czwartek, 18 kwietnia 2019

Schab pieczony delikatny w marynacie chrzanowej

Witam Kochani!  Polecam prosty przepis na aromatyczny schab idealny na świąteczny stół do kanapek bądź do sosu. Schab jak to schab jest chudy i dobrze, ale nie musi być suchy...



Składniki  na około 1,5 kg schabu

Marynata

około 120 g chrzanu (u mnie chrzan tradycyjny ze słoiczka bez dodatków typu majonez czy śmietana)
około 100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
około 1,5 łyżeczki z brzuszkiem soli (14-15 g)
2 łyżki oleju
1-2 ząbki startego czosnku
przyprawy wg uznania- u mnie po szczypcie: majeranku, papryki słodkiej i ostrej, pieprzu naturalnego

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Mieszam składniki marynaty. Polewam mięso w naczyniu żaroodpornym. Nakłuwam mięso patyczkiem do szaszłyka, mniej więcej dość gęsto, dzięki temu marynata łatwiej dotrze do wewnątrz. 
Przykrywam pokrywą naczynie i wstawiam całość do lodówki na minimum 12 godz.



Następnego dnia rozgrzewam piekarnik do 195 stopni C. i piekę schab ok. 40 minut. Po tym czasie obniżam temperaturę na 180 stopni C. i piekę ok. 30 minut, gdzie mniej więcej w połowie tego czasu zdejmuję pokrywę i posypuję wierzch niewielką ilością ziół. Piekę jeszcze kilka minut na funkcji grilla bez przykrycia. Warto wyposażyć się w termometr, dzięki któremu będziemy pewni, że jest dobrze upieczone bez potrzeby przedłużania czasu pieczenia. którego skutkiem jest nadmierne kurczenie się mięsa i jego przesuszanie, zwłaszcza tak wyjątkowego jak schab. Reguła, że mięso piecze się tyle czasu ile ono waży tzn. że 1,5 kg mięsa piecze się 1,5 godziny w przypadku schabu i nie tyko schabu, nie sprawdza się, tym bardziej, jeśli mięso jest wydłużone, niegrube. Moje 1,5 kg schabu piekło się tylko około 70 minut a bywa, że piekę jeszcze krócej.


Sos , który pozostał warto wykorzystać do przygotowania sosu pieczeniowego. Wystarczy go ciut zagęścić i polać grubsze kawałki schabu. Całość delikatnie podgrzać na niewielkim grzaniu. 

Życzę Kochani Radosnych Smakowitych Świąt Wielkanocnych
Pozdrawiam Weronika

środa, 10 kwietnia 2019

Idealna surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem pora ...

Witam Kochani. Polecam wyjątkowo smaczną surówkę na bazie zdrowej kapusty kiszonej. Kolejny główny składnik to por łagodniejszy od cebuli i nadający jej chrupkości i przyjemnej ostrości...


Składniki


nieduży por pokrojony dość drobno (z pominięciem ciemnozielonych liści tej górnej części warzywa, którą można zużyć np: do przygotowania wywaru do zupy)

około 0,5 kg kapusty kiszonej osączonej nieco z nadmiaru soku

1 nieduża starta marchew

1 nieduże starte jabłko


Sos sałatkowy 


4-5 łyżek oleju dobrej jakości lub oliwy extra virgin 
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie wg uznania)
sól, pieprz do smaku





Do kapusty kiszonej (jeśli kapusta kiszona ze sklepu ja ją trochę siekam) dodaję posiekanego pora, startą marchew i jabłko, sos z podanych składników i mieszam całość. Pora przed wsypaniem do surówki nieco oprószyłam solą i wymieszałam na desce, żeby trochę zmiękł. Efekt jest rewelacyjny: surówka chrupka i delikatnie ostra. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 2 kwietnia 2019

Zupa chrzanowa najlepsza z białą kiełbasą

Witam Kochani! Polecam sprawdzony przepis na pyszną zupę chrzanową ze sporym dodatkiem pora...



