Składniki
2 paczki herbatników (około 200 g)
pół litra lub więcej jogurtu naturalnego
0,5 szklanki cukru
około o,5 kg ładnych dojrzałych truskawek
2-3 łyżeczki żelatyny
1 galaretka truskawkowa
1/3 tabliczki czekolady
Przygotowanie
Umyte truskawki kroje na połówki. Posypuję odrobina cukru, by zmniejszyc kwasowość. Rozpuszczam żelatynę 1w 1/5 szklanki zimnej wody. Po chwili, gdy spęcznieje dodaję 1-2 łyzki gorącej wody. Mieszam i wstawiam szklankę do naczynia z cieplejszą wodą, żeby dokładnie się rozkleiła i rozrzedziła.
Herbatnikami wykładam dno tortownicy i delikatnie spryskuje je sokiem z cytryny (2-3 łyzki)
Schłodzony dobrze jogurt cierpliwie miksuję aż dobrze się spieni i zwiększy objętość (naprawdę da się to zrobić). Do ciepłej żelatyny dodaję kilka łyżek ubitego jogurtu. Energicznie mieszam i dodaję do masy jogurtowej. Szybko miksuję całość i słodzę w trakcie, sprawdzając smak. Gęstniejącą masę przelewam na herbatniki. Wierzch posypuje startą czekoladą, Jesli trzeba wstawiam na chwilę do lodówki, zeby masa dobrze zgęstniała i układam owoce, które zalewam gęstniejącą galaretką. Ciasto lekkie pyszne idealne na upały. Polecam!!!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.