środa, 22 maja 2024

Klopsiki imprezowe najsmaczniejsze z mięsa sera pieczarek

 Witam Kochani! Polecam prosty sposób na pyszne danie idealne na obiad przez cały rok, które szczególnie zachwyci imprezowych smakoszy.

Składniki na ok. 20-25 klopsików

ok. 60 dag mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe, drobiowe lub jagnięce, jakie lubicie)

kawałek sera do starcia (u mnie kawałek oscypka białego niewędzonego)

ok. 30 dag pieczarek pokrojonych dość drobno

1 jajko

1 cebula, 1 ząbek czosnku

3-4 łyżki kaszy manny

3-4 bułki tartej

przyprawy ziołowe po szczypcie wg uznania, sól pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Podsmażam cebulę na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, do której po chwili dodaję pieczarki, przyprawy, szczyptę soli. Mieszam i krótko podsmażam ok. 2-3 minut. Na koniec ścieram czosnek. Mieszam całość i zaraz zestawiam z grzania do wystudzenia.

Do mięsa mielonego dodaję starty ser (orientacyjnie ok. 3/4 szklanki startego sera), dodaję pieczarki z cebulką, kaszę mannę, jajko, sól, pieprz (sól dodaję ostrożnie 2-3 szczypty z uwagi na obecność dość słonego sera). Mieszam całość i odstawiam na 15-20 minut, by odpoczęło. Po czym formuję kuleczki wielkości mniej-więcej piłeczki pingpongowej i obtaczam delikatnie w bułce tartej, strzepując jej nadmiar. Można tez na chwilę dać im odpocząć, bo może właśnie co innego Was bardziej zajmuje i wstawić do lodówki. 

Wkładam kulki do rozgrzanego tłuszczu. Obracam w trakcie smażenia do momentu jak się zrumienią średnio kilka minut z dwóch stron. Osączam i gotowe do podania. Pychotki!



Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...