Strony

wtorek, 9 stycznia 2024

KROKIETY przesmaczne danie z poświątecznych lodówkowych resztek

 Witam Kochani! Polecam prosty sposób na posprzątanie lodówki z korzyścią na smaczne danie, jakim są lubiane krokiety z urozmaiconym nadzieniem.

Składniki na ok. 18 krokietów

Ciasto

ok. 0,5 kg mąki pszennej

ok. 1,5 szklanki mleka lub więcej (szklanka o poj. 250 ml)

około 0,5 szklanki maślanki

2-3 całe jajka

płaska łyżeczka soli

dodatkowo: trochę tłuszczu do przesmarowania patelni

Przygotowanie: Składniki wymieszać do takiej gęstości, by ciasto łatwo dawało się rozlewać na patelni. Zanim zaczniemy smażyć ciasto powinno odpocząć kilkanaście minut. Z tej porcji ciasta wychodzi ok. 18 naleśników.


Składniki na przykładowy farsz

około 0,5 kg mięsa mielonego

połówka piersi z kurczaka

1 duża cebula

ok. 250 g grzybów np: pieczarek

szklanka kapusty kiszonej ugotowanej jak do pierogów 

1-2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

cukier do smaku (opcjonalnie)

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, jeśli lubicie smak typowego sosu do spaghetti

tłuszcz do smażenia

przyprawy: tymianek, bazylia, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ciut ostrej


Panierka do krokietów

2-3 białka roztrzepane

4-5 łyżek bułki tartej 

szczypta soli


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Farsz można przygotować kilka godzin wcześniej. Podsmażam chwilkę pokrojoną cebulkę na rozgrzanej patelni. Po chwili wsypuję przyprawy. Mieszam i zaraz dodaję mięso mielone. Mieszam całość tak, by to mięso porozbijać na drobniejsze kawałki i jak nieco zbieleje dodaję fileta posiekanego nożem na drobno. Mieszam i smażę całość kilka minut. Dodaję kapustę i grzyby. Mieszam, przyprawiam solą do smaku a w przypadku dodania koncentratu pomidorowego dodaję trochę cukru lub miodu. Duszę całość kolejne kilka minut a pod koniec ścieram czosnek. Mieszam i jeszcze chwilka gotowania i odstawiam do przestudzenia.

Formuję krokiety podobnie jak gołąbki nakładając na naleśnik porcję farszu i zawijam dość szczelnie. 



Krokiety zanurzam kolejno w roztrzepanym białku a potem  w bułce tartej. Krokiety układam na gorący tłuszcz zawinięciem do spodu. Zmniejszam grzanie tak, by się ładnie zrumieniły.



Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.