Składniki 

porcja na 4 osoby


około 1,5-2 litry wywaru z warzyw jak do rosołu
ok. 100 g startego chrzanu (3-4 łyżeczki - użyłam kupnego ze słoika)- ilość chrzanu wg uznania - u mnie zupa średnio ostra)
1 por (część jaśniejsza pokrojona dość drobno)
30-40 dag kiełbasy białej parzonej pokrojonej
1 ząbek startego czosnku
przyprawy wg uznania a u mnie: sól, pieprz, liść laurowy, szczypta majeranku, pieprzu ziołowego

do zagęszczenia
około 1 łyżeczki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 łyżka chudej śmietany lub kilka łyżek mleka (opcjonalnie)
ok. 150 ml wody zimnej dodawanej stopniowo



Gotuję jarzynkę w wodzie ok. 10 minut z podstawowych warzyw: marchewka, pietruszka, seler, jeśli nie mam rosołu (bulionu) w zapasie. Do jarzynki dodaję jeden liść laurowy. 

W międzyczasie rumienię kiełbasę na patelni. Dodaje do niej por. Przyprawiam w trakcie. Krótko podsmażam całość i zaraz dodaję czosnek. Mieszam i po chwili dodaję wszystko z patelni do wywaru. Gotuję całość 2-3 minuty i dodaję chrzan. Kolejny krótki etap gotowania -około minuty. Zagęszczam dodając dobrze wymieszaną mąką ziemniaczaną z wodą i śmietaną. Lubię dodać jeszcze trochę natki z pietruszki i gdy całość zaczyna się delikatnie gotować zaraz zestawiam z grzania. Nam najlepiej smakuje chrzanowa z jajkiem i makaronem. Po prostu rewelacja!

Życzę smacznego!   
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 26 marca 2019

Idealna potrawka czyli pyszne danie z wczorajszego rosołu

Witam Kochani! Polecam szybki recykling z rosołu na syte danie na nowo do makaronu, ryżu, kaszy lub po węgiersku do placków ziemniaczanych...



Składniki potrawki (gulasz)


wczorajszy rosół ( u mnie około 0,5 litra)
mięso z rosołu ( u mnie golonka z indyka i trochę wołowiny)
1 nieduża cebulka posiekana
1 ząbek czosnku starty na tarce
3-4 pieczarki pokrojone na drobno (dodatek opcjonalny)
około 200 ml domowego przecieru pomidorowego lub 2 łyżeczki z brzuszkiem koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka tłuszczu do smażenia

przyprawy wg uznania - u mnie: sól do smaku, szczypta oregano, szczypta pieprzu ziołowego, papryka słodka i ostra



Chłodne mięso kroję mniej więcej w kostkę.

Podsmażam cebulkę na niewielkiej ilości tłuszczu tylko do zeszklenia i zaraz dodaję pieczarki. Przyprawiam ziołami i szczyptą soli. Duszę około 5 minut. Dodaję mięso. Mieszam z pieczarkami i zaraz dodaję rosół. Doprowadzam do wrzenia i zagęszczam przecierem wymieszanym z mąką i niewielką ilością zimnej wody. Mieszam całość dokładnie. Jeszcze tylko minuta powolnego gotowania i gotowe. W trakcie gotowania wystarczy usmażyć  kilka placków ziemniaczanych lub np: ugotować pyzy, ryż, kaszę albo makaron i podawać ciepłe z przygotowaną potrawką z rosołu.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 18 marca 2019

Ryba rewelacyjna soczysta bez smażenia

Witam Kochani! Dzisiaj kolejny pomysł na smakowitą rybę z warzywami - praktycznie wszystko przygotowane na parze zapiekane w pysznym sosie, idealnie i zdrowiej. Bardzo polecam!



Składniki na około 3-4 porcje


około 0,5 kg ryby bez ości  (filet z flądry, pstrąga lub np: miruny)
warzywa jak do rosołu: 1-2 pietruszki, 1-2 marchewki, kawałek selera
mały brokuł (opcjonalnie wg gustu)
2-3 łyżki ugotowanego makaronu (opcjonalnie, ale pysznie i sycąco)
przyprawy: sól, szczypta oregano i pieprzu ziołowego

forma do zapiekania ok. 28 cm x 20 cm



Składniki do sosu


3-4 całe jaja lub np: 5 białek
ok. 100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej
pęczek zieleniny ( u mnie szczypiorek i koper)
przyprawy: sól, szczypta oregano i pieprzu ziołowego







Porcję ryby i warzywa gotuję na parze do miękkości tak, by się nie rozpadły ok. 10 min.. W trakcie delikatnie oprószam solą.

