Witam Kochani! Sezon grzybowy właściwie trwa przez cały rok. Dostępne pieczarki śmiało mogą zastąpić te wyborne borowiki, koźlarze czy maślaki, ale teraz jesienią warto się skusić i wypróbować, zwłaszcza, że przygotowanie szybkie i proste ...
Składniki na ok. 4 porcje
około 5 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę
8-10 świeżych grzybów
1 średnia cebula
ok. 1 litr wody
ok. 100 ml barszczu (zakwas)
sól, pieprz do smaku
u mnie dodatkowo po niewielkiej szczypcie: oregano, lubczyku, czosnku sproszkowanego
LINK do przygotowania na filmie
Do ziemniaków dodaję wodę i wstawiam na grzanie. Obok na patelni podsmażam krótko rozdrobniona cebulę i zaraz dodaję grzyby pokrojone. Można je wstępnie przyprawić i dusić we własnym sosie kilka minut. Potem dodać do gotujących się ziemniaków i pogotować jeszcze chwilkę. Przyprawiam i sprawdzam smak. Na koniec zagęszczam domowym wymieszanym dobrze zakwasem, do którego można dodać ciut mleka lub śmietany.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Z chęcią bym ją teraz zjadł ;)
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń