Smaczne ciasto z orzechami stawia na nogi i poprawia nastrój. Jesień obdarowuje nas sporą ilością owoców a orzechy to szczególnie wartościowy magazyn witamin z grupy B. Ładujmy więc akumulatory przed nieuchronną zimą.
Składniki na ciasto z orzechami
5 jaj
szklanka cukru
szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich lub migdałów
0,5 szklanki rodzynek
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy lub starta skórka z pomarańczy
szczypta soli
2 łyżki śmietany
1 masło roślinne
4 łyżeczki kakao
2 łyżki wody lub mleka
Przygotowanie
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Dwie foremki keksówki lub makowcówki wykładam papierem do pieczenia ( unikniemy irytującego mycia form, do których zawsze lubi coś przywierać). Miksuję przez chwilę całe jaja z cukrem i odrobiną soli. Dodaję miękkie masło i śmietanę, nie przejmując się grudkami, krótko miksuję i dosypuję mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Całość przez chwilę wyrabiam robotem na gładką masę. Dodaję orzechy i rodzynki. Delikatnie mieszam łyżką i dzielę ciasto na dwie połowy. Do jednej z nich dodajemy kakao, łyżkę cukru i odrobinę wody lub mleka (mieszam). Wykładam masę ciemną lub jasną do foremek, nań nakładamy drugą część masy. Piekę w piekarniku około 45 minut. Po wystygnięciu ciasta, polewam go roztopioną czekoladą lub postępuję według sprawdzonego przepisu na polewę czekoladową. Wierzch posypuję rozdrobnionymi orzechami.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
1 masło roślinne jak mam to rozumieć ile ma mieć deko ?
OdpowiedzUsuń