Marynata na kruchy schab o wadze około 2,5 kg
około 200 ml maślanki lub kefiru
3 łyżeczki z brzuszkiem soli (około 18-20 g) a około 2,5 kg mięsa licząc z marynatą
1-2 ząbki czosnku
3 łyżeczki musztardy
trochę listków świeżego tymianku (około łyżeczki) lub na przykład majeranek lub szałwia
1-2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka z brzuszkiem papryki słodkiej mielonej
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego lub czarnego
Przygotowanie schabu
LINK do przepisu na filmie
Schab po zakupie moczę w zimnej wodzie około godziny. Osączam i osuszam ręcznikiem papierowym.
Mieszam składniki marynaty i polewam nim schab w naczyniu żaroodpornym
Patyczkami od szaszłyków dziurawię gęsto mięso. Bez obawy! Wszystkie dziurki się zasklepią w trakcie pieczenia i nie będzie żadnych śladów. Potem masuję mięso z każdej strony. Wszystko po to, by marynata wszędzie dotarła. Wstawiam do lodówki pod przykryciem najlepiej na około 12 godzin. W trakcie marynowania dwa-trzy razy obracam mięso w marynacie.
Rozgrzewam patelnie z niewielką ilością tłuszczu do smażenia z wysoką temp. spalania. Uwaga! Będzie pryskać! Dlatego warto pomóc sobie pokrywą a wcześniej pozwolić by schab obciekł z nadmiaru marynaty. Obsmażam krótko na rumiano schab z każdej strony. Chodzi tutaj o ścięcie białka w zewnętrznych ściankach mięsa, co uchroni je przed stratą większości soków podczas pieczenia. W trakcie rozgrzewam piekarnik do 195 stopni C, grzałka góra-dół.
Wstawiam schab w tym samym naczyniu z marynatą, pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Potem zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę około 40-45 minut. W trakcie mozna mięso polewać sokami z marynaty i mięsa. W razie gdy mięso po wierzchu ładnie nie zrumieni się, można je podpiec krótko, pod koniec, 3-5 minut na funkcji grilla.
Studzę mięso pod przykryciem w tym naczyniu, co się piekło w chłodnym miejscu.
Polecam mój drugi super sposób na soczysty schab! LINK oraz kotlety schabowe soczyste w małej ilości tłuszczu LINK
Jak podawać schab?
Oprócz serwowania schabu na zimno na kanapki lub na przykład zalewania grubszych plastrów galaretką z warzywami można je włożyć do wcześniej przygotowanego zagęszczonego sosu i delikatnie podgrzewać bez gotowania.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Nie ma jak domowy schab, wygląda wspaniale, smakuje cudnie i do tego jest sto razy zdrowszy niż nafaszerowana konserwantami wędlina zakupiona w sklepie
OdpowiedzUsuńDokładnie!!! Domowe wędliny najlepsze. Dziękuję za odwiedziny!
UsuńOj... posmakowałabym tego schabiku... szkoda, ze się nie da niestety... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOlimpio myślę, że nie ma wiele przy nim roboty. Wypróbuj! Może przypadnie Ci do smaku. Pozdrawiam
UsuńCoś pysznego, wypróbujemy w tym tygodniu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDomowe co nieco do kanapek najlepsze. Polecam Beatko
Usuńooooo Weronika jaka piękna sztuka mięska :)
OdpowiedzUsuńSłuszny kawałek. Polecam Elu
UsuńWitam taki kawalek 2,5kg to
OdpowiedzUsuńza duzo dla nas a gdybym zrobila z polowy porcji ile wtedy go piec? Pozdrawiam
Czas wlasciwie ten sam, jesli dość gruby a jak szczuplejszy to około godziny. Pozdrawiam
UsuńWitam, czy mozna zamiast naczynia żaroodpornego użyć folii do pieczenia? :)
OdpowiedzUsuńOczywiscie, że mozna. Pozdrawiam
UsuńPani Weroniko, raz zrobiłem i nie mogę się opędzić od zamówień /rodziny/. Dobrze, że jestem czasowy - emeryturka. Pozdrawiam Krzysztof.
OdpowiedzUsuń