Witam Kochani! Polecam kolejny przepis na szybką drożdżówkę pychotkę w sezonie na świeże jagody i maliny. które teraz po prostu najlepsze i najzdrowsze...
Składniki na formę 20 cm x 30 cm
400 ml mleka
2 łyżeczki z brzuszkiem drożdży suszonych
ok. 100 g masła + 2 łyżki oleju
4 duże żółtka
180 g cukru drobnego
płaska łyżka cukru waniliowego
pół płaskiej łyżeczki soli
dodatkowo : ok. 250 g malin, 250 g borówek (jagód)
Kruszonka składniki
ok. 160 g mąki pszennej
ok. 70 g. masła
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki z brzuszkiem cukru drobnego
Składniki kruszonki najlepiej wyrobić pulsacyjnie w rozdrabniaczu lub wyrobić ręcznie na ciasto, które warto wstawić na ok. godzinę do zamrażarki a potem zamrożone zetrzeć na wierzch ciasta.
LINK do przygotowania na filmie
Na początku przygotowuję zaczyn do drożdży: do szklanki z ciepłym mlekiem (na początek ok. 300 ml mleka) wsypuję drożdże i jedną łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
W międzyczasie topię masło i dodaję do niego jeszcze 2 łyżki oleju.
W osobnej misie mieszam z mąką cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli na sucho. Osobno w szklance bełtam żółtka i dodaję do mąki.
Dolewam zaczyn i wstępnie mieszam całość, dolewając jeszcze 100 ml mleka, żeby uzyskać konsystencję ciasta babkowego-można ją tez porównać do gęstego ciasta naleśnikowego.
Do ciasta dodaję ciepły stopiony tłuszcz i ponownie chwilę wyrabiam całość na gładko. Przelewam do wysmarowanej tłuszczem formy i zostawiam ciasto na ok. godzinę do podrośnięcia.
Wykładam owoce na ciasto (poza sezonem polecam wyłożyć masą ze smażonych jabłek - również prze, przepychota...
Na wierzch ciasta wysypuję kruszonkę i wstawiam na ok. 45-50 minut do piekarnika z temperaturą 180 stopni C., termo-obieg lub grzałka góra-dół. W razie potrzeby, gdy ciasto z wierzchu za szybko się rumieni a spód nie koniecznie się dopiekł zmniejszamy temperaturę do 140 stopni C. i pieczemy dodatkowe 10 minut- pod koniec pieczenia trzeba sprawdzać patyczkiem czy nie osadza się na nim surowe ciasto.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
bardzo bym chciała przepis ,bez zdjęć.niw wiem jak to zrobić
OdpowiedzUsuńO rany, jak ja uwielbiam taką ciepłą drożdżówkę z masą kruszonki 🥰
OdpowiedzUsuńDawno takiego nie robiłam, choć uwielbiam drożdżowe z owocami. :)
OdpowiedzUsuńNic tyko się skusić, bo naprawdę warto właśnie latem
UsuńTaki placek z ulubionymi owocami zawsze poprawi humor
OdpowiedzUsuńPyszny! Bardzo polecam!
UsuńAleż to musi być dobre!
OdpowiedzUsuńDokładnie pychotka i prosty przepis
UsuńPyszny placek na dodatek łatwy w przygotowaniu. :)
OdpowiedzUsuńProsta receptura i bardzo dobry efekt. Pozdrawiam
UsuńTakie ciasto z kruszonką bardzo kojarzy mi się z przepisami od babci.
OdpowiedzUsuńCiasta drożdżowe mimo, że kojarzą się z dawnymi przepisami są pyszne wyjątkowe, jedyne w swoim rodzaju
UsuńJa również robię ze smażonymi jabłkami. Wszyscy uwielbiają i zawsze znika w mig.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie!
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbuję. Dawno nie robiłam drożdżowego
OdpowiedzUsuńJak zwykle świetny przepis na tym blogu, dziękuję !
OdpowiedzUsuńDrożdżowe najlepsze do porannej kawy
OdpowiedzUsuńPycha nie robiłam jeszcze takiego.
OdpowiedzUsuńUpiekłam, w smaku cudne tylko "boki".Wyrosły jak trzeba. Środek zakalec. Na wierzch dałam 50 dag borówek. Może to być przyczyną? Bardzo proszę o wskazówkę. Boczne 😉 ciasto smakuje niezmiernie. Madala
OdpowiedzUsuń