarz:

  1. Sałatka zrobiona na chrzciny mojej córeczki i smakuje wybornie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.