Translate

czwartek, 9 lutego 2023

Nie musisz smażyć faworków pieczone też chrupkie i przepyszne

  Witam Kochani! Polecam sprawdzony przepis na super kruche ciasto idealne właśnie na faworki bez potrzeby smażenia i do tego zdecydowanie zdrowsze...




Składniki na ok. 60-80 faworków (ilość zależy od ilości składników i wielkości cięcia)

4 żółtka

100 g masła

100 g śmietany słodkiej 30% 

320 g mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej

1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu

płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej (opcjonalnie)

szczypta soli


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


W misie mieszam mąkę z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia.

W osobnej misie bełtam żółtka z cukrem i szczyptą soli. Dodaję po chwili śmietanę i ponownie krótko mieszam do połączenia.

Na desce lub płaskim talerzu z odrobiną mąki siekam masło na mniejsze kawałeczki.

Wszystkie składniki można tradycyjnie krótko zagniatać, jak każde ciasto kruche lub wymieszać w maszynie. Wstawić do lodówki owinięte w folie na ok. 30 minut do wypoczęcia.

Po wyjęciu ciasto dobrze jest krótko wyrobić, by było bardziej jednolite i elastyczne. Kolejno dzielę na kawałki, z których wałkuję placki, podsypując nieco mąką ( grub. ok. 2-3 mm). Placki tnę w paski a paski na faworki. Każdego faworka trzeba przeciąć na środku wzdłuż paska i przez nią przewlec.

Piekę na papierze do piecz. ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni, termo-obieg lub grzałka gór-dół. Pychotki! Polecam

Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika




 

czwartek, 2 lutego 2023

Potrzebujesz tylko ziemniaki trochę resztek z lodówki i pyszny obiad gotowy

 Witam Kochani! Polecam prosty pomysł na pyszny obiad. Nie ukrywam, że jest wynikiem sprzątania lodówki. Żywności nie powinno się wyrzucać... Do ziemniaków lub potrawki z kaszy czy makaronu można dodać kilka popularnych składników, by powstało coś smakowitego.



Składniki na 3-4 porcje (forma ok. 22 cmx28 cm)


5-6 ziemniaków

350 ml śmietany 18%

4-5 jaj kilka pieczarek

ok. 200 g wędzonki

1 cebula. 1 ząbek czosnku

sól do smaku

przyprawy wg uznania, u mnie: bazylia susz. pieprz ziołowy, papryka susz.

trochę tłuszczu do smażenia

zielenina: szczypiorek lub por czy koper


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Wędzonkę, pieczarki kroję w tzw. średnią kostkę, cebulę na drobno.

Podsmażam cebulę krótko do lekkiego zrumienienia. Dodaję pokrojoną kiełbasę, pieczarki, połowę przypraw, ciut soli. Krótko całość podsmażam i pod koniec ścieram czosnek. Mieszam całość i zaraz zestawiam z grzania.

Kartofle można pociąć nożem na dość cienkie plastry, ale sprawniej pójdzie w maszynie. Wykładam plastry w delikatnie przesmarowanej formie żaroodpornej na podobieństwo tarty (na spodzie średnio wychodzi około 4 może 6 warstw - to zależy, jak cienko uda się pokroić ziemniaki, brzegi z 1-2 warstw). Wykładam na ziemniaki przygotowaną wędzonkę z pieczarkami. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni C.


Przygotowuje błyskawiczna zalewę: utrzepuję śmietanę z jajkami, częścią przypraw, szczyptą soli, połową posiekanej zieleniny. Wylewam na wierzch - śmietanka przeniknie pomiędzy warstwy, co da pyszny efekt. Posypuję wierzch pozostałą zieleniną (u mnie szczypior z resztek dymki, ale sprawdzi się por albo koper) 



Piekłam 45 minut w temperaturze 175 stopni C. na środkowej półce grzałka góra-dół. Pychotka!

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

środa, 25 stycznia 2023

Nie masz pomysłu na obiad wypróbuj to szybkie danie czyli przepis na błyskawiczny gulasz

 Witam Kochani! Polecam łatwy przepis na mega smaczną potrawkę w 15 minut, zakładając, że wcześniej ugotujecie fasolę lub użyjecie gotowej ze sklepu.


