Strony

piątek, 8 września 2023

Ciasto kruche ze śliwkami przepyszne z pianką bezową

 Witam Kochani. Sezon śliwkowy trwa i dobrze, bo ciasta ze śliwkami są przepyszne. Polecam takie kruche z pianką z białek, które idealne rozpieszcza podniebienie.


Składniki na masę sliwkową do formy o wym.ok. 23 cm x 30 cm

około 1 kg śliwek najlepiej węgierek 

2 łyżki cukru

1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka płaska cynamonu, ciut zmielonych goździków, ciut cukru waniliowego

Przygotowanie: Połówki śliwek podgrzewam i zaraz dodaje cukier, by je trochę zmiękczyć i skarmelizować. Dodaję w trakcie przyprawy korzenne. Pod koniec krótkiej obróbki na wyłączonym grzaniu dodaję mąkę ziemniaczaną. Mieszam dokładnie i odstawiam do wystudzenia.

Możesz sprawdzić jak robię to ciasto na filmie LINK



Ciasto kruche

420 g mąki pszennej uniwersalnej

3 żółtka

150 g cukru drobnego

200 g masła 82% zimnego rozdrobnionego

płaska łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia lub płaska łyżeczka sody spożywczej

Przygotowanie: Wszystkie składniki trafiają do rozdrabniacza. Miksuję pulsacyjnie, dość krótko do postaci typowej kruszonki.


Ciasto wykładam do formy, którą nie koniecznie trzeba smarować tłuszczem. Ugniatam ciasto tradycyjnie kształtując wyższe brzegi, by nadzienie śliwkowe nie stykało się z formą, zwłaszcza jak forma blaszana. ciasto można wstawić na 5 minut do zamrażarki lub na 15 minut do lodówki, by odpoczęło. Ciasto nakłuwam widelcem, by nie podnosił się spód w trakcie podpiekania.


Ciasto podpiekam ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C na lekko rumiany kolor, grzałka góra-dół


Składniki na piankę z białek


3 białka

100 g cukru drobnego

płaska łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej

Przygotowanie pianki. Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier na dwa razy cały czas miksując. Dodaję aromat i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę miksuję na gładko.

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 140 stopni C. grzałka góra-dół

Wystudzone ciasto kruche warto posmarować odrobiną roztrzepanego białka lub posypać mąką przez sito (1 łyżka mąki) i dopiero wyłożyć wystudzoną masę śliwkową. Na owoce wykładam piankę. Mniej więcej wyrównuję wierzch, któremu można zrobić jakiś fantazyjny wzorek łyżką lub widelcem. Piekę ok. 50 minut w temp. 140 stopni C. Po tym czasie można jeszcze piankę nieco dosuszyć przez 15 minut w temperaturze ok. 100 stopni C. U mnie pianka wychodzi bardziej miękka niż przy typowej bezie





Ciasto łatwiej się porcjuje, gdy jest dobrze wystudzone i krojone jest ostrym nożem. Pychotka!

Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.