Układam rybę w naczyniu do zapiekania bez smarowania tłuszczem spodu. Na kawałkach ryby układam warzywa. Dodałam także makaron z poprzedniego dnia i idealnie się sprawdził.



Nastawiam piekarnik na 175 stopni C na termoobieg

Przygotowuję sos z wymieszanych jaj, jogurtu, mąki ziemniaczanej, posiekanej zieleniny. Przyprawiam solą, szczyptą oregano i pieprzu ziołowego. Mieszam dokładnie.

Polewam całość przygotowanej masy rybno-warzywnej przygotowanym sosem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C. Zapiekam ok. 20 min bez przykrycia. Po wyjęciu odstawiam na krótki odpoczynek i porcjuje. Jedyny tłuszcz jaki dodałam to  zdrowy olej lniany -2-3 łyżeczki polane na wierzchu, choć bez niego też pysznie. Rewelacja. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 12 marca 2019

Najlepsza prosta sałatka w kilka minut

Witam Kochani!. Uwielbiam proste smaczne sałatki i ta właśnie do takich należy. Polecam  sprawdzoną przystawkę, jak choćby do ostatnio publikowanych kotletów z kaszy i innych dań lub po prostu solo na lekką kolację.


Składniki  


główka sałaty rzymskiej lub lodowej
około 300 g pomidorków koktajlowych - po prostu słodsze i smaczniejsze nawet zimą
mały świeży ogórek lub połówka dużego
pęczek szczypiorku




Sos sałatkowy domowej roboty sprawdzony (składniki)


3-4 łyżki dobrej jakości oleju nierafinowanego lub oliwy ekxtra virgin (nie bójcie się oliwy- w sałatkach gorycz ginie)

1 łyżeczka średnio ostrej musztardy gładkiej

1 mała łyżeczka miodu

1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki

sól, pieprz do smaku



Umytą osączoną porządnie sałatę kroję na mniejsze kawałki. Dodaję pomidorki pokrojone na ćwiartki i ogórek drobniej pokrojony. Jeśli macie pod ręką szczypiorek to warto go dosypać do reszty.
Mieszam składniki sosu na gładko i polewam sałatkę. Mieszam całość i gotowe. Błyskawiczna i pyszna przystawka. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 5 marca 2019

Kotlety z kaszą idealne do sałatki

Witam Kochani! Wiosna to dobry czas na lżejsze dania. Do takich smacznych bezmięsnych kotletów może być kasza jaglana, jęczmienna, gryczana lub np: ryż. Wystarczy podawać je tylko do sałatek albo surówek. Polecam!







Składniki na ok. 14 mniejszych kotletów


3/4 szklanki (200 ml) kaszy suchej np: jęczmiennej
około 0,5 litra wody do gotowania kaszy
kilka grzybów suszonych lub 20-30 dag pieczarek podsmażonych z cebulką
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka ugotowane na twardo
1 duże jajo surowe
2-3 łyżki bułki tartej
pęczek zieleniny np: szczypiorku
sól, pieprz, zioła po szczypcie wg uznania
kilka łyżek tłuszczu do smażenia


Kaszę opłukuję na sicie wraz z grzybami. Wsypuję całość do garnka. Dodaje wodę, szczyptę soli opcjonalnie i gotuje pod przykryciem ok. 13-15 minut na maleńkim grzaniu do momentu, gdy miękka i nadmiar wody odparowany - gdyby było za sucho przy gotowaniu kaszy trzeba dodać ciut wody w trakcie gotowania (mieszam w trakcie). 


Podsmażam rozdrobnioną cebulę. Pod koniec dodaję starty czosnek.

Grzyby wyjmuje z kaszy i siekam na drobno. Dodaję ponownie do wystudzonej kaszy wraz z jajkiem surowym i pokrojonymi jajkami ugotowanymi na twardo, zrumienioną cebulą, posiekanym szczypiorkiem, 1-2 łyżkami bułki tartej. Przyprawiam solą, pieprzem, pieprzem ziołowym. Mieszam
całość i formuję nieduże kotlety przy pomocy dwóch łyżek. Formowanie ręczne nieco trudniejsze, ale można dłonie posmarować olejem i będzie łatwiej.

Kotlety smażę nieco krócej jak mięsne, z obu stron na rumiano. Rewelacyjny dodatek do ulubionej sałatki!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika