Strony

piątek, 15 lipca 2022

Jogurtowiec z letnimi owocami bez pieczenia pysznie i prosto

 Witam Kochani! Ciasta bez pieczenia najlepsze na lato, zwłaszcza, gdy niezbyt tłuste i z sezonowymi owocami - po prostu mega pyszne.


Składniki na dużą formę najlepiej szklaną 34 cm x 24 cm

1 kg jogurtu naturalnego gęstego - może być typu greckiego

około 150-200 g biszkoptów 

owoce według gustu: truskawki, borówki, maliny, brzoskwinie

garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)

1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa plus 3-4 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny + 200 g jogurtu naturalnego

2 galaretki o smaku truskawkowym + 800 ml gorącej wody

2 łyżki z brzuszkiem cukru pudru

poncz do biszkoptów: ok. 50 ml wody zimnej przegotowanej plus 2-3 plastry cytryny



Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Do dużej szklanki wsypuję Galaretkę brzoskwiniową lub pomarańczową, 3-4 łyżeczki żelatyny oraz 200 g jogurtu naturalnego. Mieszam całość i po chwili kiedy spęcznieje wstawiam szklankę do rondla z gorącą wodą. Mieszam od czasu do czasu, żeby całość była gładka. 

Do misy wsypuję dwie galaretki truskawkowe i dodaję wody mniej niż w przepisie na opakowaniu, czyli standardowo trzeba mieszać w 1 litrze gorącej wody. Latem jednak galaretki lepiej przygotować mocniejsze i zmniejszyć ilość gorącej wody do 800 ml (0.8 litra). Całość mieszam aż całkowicie się galaretka rozpuści. Odstawiam do wystudzenia- można przyśpieszyć i wstawić misę do bardzo zimnej wody, mieszając od czasu do czasu.

Układam na spodzie formy biszkopty, które nasączę niewielką ilością prostego ponczu (50 ml wody zimnej przegotowanej + dwa lub trzy plastry cytryny). Na wierzch ciastek można już wyłożyć część owoców, orzechy.

Do dużej misy z jogurtem dodaje cukier puder i chwilę mieszam. Kilka łyżek masy jogurtowej wkładam do szklanki z galaretką i żelatyną -tą której zawartość rozpuszczała się w rondlu w ciepłej wodzie i która powinna być lekko ciepła i jednolita. Mieszam energicznie i szybko. Przelewam do dużej misy z jogurtem i miksuję również krótko do połączenia. Na tym etapie można dodać do masy drobne owoce: najlepiej borówki, brzoskwinie rozdrobnione i krótko wymieszać.


Wylewam masę jogurtową na ciastka i owoce. Wyrównuję mniej więcej wierzch i  wstawiam na ok. 30 minut do lodówki.


Układam kolejną porcję owoców na wierzchu i wylewam nań gęstniejącą galaretkę. Ponownie wstawiam do lodówki na ok. 3 godziny i do kawki pychotka, jak znalazł...

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

12 komentarzy:

  1. Takie ciasta są dla mnie obowiązkowe latem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam najlepsze przepisy to ciasta lekkie na wakacje

      Usuń
  2. Z checia spróbuję.. Aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra dużo owoców tak jak lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie sezonowe ciasta na zimno. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam jeszcze takiego jogurtowca. Muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda i jogurtowe tym bardziej chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak bez pieczenia to na pewno mi się ua

    OdpowiedzUsuń
  8. Super skład i ulubione owoce. Idealne na weekend. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niezłe propozycje, polecam też moją kul propozycję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.