Strony

środa, 7 października 2020

Kartoflanka z grzybami ekspresowa zupa żurkowa pyszna i prosta

 Witam Kochani! Sezon grzybowy właściwie trwa przez cały rok. Dostępne pieczarki śmiało mogą zastąpić te wyborne borowiki, koźlarze czy maślaki, ale teraz jesienią warto się skusić i wypróbować, zwłaszcza, że przygotowanie szybkie i proste ...



Składniki na ok. 4 porcje


około 5 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę

8-10 świeżych grzybów

1 średnia cebula

ok. 1 litr wody

ok. 100 ml barszczu (zakwas)

sól, pieprz do smaku

u mnie dodatkowo po niewielkiej szczypcie: oregano, lubczyku, czosnku sproszkowanego


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Do ziemniaków dodaję wodę i wstawiam na grzanie. Obok na patelni podsmażam krótko rozdrobniona cebulę i zaraz dodaję grzyby pokrojone. Można je wstępnie przyprawić i dusić we własnym sosie kilka minut. Potem dodać do gotujących się ziemniaków i pogotować jeszcze chwilkę. Przyprawiam i sprawdzam smak. Na koniec zagęszczam domowym wymieszanym dobrze zakwasem, do którego można dodać ciut mleka lub śmietany.


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.