Składniki na 3-4 porcje


około 300 gramów ugotowanej fasoli (u mnie odmiana Piękny Jaś)

połówka dużej piersi z kurczaka

2 słodkie papryki

5-6 pieczarek

ok. 300 ml przecieru pomidorowego z kawałkami pomidorów

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, cukier lub miód do smaku

przyprawy ziołowe wg uznania (u mnie: bazylia, pieprz ziołowy, papryka słodka)

trochę tłuszczu do podsmażenia cebuli


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Fasolę wcześniej odmoczoną gotuje ok. godziny do miękkości,  tak, by się nie rozpadała. 

Paprykę, pieczarki, mięso kroję w nieco grubszą tzw. kostkę, cebulę siekam na drobno.

Cebulę podsmażam w dużym rondlu delikatnie na rozgrzanym tłuszczu. Zgarniam cebulę na bok rondla i dodaję mięso, krótko delikatnie go rumienię mieszając a po chwili mieszam z cebulą i dodaję paprykę, pieczarki, przyprawiam wstępnie ziołami, solą. Duszę całość najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas mieszam. Po kilku minutach papryka mięknie, więc dodaję ugotowaną fasolę, przecier i starty czosnek. Mieszam. Dalej duszę całość około 1-2 minut i gotowe! Danie samo w sobie jest tak napakowane wartościami, ze nie potrzeba nic dodawać. Polecam!


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

wtorek, 17 stycznia 2023

Lepsze od pączków szybkościowe pyszne racuchy pulchne z jabłkiem

 Witam Kochani!. Teraz dobry czas na racuchy. Polecam mój sposób. Będziecie zachwyceni smakiem, niewielkim kosztem składników i krótkim czasem przygotowania.



Składniki na ok. 30 racuchów




3-4 średnie jabłka (doradzam odmianę champion)

280 g  mąki pszennej (2 szklanki o poj. 250 ml)

2 całe jajka

25 g drożdży świeżych lub 2,5 g suszonych + 1 łyżeczka cukru

250-300 ml mleka ciepłego lub wody

1 z brzuszkiem łyżka śmietany 18 % tłuszczu

1-2 łyżki cukru

aromat waniliowy np: ciut cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego

szczypta soli

ok. pół litra tłuszczu do smażenia i najlepiej szeroki rondel


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Mąkę mieszam w misie z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. W mieszaninie suchych składników robię dołek i wsypuję pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i ok. 50 ml ciepłego mleka. Czekam kilka minut aż zaczną fermentować.


W małej misce bełtam 2 jaja i dodaję do mąki z drożdżami. Dolewam śmietanę, resztę mleka i mieszam mniej więcej na jednolitą konsystencję (mleko można dodać w dwóch etapach -chodzi o to by po wymieszaniu ciasto było gęściejsze od ciasta naleśnikowego i rzadsze od typowego drożdżowego ciasta. Jeśli trzeba, gdy gęste, dodaję ciut mleka dodatkowo. Odstawiam ciasto na kilkanaście minut- ciasto drożdżowe o lżejszej gęstości rośnie zdecydowanie szybciej.



W międzyczasie kroje obrane i wydrylowane jabłka na plastry o grubości ok. 0,5 do 1 cm - cieńsze odradzam: raz, że racuchy z grubszymi smaczniejsze a i te cienkie łatwiej się łamią.

Ciasto po wyrośnięciu dobrze ciut przemieszać. Rozgrzewam tłuszcz na patelni i wrzucam odrobinę ciasta, by sprawdzić, czy zaraz wypłynie i czy też przypadkiem zbyt szybko się nie rumieni. Reguluję odpowiednio grzanie. Zanurzam kolejno plastry jabłek w cieście i układam na tłuszczu. Smażę tradycyjnie, średnio ok. minuty z każdej strony do zrumienienia.


Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika

środa, 11 stycznia 2023

Bez mąki pszennej pyszne czekoladowe ciasto biszkoptowe

 Witam Kochani! Polecam wyborne pulchne ciasto z mąką owsianą, idealne do przełożenia masą. Przykładowa lekka masa poniżej w opisie.



Składniki na formę 30 cm x 20 cm lub na tortownicę średnica 24 cm



25 g mocnego kakao (2 łyżki z brzuszkiem)

50 g mąki owsianej - (ok. 3 łyżki z brzuszkiem po prostu zmielić płatki owsiane)

40 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki z brzuszkiem )

5 jaj średniej wielkości

140 g cukru drobnego (170 ml)

płaska łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie, bo ciasto może spulchnić ubitą pianą)

szczypta soli 


Masa składniki


250 ml śmietanki 30% do deserów

250 ml mleka zagęszczonego 

3-4 łyżeczki żelatyny (10 g)

40 g cukru drobnego

1 łyżeczka cukru waniliowego


dodatkowo do ciasta: kilka łyżek dobrego dżemu np: wiśniowego i posypka np: z wiórek kokosowych


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Przygotowanie ciasta biszkoptu czekoladowego

Mieszam suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, ciut proszku do pieczenia. 

Formę wykładam papierem, ale tylko spód a boków formy nie smaruję, dzięki temu  ciasto po upieczeniu uzyskuje w miarę równy wierzch bez wybrzuszeń. Piekarnik rozgrzewam do temperatury ok. 150 stopni C.

Oddzielam żółtka od białek. Do misy z białkami dodaję szczyptę soli i ubijam białka na sztywno. Dodaję partiami cukier i miksuję dalej 2-3 minuty. Dodaję żółtka na dwa razy, krótko miksując ok. minuty. Odstawiam robot i dodaję mniej więcej połowę mieszanki z mąki i kakao przez sito. Mieszam delikatnie ręcznie płaską łopatką tylko do połączenia. Dodaję drugą połowę mieszanki przez sito i ponownie krótko mieszam tylko do połączenia.

Przelewam ciasto do formy i wstawiam do piekarnika na ok. 30-35 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Po wystudzeniu delikatnie odcinam ciasto nożem od brzegów formy. Dzielę ciasto wzdłuż tylko na dwa płaty i ponieważ moje ciasto ma kształt prostokąta dzielę płaty na dwie połowy, uzyskując dwa ciasta, ale nie jest to konieczne, . (zdjęcie poniżej)



Przygotowanie masy

Ponieważ biszkopt wychodzi bardzo pulchny, mięciutki, masa powinna być lekka.  Sprawdzi się tutaj krem na bazie śmietanki kremowej z połączeniem np: z serkiem mascarpone lub niezbyt gęsty krem budyniowy. U mnie tutaj użyłam mieszanki mleka zagęszczonego i śmietanki kremowej.

Do szklanki z żelatyną dodaję około 70 ml mleka zagęszczonego, cukier, cukier waniliowy. Mieszam i czekam kilka minut, żeby żelatyna nieco spęczniała. Wstawiam szklankę z żelatyną do rondelka z gorącą wodą na kilkanaście minut. Mieszam w trakcie od czasu  do czasu.



Miksuję dobrze schłodzoną śmietankę kremową i jak tylko zgęstnieje dolewam pozostałe mleko zagęszczone. Ponownie miksuję 2-3 minuty, by masę dobrze napowietrzyć. Do ciepłej rozpuszczonej w szklance żelatyny dodaję ok. 5 łyżek masy śmietankowej i mieszam dokładnie, ale szybko i zaraz dodaję do masy śmietankowej. Całość natychmiast dokładnie miksuję ok. minuty i odstawiam na kilka chwil do zgęstnienia. 

Ciasto tego typu  nie potrzeba nasączać. Dolne płaty ciasta smaruję dżemem. Wykładam porcję kremu i przykrywam wierzchnimi płatami ciasta. Trochę kremu ok. 1/3 lub nieco mniej zostawiam do posmarowania wierzchu i boków ciasta. Obsypuję ciasto wiórkami. Smaki składników dają wyśmienity efekt, zwłaszcza, że samo ciasto pulchne i mięciutkie. 


Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika

czwartek, 29 grudnia 2022

Soczyste pulpety w jarzynowym sosie pomidorowym

 Witam Kochani! Jeśli szukacie łatwego dania na zbliżający się szybkimi krokami Nowy Rok 2023 to chcę Wam polecić sprawdzone niesamowicie smaczne pulpety z dodatkiem warzyw i by były z nutą gołąbków dodałam do sosu brukselkę, ale może to być inne kapustne warzywo.

Kochani! Życzę Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 2023. Niech przyniesie Wam wiele szczęścia i zdrowia.





Składniki na ok. 15 pulpetów



ok. 80 dag mięsa mielonego (u mnie mieszane wieprzowo-wołowe

warzywa wg uznania (u mnie: marchew, pietruszka, kawałek selera, brukselka)

2 łyżki z brzuszkiem kaszy manny

1 całe jajko

1 cebula do masy mięsnej

sól do smaku (ok. 1 płaska łyżeczka do masy mięsnej) 2-3 szczypty soli do sosu pomidorowego

ok. 0,5 litra wody

2 łyżeczki cukru

ok. 300 ml przecieru z kawałkami pomidorów

2 łyżki koncentratu pomidorowego +opcjonalnie 1 łyżeczka z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

przyprawy wg uznania (u mnie: 1 łyżeczka z brzuszkiem bazylii suszonej, 1 łyżeczka papryki słodkiej, po szczypcie kminku, gałki muszkatołowej, czosnku w proszku, mała szczypta papryki ostrej (chili) opcjonalnie, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe

1-2 łyżki tłuszczu do smażenia

naczynie niskie i dość szerokie, średnica ok. 30 cm


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Warzywa: pietruszkę, marchew, seler kroję na grubsze talarki lub kostkę.

Cebulę kroję na drobno. Podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu tylko do zeszklenia i zaraz dodaję małą część przypraw oprócz ziela ang. i liści laurowych. Chwilę mieszam i zestawiam z grzania.

Do miski z mięsem mielonym dodaję kaszę mannę, jajko, cebulę podsmażoną, sól, kolejną porcję przypraw bez ziela ang. i liści laurowych. Mieszam chwilę aż masa mięsna nieco zgęstnieje. Odstawiam do lodówki na ok. 15-20 minut. Po czy formuję pulpety.


Naczynie wypełniam warzywami i surowymi pulpetami

Wlewam do garnka przecier z kawałkami pomidorów, pół litra wody, cukier, sól, liście laurowe, ziele ang. i pozostałą część ziół. Sos gotuje nie ok. 7 minut. Sprawdzam smak i koryguję w razie potrzeby, by był nieco słodko-kwaśny. Zanim dodam koncentrat pod koniec gotowania sosu łącze go wpierw z mąką ziemniaczaną i niewielką ilością wody zimnej. Dobrze rozbełtany koncentrat dodaję do sosu. Mieszam i zaraz, gdy zgęstnieje zestawiam z ognia. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C.


Gorącym sosem zalewam pulpety i warzywa. Wstawiam całość w formie pod przykryciem koniecznie do nagrzanego piekarnika najlepiej do 180 stopni C. W tej temperaturze piekę ok. 40 minut do momentu zagotowania (delikatnego pyrkania). Po czym obniżam temperaturę do 140 stopni C. i piekę dalej ok. 25 minut. Połączenie z brukselką nam bardzo smakuje. Pychotka! Warto się skusić. Polecam!

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

środa, 21 grudnia 2022

Śledź świąteczny pychotka w oleju rzepakowym z żurawiną

 Witam Kochani! Kilka dni do Świąt Bożego Narodzenia, więc myślę, że liczą się teraz tylko szybkie przepisy na pyszne dania. Śledź nie tylko bardzo zdrowy, ale i smakowity, dlatego powinien królować na świątecznym stole . Korzystając z okazji życzę Kochani Radosnych i Zdrowych Świąt!



Składniki na 2 średnie półmiski 



6-7 dużych płatów śledzi matias wymoczonych z nadmiaru soli (np: solone płaty zalać zimną wodą na noc)

100 g żurawiny suszonej (żurawinę warto zamoczyć w niewielkiej ilości soku np: pomarańczowego na 2-3 godz. przed)

ok. 150 ml dobrego oleju rzepakowego nierafinowanego tłoczonego na zimno

2-3 łyżki miodu o łagodnym smaku (wielokwiatowy lub akacjowy)

sok z połowy cytryny lub limonki

1 cebula średnia pokrojona drobno

przyprawy: suszone zioła-u mnie: 1 łyżeczka bazylii, po szczypcie pieprzu ziołowego, gałki muszkatołowej, soli 


Przygotowanie

LINK do przegotowania na filmie


Cebulę podsmażam w rondlu na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju tylko do zeszklenia i zaraz dodaję przyprawy: pieprz ziołowy, bazylię, gałkę muszkatołową, szczyptę soli. Mieszam chwilkę i zestawiam z grzania do wystudzenia. 

Do cebuli dodaję miód, sok z cytryny, miód, żurawinę, resztę oleju i mieszam. 

Płaty śledziowe kroję w typowe kawałki zakąskowe, ale można je pokroić jeszcze drobniej, dzięki temu czas mieszania smaków będzie dużo krótszy.

Do śledzi dodaję mieszankę cebuli z żurawiną i mieszam. Całość najlepiej zostawić w spokoju na całą noc pod przykryciem.


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika