Strony

środa, 8 listopada 2023

Babka dyniowa korzenna przepyszna przygotowanie, że już prościej się nie da

 Witam Kochani! Zapraszam na kolejny prosty przepis o smaku piernika, ale na bazie dyni i muszę stwierdzić, że to niesamowicie pyszne połączenie.


Składniki 


ok. 300 ml startej dyni np: odmiany Hokkaido
380 g mąki pszennej (ok. 2,5 szklanki o poj. 250 ml)
3 jajka całe
200 ml kefiru lub maślanki
130 ml oleju
ok. 150 g cukru drobnego
płaska łyżka przypraw korzennych, jak do piernika
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli



Do misy z mąką dodaję przyprawy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszam na sucho.
W drugiej misie bełtam rózgą całe jaja z cukrem i szczyptą soli mniej więcej do połączenia. Dodaję masę jajeczną do suchych składników, dodaję także kefir, startą dynię i olej. Mieszam mniej więcej do połączenia i przelewam do wysmarowanej formy. U mnie forma na keksówkę o wym. 26 cm x 10 cm, ale doradzam jednak użyć formy większej np: 20 cm x 30 cm, dzięki temu ciasto będzie niższe, ale krócej i łatwiej się upiecze. W przypadku keksówki ciasto piecze się ok. godziny w temp. 170 stopni C. W przypadku niższego ciasta potrwa to ok. 40 minut. Efekt jest przepyszny.

Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika

1 komentarz:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.