wtorek, 12 kwietnia 2022

Jajka faszerowane trzy pyszne wersje

 Witam Kochani! Z okazji zbliżających się Świąt życzę Wszystkim pogody ducha, zdrówka i pyszności na Wielkanocnym stole. Dołączam przepis na jajka w trzech smakach - jeden z nich to sprawdzony farsz z szynką, drugi z dodatkiem ćwikły, trzeci z awokado.


Składniki na ok. 10 jaj ugotowanych na twardo ostudzonych pokrojonych wzdłuż na połówki (osobno białka i żółtka)




Farsz z szynką

ok. 100 g szynki pokrojonej w kostkę

2 żółtka ugotowane

ok. 60 g świeżego gęstego twarogu

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka musztardy

ciut miodu

trochę szczypioru

sól do smaku

Przygotowanie farszu:  Rozgnieść żółtka i wymieszać wszystkie składniki łyżką.


Farsz różowy 

2 żółtka ugotowane

ok. 60 g świeżego gęstego twarogu

1-2 łyżeczki ćwikły lub soku z buraka

1 łyżka majonezu

ciut miodu

1 łyżeczka musztardy lub ciut chrzanu

sól, pieprz do smaku: składniki wymieszać lub zmiksować

Przygotowanie farszu: Rozgnieść żółtka i wymieszać lub zmiksować


Farsz zielony z awokado

1 awokado obrane bez pestki takie dość miękkie

2 żółtka ugotowane 

ok. 60 g świeżego gęstego twarogu

płaska łyżeczka chrzanu

1 łyżka majonezu

2 łyżki soku z cytryny

ciut miodu

 sól do smaku

Przygotowanie farszu:  Miksuję wszystkie składniki


Przygotowanie 

LINK do przygotowania na filmie



Ugotowane białka jajek wypełniam farszem i gotowe.


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

czwartek, 31 marca 2022

Pyszny Pasztet bez wątróbki z fileta drobiowego łatwy przepis

 Witam Kochani! Polecam z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy naprawdę dobry pasztet z fileta z kurczaka. Sposób nie tylko łatwiejszy, ale i pasztet nie wychodzi suchy, pomimo, że mięso chude i bez dodatku wątróbki.

Życzę Wam Kochani samych łatwych dobrych przepisów, żeby więcej czasu poświęcić ważniejszym zajęciom a przede wszystkim na Wielkanoc życzę Wam radości i spokoju.




Składniki na formę o wymiarach 26 cm x 11 cm

około 1 kg fileta z kurczaka (mniej więcej dwie podwójne spore piersi)

Warzywa, jak do rosołu: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, jedna lub dwie cebule, ząbek czosnku lub czosnek w proszku

3 jajka

3-4 łyżki bułki tartej lub bułka czerstwa albo 3 łyżki kaszy manny 

300 ml wody

trochę tłuszczu do smażenia

przyprawy: sól do smaku, pieprz ziołowy, tymianek, gałka muszkatołowa, liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie




Mięso kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i warzywa kroję mniej więcej w kostkę.

Rozgrzewam tłuszcz w szerokim rondlu, tak, by wygodnie rozłożyć mięso. Kiedy mięso się zrumieni z obu stron, dodaję cebulę i chwilkę podsmażam z mięsem mieszając w trakcie, żeby delikatnie się zrumieniła i zaraz dodaję warzywa. Dalej mieszam i kilka minut podsmażam. Pod koniec wstępnie przyprawiam szczyptą pieprzu ziołowego, tymianku, czosnku i soli. Mieszam i po chwili smażenia dodaję 300 ml wody lub bulionu (rosół). Duszę całość do miękkości warzyw pod przykryciem około 15-20 minut.



Po wystudzeniu zalewam bułkę tym sosem z duszenia warzyw i mieszam.

Pozostałą zawartość z rondla: mięso i warzywa mielę w maszynce 2-3 razy. Namiękłą bułkę przepuszczam przez maszynkę na samym końcu. 

Zmieloną masę próbuję przed dodaniem jajek i jak trzeba dodaję ciut soli do smaku oraz obowiązkowo moim zdaniem: płaską łyżeczkę startej gałki muszkatołowej. Dodaję jajka i mieszam dokładnie całość. 

Smaruję formę tłuszczem i nastawiam piekarnik na 170 stopni C. grzałka góra - dół.

Masę wkładam do formy, starając się ją ubić przy tym, żeby była dosyć ścisła. Wierzch smaruję tłuszczem, co da efekt ładnej skórki w trakcie pieczenia i jednocześnie zabezpieczy przed nadmiernym przesychaniem.

Piekę około 45 minut w temp. 170 stopni C. grzałka góra-dół.


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

piątek, 25 marca 2022

Babka Wielkanocna pychotka stary sprawdzony przepis

 Witam Kochani! Ostatnio odświeżyłam dawny przepis na babkę Wielkanocną. Kolor zielony niech zwiastuje nam Wszystkim rychły czas na radość i zmiany na lepsze...


Sposób przygotowania i składniki niby podobne do wielu przepisów, ale jednak dobry smak bierze się też ze sposobu przygotowania. Ciasta tłuszczowe na bazie ubitej piany zachowują wyjątkowy smak, nawet kiedy się zeschną, co raczej się im nie zdarza...

Składniki


5 jaj- białka osobno, żółtka osobno

140 g mąki tortowej

2 łyżki z brzuszkiem  mąki ziemniaczanej

ok. 160 g cukru drobnego

150 ml oleju lub masła stopionego ciepłego

50 ml soku  z cytryny (1 średnia cytryna)

płaska łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli


Lukier

szklanka cukru pudru (szklanka o poj. 250 ml)

1 średnie surowe białko (wcześniej trzeba dobrze umyć jajo i opłukać wrzątkiem)

barwnik spożywczy żywo zielony (u mnie pistacjowy)

ciut aromatu np: waniliowy lub cytrynowy

Przygotowanie lukru: Wymieszać dokładnie składniki. Gdyby lukier był zbyt gęsty trzeba dodać kilka kropel np: soku z cytryny a jeśli zbyt rzadki, dodać trochę cukru pudru i ponownie mieszać. 


Przygotowanie ciasta na babkę

LINK do przygotowania na filmie 


W jednej misie ubijam białka ze szczyptą soli (sól nie tylko przyspiesza ubijanie piany, ale przede wszystkim buduje optymalny smak). Kiedy piana gęstnieje i sztywnieje dodaję 2-3 łyżeczki cukru, by nieco utrwalić pianę, żeby szybko nie podchodziła wodą.

Formę na babkę dokładnie smaruję tłuszczem. 

W drugiej misie miksuję żółtka z cukrem na żółtkowy krem tzw. kogel-mogel. Dodaję partiami olej i dalej miksuję kilka chwil. Dodaję sok z cytryny i ponownie chwile miksuję. Na koniec dodaję przez sito wymieszane wcześniej suche składniki (mąka tortowa + mąka ziemniaczana + proszek do pieczenia) Krótko miksuję całość do połączenia. Do dość gęstej masy wkładam 1/3 porcji piany z białek i mieszam ręcznie dużą łyżką, by masę nieco rozluźnić. Dodaję pozostałą pianę i dalej delikatnie ręcznie mieszam na jednolitą puszystą masę, ale jak najkrócej.

Wlewam ciasto do formy. Piekę w temperaturze 165 stopni C. ok. 45 minut, grzałka góra-dół. Sprawdzam metodą patyczka (babki można wstawiać do lekko nagrzanego piekarnika - nie trzeba ich traktować od razu wysoką temperaturą, jak np: ciasta francuskie czy ptysiowe)


Życzę Kochani Radosnych Spokojnych Świąt Wielkanocnych

     oraz udanych wypieków


sobota, 19 marca 2022

Najlepszy Omlet lub zapiekanka z białą kiełbasą prosty przepis nie tylko na śniadanie

 Witam Kochani! Polecam prosty przepis na pyszny omlet a właściwie zapiekankę, bo wierzch ciasta wolę na koniec potraktować piekarnikiem. Z białą kiełbasą parzoną tego typu proste specjały zawsze się sprawdzają!


Składniki na 2-3 porcje


2 kiełbaski parzone ok. 250-300 g

4-5 jaj

1 mała cebula

1 ząbek czosnku starty lub czosnek w proszku

7-10 pomidorków koktajlowych

kilka listków sałaty pokrojonej lub podartej (lub szpinak)

sól, pieprz do smaku

ciut tłuszczu do podsmażenia cebuli

inne przyprawy ziołowe wg uznania (opcjonalnie)


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Podsmażam cebulę krótko do zeszklenia z odrobiną soli i zgarniam na bok. Układam w puste miejsce kiełbase pokrojoną w grubsze talarki i rumienię z dwóch stron. 


W misce do jaj dodaję ciut soli, papryki ostrej, czosnku sproszkowanego i rózgą roztrzepuję  na masę jednolitą lekko spienioną.


Mieszam kiełbasę z cebulą i krótko całość podsmażam mieszając na niewielkim grzaniu.


Dodaję do kiełbasek rozdrobnioną nieco sałatę lub szpinak i krótko podsmażam mieszając.

Zaraz wylewam masę jajeczną na kiełbaski i wrzucam trochę połówek pomidorków.  Zapiekam w gorącym piekarniku około 4-5 minut w temperaturze120 stopni C., grzałka górna. Można tradycyjnie zapiekać na patelni pod przykryciem, ale moja praktyka woli zapiekać. Pychotka! Polecam!








niedziela, 13 marca 2022

Smakowita Zupa z Brokułu prosty sposób bez zasmażki

 Witam Kochani! Przepisów na zupę brokułową jest wiele, ale ja chciałam Wam podać pyszną szybkościową wersję z banalnych składników. Oprócz brokułu to po prostu będzie cebula i czosnek.


Składniki na ok. 4 porcje

1 średni brokuł

1- 2  cebule posiekane drobniej

1 ząbek czosnku lub czosnek sproszkowany

1 łyżeczka cukru

około 1,2 litra wody

sól do smaku

1 łyżka masła lub śmietany albo 2 łyżki dobrego oleju

przyprawy wg uznania (u mnie: bazylia susz, imbir susz)


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



 Brokuł wraz z cebulą, czosnkiem gotuję kilka-kilkanaście minut do miękkości, ale tak, by brokuł zachował kolor. Dodaję przyprawy i łyżeczkę cukru- cukier wzmocni naturalny kolor. Po lekkim przestudzeniu miksuję całość na krem bez potrzeby zagęszczania. Podgrzewam odpowiednio ponownie przed podaniem. Dodaję masło lub olej np: lniany. Olej lniany nierafinowany najlepiej dodać do lekko gorącej zupy (mniej niż 60 stopni C, gdyż powyżej tej temperatury jego dobroczynne wartości spadają).

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika



piątek, 4 marca 2022

Pyszna zapiekanka sernikowa z brokułem i pieczarkami na obiad w sam raz

 Witam Kochani! Polecam prosty sposób na smaczną zapiekankę dla amatorów brokułu. Dla mnie jest to warzywo z pierwszej ligi, jak wszystkie kapustne wyśmienite.


Składniki na ok. 4-6 porcji na formę ok. 20 cm x 24 cm

1 średni brokuł ugotowany najlepiej na parze al dente -nie za twardy, niemiękki

250 g pieczarek pokrojonych grubiej, podsmażonych na cebulce (1 średnia cebula)

sól, przyprawy wg uznania

1-2 łyżki oleju lub masła

opcjonalnie :dodatkowo trochę wiórek masła lub ciut startego masła (masło musi być bardzo zimne)


Masa serowa

250 g twarogu półtłustego

200 g śmietany 12%

2-3 jaja

1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej

płaska łyżeczka soli do smaku

szczypta gałki muszkatołowej, bazylii, pieprzu ziołowego (Kochani to moja propozycja przypraw, ale użyjcie takich, jakie Wam odpowiadają, choć trochę tej gałki muszkatołowej polecam)


Przygotowanie 

LINK do przygotowania na filmie


Ugotowany brokuł wykładam na dnie formy. Na brokuł trafiają pieczarki wcześniej podsmażone krótko na cebulce zrumienionej na niewielkiej ilości tłuszczu.

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 175 lub 180 stopni C. , grzałka góra-dół.

Podane składniki na masę serową, która jest taka sama jak masa sernikowa, tyle, ze bez cukru, blenduję na jednolitą masę i wylewam na warzywa ułożone w formie. 


Na wierzch rozrzucam trochę wiórek masła, dzięki temu skórka będzie bardziej rumiana i chrupiąca.

Piekę ok. 30 minut. 

Po upieczeniu trzeba odczekać 3-5 minut, by zapiekanka nieco przestygła, bo dużo łatwiej się kroi. Dodam, że kiedy całkiem przestygnie zdecydowanie łatwiej się porcjuje i smakuje, jak dla mnie jeszcze lepiej. W asyście sosów, jakie lubicie będzie po prostu rarytasem.

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

środa, 23 lutego 2022

FAWORKI błyskawiczne z ciasta francuskiego najłatwiejszy sposób

 Witam Kochani! Kiedy nie mam ochoty na wyrabianie ciasta ani na ślęczenie przy rondlu z tłuszczem do wypiekania tradycyjnego chrustu sięgam po ciasto francuskie i pyszna przystawka do kawy spełnia się w bardzo krótkim czasie.


Z jednego ciasta francuskiego o wadze ok. 400 g wychodzi około 50-60 sztuk faworków, zwanych tez chrustem, czyli takie 2 blachy z typowego piekarnika.


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Ciasto francuskie średnio o wymiarach ok. 40 cm x 25 cm dzielę na trzy prostokąty, które kolejno nieco rozwałkowuję na cieńsze ciasto. Wykrawam radełkiem paski z przecięciem  po środku każdego paska, jak w tradycyjnych faworkach (długość przecięcia po środku paska ok. 3-4 cm, żeby łatwo przewlekać ciasto przez otwór).



Uformowane faworki układam na blasze na papierze do pieczenia - ciastka powinny odpocząć 10-15 minut.



Nastawiam piekarnik na 185 stopni C. funkcja z termo-obiegiem. Bardzo ważne, by ciasto francuskie trafiło do nagrzanego piekarnika zgodnie z przepisem (grubsze warstwy ciasta francuskiego, jak np: trójkąty nadziewane wymagają wyższej temperatury)

Faworki piekę ok. 7 minut w temperaturze185 stopni C. ( W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika)  Po upieczeniu zostawiam faworki w piekarniku na kilka minut w temperaturze 50 stopni C., żeby się dosuszyły.



Faworki chłodne oprószam cukrem pudrem i gotowe!




Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika