Witam Kochani! Zapewne robicie przeróżne placki z jabłkami, zwłaszcza teraz jesienią są wyśmienite. Wypróbujcie tym razem rewelacyjne całe plastry w cieście biszkoptowym.
Składniki na ok. 20 szt.
około 5 jabłek o miękkim miąższu
szklanka mąki pszennej ok. 130-140 g
2 duże jaja
150 ml chłodnego mleka 2%
2 łyżeczki cukru (1 łyżeczkę dodaję do mąki a drugą do ubijanej piany z białek)
1łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
LINK do przygotowania na filmie
Obrane jabłka bez gniazd nasiennych kroję na plastry o grubości ok. 5 mm. Plastry jabłek można posypać niewielką ilością cukru waniliowego wymieszanego z cynamonem.
W misie do mąki dodaję cukier waniliowy, łyżeczkę cukru, żółtka, mleko. Zanim jednak zmiksuję te składniki w osobnym naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli (chodzi o to, że białka trzeba ubić czystymi łopatkami robota). Pod koniec ubijania dodaję łyżeczkę cukru, żeby utrwalić pianę, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i jeszcze chwilę miksuję całość. Zanim dodam pianę miksuję pozostałe składniki ciasta do jednolitej konsystencji. Odstawiam robot. Dodaję do ciasta pianę i dalej mieszam łyżką delikatnie, ale krótko tylko do połączenia.
Rozgrzewam tłuszcz. Smażę na niewielkim grzaniu z obu stron na rumiano. Placki smakują wybornie z dodatkami lub bez, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńMniam! Jutro zrobimy!
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam je na obiad :) to najlepsze placuszki z jabłkami jakie jadłam; moja mama zajadała się nimi- a jak byłam dzieckiem sądziałam, że jej były najlepsze na świecie :) no cóż od dzisiaj mają konkurencje- te są SUPER !!! dodam tylko, ze na 5 dużych jabłek renet dałam podwójną ilość ciasta- całe ciasto poszło :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smakowite i pyszne.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń