Witam Kochani! Polecam kolejny sposób na pychotkę aktualnie z truskawkami, jak to w czerwcu. Lubię ciasta z maślanką a i pieczywo czy naleśniki, bo są arcydelikatne i wilgotne...
Składniki na średnią formę: 29 cm x 20 cm
około 70 dag truskawek
200 ml maślanki
3 całe jaja
280 g mąki pszennej (500ml - 2 szklanki -szklanka o poj. 250 ml)
150 ml oleju lub stopionego masła
130 g cukru drobnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżka cukru waniliowego
LINK do przygotowania na filmie
Mieszam w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym
W drugiej większej misce wybijam 3 całe jaja i dodaję cukier, szczyptę soli. Miksuję na kogel-mogel, mniej więcej do rozpuszczenia cukru. Dodaję olej w trakcie miksowania w kilku rzutach i dalej chwilę miksuję. Dodaję 200 ml maślanki i mąkę. Miksuje chwilę do połączenia. Ciasto powinno mieć gęstość typowej babki.
Wylewam ciasto na formę wysmarowaną tłuszczem. Wierzch ciasta można posypać niewielką ilością mąki, żeby owoce nie spadały zbyt łatwo na dno.
Piekarnik rozgrzewam do 165 stopni C. Wykładam na wierzch ciasta truskawki. Warto je posypać cukrem dla lepszego smaku (ok. 1-2 łyżki cukru + odrobina waniliowego cukru).
Ciasto piekę w 165 stopniach C. ok. 40-45 minut, grzałka góra-dół lub termo-obieg.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Wygląda smakowicie! Świetny wpis.
OdpowiedzUsuńSuper prosty przepis, na dodatek z truskawkami. <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Jeszcze w tym roku nie piekłam
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta maślanego nie robiłam Zapowiada sie pysznie
OdpowiedzUsuńChętnie takie spróbuję póki jest sezon na truskawki. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto. Ostatnio też robiłam truskawkowo-rabarbarowe. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie maślane ciasta. W tym roku jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuń