czwartek, 26 marca 2020

Sernik Krakowski treściwe ciasto w starym stylu łatwy przepis

Witam Kochani! Kiedy czas dłuży się a myśli kłębią się niespokojne to znak, by zacząć działać. Oprócz codziennej gimnastyki warto czasami coś upichcić czy też upiec a Święta tuż tuż. Polecam mój sposób na niesamowicie pyszny sernik na mega kruchym spodzie... Głowa do góry! Nie dajmy się wirusom i stosujmy się do najważniejszych zaleceń...



Składniki na ciasto kruche (forma prostokątna wymiar 36 cm x 23 cm)


0,5 kg mąki pszennej uniwersalnej
1 całe jajo
1 żółtko
200 g masła
100 g cukru drobnego
płaska łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego lub inny aromat 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

 Składniki na masę serową


1 kg twarogu półtłustego
6 dużych jaj
200 g cukru drobnego
100 g masła miękkiego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka płaska cukru waniliowego lub inny aromat
100 g rodzynek opłukanych osączonych plus 1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli





Ciasto kruche przygotowanie



Jeśli ręcznie mieszamy to mąkę najlepiej na początku wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Wysypać na stolnicę. Dodać pokrojone drobniej masło i posiekać z mąką. Po chwili dodać rozmącone całe jajo z żółtkiem i krótko zarobić ciasto w kulę. 
Drugi sposób łatwiejszy: wsypać wszystkie składniki do rozdrabniacza i krótkimi miksami rozkruszyć całość na tzw. kruszonkę. Wysypać kruszonkę do misy i krótko zagnieść w kulę. Włożyć ciasto pod przykryciem do lodówki lub w chłodne miejsce na minimum 30 minut do wypoczęcia.
Po wyjęciu ciasto krótko przerabiam i dzielę na dwa kawałki. Mniej więcej 2/3 ciasta przeznaczam na spód sernika a 1/3 na wierzch, czyli kratkę.
Wałkuję 2/3 ciasta, delikatnie podsypując mąką na wielkość zbliżoną do spodu formy. Układam w wysmarowanej formie. Nakłuwam widelcem ciasto, żeby przypadkiem nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Piekę ok. 12-13 minut na rumiano w temperaturze 190 stopni C.

Pozostałą 1/3 ciasta wałkuję w międzyczasie na placek o grubości ok. 0,5 cm. Kroję radełkiem lub nożem jak najdłuższe pasy o szer ok. 1 cm.


Przygotowanie masy serowej

Rodzynki opłukuję pod bieżącą wodą i osączam na sicie na godzinę przed przygotowaniem masy serowej. Rodzynki obtaczam w mące, wsypując po prostu łyżkę mąki do dobrze osączonych rodzynek i mieszam. Obtaczanie mąką trzeba zrobić tuż przed dodaniem ich do masy serowej, dzięki temu rodzynki nie opadną w serniku na spód ciasta.

Twaróg mielę w maszynce do mięsa dwa razy. Miksuję miękkie masło z cukrem, aromatem, dodaję  trzy całe jaja i trzy żółtka. Ponownie miksuję chwilę i dodaję mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy. Krótko miksuję do połączenia. Odstawiam robot. Dosypuję do masy rodzynki wymieszane z jedną łyżką mąki pszennej i prawie jednocześnie dodaję ubitą pianę ze szczyptą soli i odrobiną cukru. Mieszam delikatnie dużą łyżką , jak najkrócej tylko do połączenia. 

masa serowa w wersji łatwej:   twaróg i resztę składników oprócz trzech białek, szczypty soli i rodzynek, miksuję blenderem na gładko. Po czym dodaję mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy. Krótko blenduję do połączenia. Odstawiam robot. Dosypuję do masy rodzynki wymieszane z jedną łyżką mąki pszennej i prawie jednocześnie dodaję ubitą pianę na sztywno ze szczyptą soli oraz odrobiną cukru. Mieszam delikatnie dużą łyżką , jak najkrócej tylko do połączenia.




Przygotowanie sernika i kratki

Wykładam masę serową na wystudzony spód. Wyrównuję i układam paski ciasta kruchego mniej więcej tak, żeby uzyskać efekt kratki. Jedno białko, które nie zostało użyte do ciasta kruchego, bełtam widelcem i smaruję kratkę a właściwie cały wierzch, co będzie skutkować ładnym rumieńcem po upieczeniu. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni C.



Trudno przewidzieć, co przyniesie los, ale Kochani nie wolno nam tracić wiary w lepszy czas, który musi nadejść...
Życzę Wszystkim pogody ducha i spokojnych Świąt Wielkanocnych i jak to tylko będzie możliwe to w szerokim rodzinnym gronie.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 17 marca 2020

Babka cytrynowa idealna puszysta sprawdzony sposób

Witam Kochani! Polecam apetyczną pulchną babkę i korzystając z okazji życzę Wszystkim Cierpliwości i Pogody Ducha w tym niespokojnym czasie, który mam nadzieję szybko przeminie na zawsze. Chciałoby się powiedzieć: O normalności! Jak mało Cię cenimy jak jesteś i jak mocno tęsknimy, jak nas porzucisz choćby na tydzień...





Składniki 

forma okrągłą o średnicy około 27 cm (pomiar od góry) lub podłużną o wymiarach
około 36 cm x 10 cm (pomiar od góry)

220 g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki a 250 ml)
190 g cukru drobnego (1 szklanka cukru)
4 duże jaja lub 5 mniejszych
1 spora cytryna lub 2 małe (skórka z cytryny do starcia i około 40 ml soku )
1 kisiel cytrynowy lub 80 g mąki ziemniaczanej
200 g masła lub margaryny
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli




Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą 

Mieszam suche składniki: mąkę, kisiel i proszek do pieczenia

Ścieram skórkę z cytryny i wyciskam sok 

Do miękkiego masła dodaję cukier i miksuję na krem. (Około 1 łyżkę cukru pozostawiam do utrwalenia piany z białek). Dodaję do masy tłuszczowej pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Po chwili dodaję jogurt. Ponowne krótkie miksowanie: dodaję startą skórkę i wlewam sok z cytryny. Ponownie miksuję do jednolitej masy i dodaję suche składniki czyli mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia. Miksuję całość na wolniejszych obrotach do momentu uzyskania gładkiej masy.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni C. 

W osobnej misie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję pod koniec łyżkę cukru i chwilę miksuję.

Łączę obie masy mieszając dużą łyżką bez użycia robota. Ważne by mieszać jak najkrócej tylko do połączenia.

Wkładam masę do formy do 3/4 wysokości naczynia. Piekę ok. 45-50 minut na środkowej półce. Sprawdzam ciasto znaną metodą suchego patyczka tzn. wkuwam go do ciasta i jeśli po wyjęciu nie ma na nim śladów surowego ciasta to można wyłączyć piekarnik i wyjąc babkę.



Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 10 marca 2020

Biała Kiełbasa zapiekana z porem prosto pysznie i szybko...

Witam Kochani! Polecam sprawdzone smaki z białą kiełbasą w roli głównej. Dodatkiem jest smakowity por i sos jajeczno-musztardowy. Jajka można oczywiście zastąpić samym białkiem...



Składniki na 3-4 osoby


4 kiełbaski białe (użyłam parzonych, ale mogą być surowe)
1 duży posiekany drobno por bez górnej ciemnozielonej części
4 tosty pokrojone w kostkę

forma wymiary ok. 26 cm x 18 cm


Sos do kiełbasek

4 jaja
200 g jogurtu naturalnego lub chudej śmietany
2 łyżeczki musztardy np: chrzanowej lub innej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
szczypta pieprzu ziołowego





Kiełbaski kroję każdą średnio na 3 kawałki - dla wygody jedzenia osłonki można oczywiście usunąć.
Pomiędzy kiełbaskami w naczyniu do zapiekania układam chleb tostowy. 

Bełtam całe jaja. Po chwili dodaję jogurt, musztardę, sól, pieprz ziołowy. Ponownie bełtam i dodaję poszatkowany por. Mieszam i polewam kiełbaski. Wstawiam do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni C na ok. 15 minut grzałka góra-dół. Dodatkowe 4-5 minut to zapiekanie wierzchu na lekko rumiano na funkcji grilla, ale można zwyczajnie bez zapiekania piec na poprzedniej funkcji przez 20-25 minut, kontrolując by się nie przypaliło.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



wtorek, 3 marca 2020

Zapiekanka ziemniaczana z rybą w sosie beszamelowym na pyszny obiad

Witam Kochani. Polecam pomysłową zapiekankę: minimum składników - ziemniaki i ryba...




Składniki podstawowe na formę do tarty o średnicy ok. 28 cm




5-6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
ok. 300 g fileta rybnego pokrojonego w kostkę
przyprawy: sól, pieprz


Sos beszamel

50 g masła
0,5 litra mleka 
35 g mąki pszennej (ok. 1,5 łyżki z brzuszkiem)
przyprawy po małej szczypcie np: pieprz ziołowy, lubczyk, gałka muszkatołowa, sól



Wyrównuje mniej więcej powierzchnie przygotowaną z ziemniaków i ryby. Posypuję odrobiną soli i pieprzu.
Zabieram się do przygotowania sosu beszamelowego, który na pewno uda się każdemu przy odrobinie cierpliwości. Ustawiam patelnie na małym grzaniu. Najpierw topię masło i zaraz dodaję przyprawy a zaraz potem mąkę. Mieszam chwilę. Dolewam partiami mleko ciągle mieszając masę, która na początku jest nijaka, grudkowata. Jednak ciągłe mieszanie przemienia ją w gładką konsystencję. To naprawdę prosty pyszny sos. Można jeszcze dodać na koniec już bez grzania jedno lub 2 żółtka, żeby zapiekanka była bardziej zwarta: wymieszać, wylać na ziemniaki z rybą. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika









piątek, 21 lutego 2020

Sałatka orzechowa ze śliwką, kaparami, smakowita..., bez dodatku soli...

Witam Kochani! Polecam pyszną sałatkę bez zbędnych przypraw...



Składniki



sałata lodowa lub np: rzymska czy po prostu kapusta pekińska

solidna garść pokrojonych orzechów i śliwek suszonych (orzechy można wcześnie namoczyć, jeśli bardzo suche i twarde)
kilka oliwek pokrojonych 
łyżka odsączonych kaparów z zalewy
250 g pomidorków koktajlowych
trochę posiekanego szczypioru lub pokrojona w piórka mała cebula


Sos sałatkowy bez soli i cukrów

1-2 łyżeczki łagodnej musztardy
2-3 łyżki oliwy extra wirgin
1 łyżka soku z cytryny





Do pokrojonej wcześniej sałaty dodaję posiekany szczypior, pokrojone  śliwki, rozdrobnione orzechy, pokrojone w plastry oliwki, kapary w całości odsączone. Mieszam  wszystko z grubsza  i dodaję sos wymieszany wcześniej z oliwy, musztardy i soku z cytryny. Mieszam ponownie i gotowe. Można odczekać pół godziny dla lepszych efektów smakowych, ale i zaraz po wymieszaniu jest bardzo smacznie. Polecam!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 13 lutego 2020

Placki przepyszniaste z selera i sera

Witam Kochani! Wypróbujcie mój sposób na selera. Placki z wyglądu jak ziemniaczane, ale smak super i niepospolity. Po prostu pyszne danie bez sosów jak i z dodatkami.



Składniki na 3-4 porcje ok. 15 placków

Składniki podstawowe, szczegółowe poniżej w opisie

połówka dużego selera
kawałek pora lub mała cebula
około 120 g twarogu białego półtłustego lub twarogu typu włoskiego np: ricotta
1 duże jajo
2 łyżki maki ziemniaczanej
2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub chudej śmietany
1-2 łyżki soku z cytryny
sol, pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia


Przygotowanie 
LINK do przygotowania na filmie



Obranego umytego selera sztkuję na dość drobno jak na surówkę. Dodaję w trakcie sok z cytryny i mieszam, żeby seler nie ściemniał. Do selera dodaję drobniutko pokrojony por, mąkę, jajo surowe, jogurt (ważne, żeby jogurt nie był zbyt stary i kwaśny), sól, pieprz do smaku. Mieszam całość.


Układam nieduże porcje na rozgrzanym tłuszczu. ( zbyt duże porcje mogą stwarzać kłopot przy odwracaniu na drugą stronę, z uwagi na dodatek sera, który dość mięknie pod wpływem temperatury)
Piekę placki tradycyjnie na rumiano,  jak te ziemniaczane - 2-3 minuty z każdej strony na umiarkowanym grzaniu. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




wtorek, 4 lutego 2020

Rewelacyjne racuchy puszyste biszkoptowe

Witam Kochani! Polecam lekkie pulchne racuchy do ulubionych dodatków, jakie tylko lubicie.




Składniki na około 15 sztuk

3  duże jaja (białka i żółtka osobno)
120 g mąki tortowej - szklanka a 250 ml
około 50 g cukru pudru lub cukru drobnego (miara cukru pudru ok. 120 ml czyli ok. pół szklanki )
szczypta soli
aromat waniliowy
1 łyżeczka octu jabłkowego lub spirytusowego

tłuszcz do smażenia





W misie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję cukier na dwa razy i  cukier waniliowy Miksuję około minuty do lśniącej konsystencji. Można dodać na tym etapie łyżeczkę octu jabłkowego, żeby ciasto nie wchłaniało z patelni zbyt dużo tłuszczu. Zaraz dodaję w krótkich odstępach po jednym żółtku. Za każdym razem króciutko miksuję po kilka sekund i odstawiam mikser. Mąkę dodaję na dwa razy przez sito i delikatnie, ale jak najkrócej mieszam całość dużą łyżką tylko do połączenia. Układam porcje ciasta na rozgrzanym tłuszczu, lecz na minimalnym grzaniu - tłuszcz nie powinien przekraczać 140 stopni C.


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika