Strony

sobota, 23 stycznia 2016

Schab pieczony kruchy w maślance z ziołami

Witam Kochani. Schab to przeważnie chude mięso, które bez specjalnej obróbki pod wpływem temperatury silnie się kurczy i niestety jest bardzo suche, Najważniejsze oprócz dobrej marynaty jest to, by przed wstawieniem do piekarnika mięso podsmażyć na patelni. Drugi często popełniany błąd to przesuszanie, czyli zbyt długie pieczenie a przecież schab z wyglądu to najczęściej smukły kawałek, któremu nie trzeba skrupulatnie przeliczać wagi na czas pieczenia.



Marynata na kruchy schab o wadze około 2,5 kg



około 200 ml maślanki lub kefiru

3 łyżeczki z brzuszkiem soli (około 18-20 g) a około 2,5 kg mięsa licząc z marynatą

1-2 ząbki czosnku

3 łyżeczki musztardy

trochę listków świeżego tymianku (około łyżeczki) lub na przykład majeranek lub szałwia

1-2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka z brzuszkiem papryki słodkiej mielonej

płaska łyżeczka pieprzu ziołowego lub czarnego





Przygotowanie schabu

LINK do przepisu na filmie


Schab po zakupie moczę w zimnej wodzie około godziny. Osączam i osuszam ręcznikiem papierowym.

Mieszam składniki marynaty i polewam nim schab w naczyniu żaroodpornym

Patyczkami od szaszłyków dziurawię gęsto mięso. Bez obawy! Wszystkie dziurki się zasklepią w trakcie pieczenia i nie będzie żadnych śladów.  Potem masuję mięso z każdej strony. Wszystko po to, by marynata wszędzie dotarła. Wstawiam do lodówki pod przykryciem najlepiej na około 12 godzin. W trakcie marynowania  dwa-trzy razy obracam mięso w marynacie.


Rozgrzewam patelnie z niewielką ilością tłuszczu do smażenia z wysoką temp. spalania. Uwaga! Będzie pryskać! Dlatego warto pomóc sobie pokrywą a wcześniej pozwolić by schab obciekł z nadmiaru marynaty. Obsmażam krótko na rumiano schab z każdej strony. Chodzi tutaj o ścięcie białka w zewnętrznych ściankach mięsa, co uchroni je przed stratą większości soków podczas pieczenia. W trakcie rozgrzewam piekarnik do 195 stopni C, grzałka góra-dół.



Wstawiam schab w tym samym naczyniu z marynatą, pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Potem zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę około 40-45 minut. W trakcie mozna mięso polewać sokami z marynaty i mięsa. W razie gdy mięso po wierzchu ładnie nie zrumieni się, można je podpiec krótko, pod koniec,  3-5 minut na funkcji grilla.

Studzę mięso pod przykryciem w tym naczyniu, co się piekło w chłodnym miejscu. 

Polecam mój drugi super sposób na soczysty schab! LINK oraz kotlety schabowe soczyste w małej ilości tłuszczu LINK



Jak podawać schab?


Oprócz serwowania schabu na zimno na kanapki lub na przykład zalewania grubszych plastrów galaretką z warzywami można je włożyć do wcześniej przygotowanego zagęszczonego sosu i delikatnie podgrzewać bez gotowania.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

13 komentarzy:

  1. Nie ma jak domowy schab, wygląda wspaniale, smakuje cudnie i do tego jest sto razy zdrowszy niż nafaszerowana konserwantami wędlina zakupiona w sklepie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie!!! Domowe wędliny najlepsze. Dziękuję za odwiedziny!

      Usuń
  2. Oj... posmakowałabym tego schabiku... szkoda, ze się nie da niestety... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio myślę, że nie ma wiele przy nim roboty. Wypróbuj! Może przypadnie Ci do smaku. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Coś pysznego, wypróbujemy w tym tygodniu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe co nieco do kanapek najlepsze. Polecam Beatko

      Usuń
  4. ooooo Weronika jaka piękna sztuka mięska :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam taki kawalek 2,5kg to
    za duzo dla nas a gdybym zrobila z polowy porcji ile wtedy go piec? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas wlasciwie ten sam, jesli dość gruby a jak szczuplejszy to około godziny. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Witam, czy mozna zamiast naczynia żaroodpornego użyć folii do pieczenia? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pani Weroniko, raz zrobiłem i nie mogę się opędzić od zamówień /rodziny/. Dobrze, że jestem czasowy - emeryturka. Pozdrawiam Krzysztof.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.