Składniki
forma okrągłą o średnicy około 27 cm (pomiar od góry) lub podłużną o wymiarach
około 36 cm x 10 cm (pomiar od góry)
220 g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki a 250 ml)
190 g cukru drobnego (1 szklanka cukru)
4 duże jaja lub 5 mniejszych
1 spora cytryna lub 2 małe (skórka z cytryny do starcia i około 40 ml soku )
1 kisiel cytrynowy lub 80 g mąki ziemniaczanej
200 g masła lub margaryny
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą
Mieszam suche składniki: mąkę, kisiel i proszek do pieczenia
Ścieram skórkę z cytryny i wyciskam sok
Do miękkiego masła dodaję cukier i miksuję na krem. (Około 1 łyżkę cukru pozostawiam do utrwalenia piany z białek). Dodaję do masy tłuszczowej pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Po chwili dodaję jogurt. Ponowne krótkie miksowanie: dodaję startą skórkę i wlewam sok z cytryny. Ponownie miksuję do jednolitej masy i dodaję suche składniki czyli mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia. Miksuję całość na wolniejszych obrotach do momentu uzyskania gładkiej masy.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni C.
W osobnej misie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję pod koniec łyżkę cukru i chwilę miksuję.
Łączę obie masy mieszając dużą łyżką bez użycia robota. Ważne by mieszać jak najkrócej tylko do połączenia.
Wkładam masę do formy do 3/4 wysokości naczynia. Piekę ok. 45-50 minut na środkowej półce. Sprawdzam ciasto znaną metodą suchego patyczka tzn. wkuwam go do ciasta i jeśli po wyjęciu nie ma na nim śladów surowego ciasta to można wyłączyć piekarnik i wyjąc babkę.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
W pełni się zgadzam z Twoimi słowami. Teraz wszyscy pragną po prostu normalności. Skoro nie można za bardzo wychodzić, to można brać się za gotowanie. Dawno nie jadłam babki cytrynowej więc może to najwyższa pora, by ją zrobić. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak dobrze, że do Ciebie dziś zajrzałam.Słuszne powiedzenie o tzw.normalności i przepis, który na pewno się przyda.
OdpowiedzUsuńCzy w niedużych foremkach keksowych też będzie dobrze upiec taka babeczkę?
Aj zjadlabym sobie taka :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę puszyście i smacznie :) Życzę zdrowia i również pogody ducha.
OdpowiedzUsuńBędę próbowała.
OdpowiedzUsuńPani Weroniko, dodałam zwykły cukier (tylko taki miałam) do miękkiego masła. Problem w tym, że cukier nie chce się rozpuścić i nie wychodzi gładki krem. Co robić? Proszę o radę
OdpowiedzUsuńWitam zrobiłam te babkę z ciasta zabrałam kilka łyżek i zrobiłam dodatkowo małe babeczki do swieconki smak obledny cos pysznego, chociaż obawialam sie ze nie eyjdzie bo madlo z cukrem trochę się zwazylo mimo to wyszlo cudownie dziękuję za przepis i zdrowka zycze☺️
OdpowiedzUsuń