poniedziałek, 11 lutego 2019

Ciasto Czekoladowe pulchne z pianką mascarpone

Witam Kochani! Polecam pychotkę na każdą okazję, idealną dla zakochanych przez cały  rok...



Składniki  na ciasto

3 jaja
100 g masła 82%
3/4 szklanki cukru drobnego (200 ml)
1 szklanka mąki pszennej tortowej (250 ml)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lub 2 budynie waniliowe (125 ml)
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki z brzuszkiem kakao
2-3 łyżki startej czekolady
1 płaska łyżeczka sody oczyszcz. lub 1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia
aromat waniliowy

tortownica o średnicy 24 cm

Pianka mascarpone składniki


ok. 500 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki z brzuszkiem cukru pudru
aromat waniliowy
250 g serka mascarpone
3-4 łyżeczki żelatyny



Do dekoracji


1 galaretka (czerwona) rozpuszczona w 400 ml gorącej 




Galaretkę rozlewam do płaskich naczyń tak, by uzyskać grubość około  1,5 cm.

Topię masło.

Mieszam mąki, kakao na sucho z sodą lub z proszkiem do pieczenia

Jaja miksuje z cukrem. Dodaję jogurt i aromat waniliowy. Chwilę miksuję i odstawiam robot.

Dodaję mąki z kakao i spulchniaczem, czekoladę. Mieszam dużą łyżką tylko do połączenia i na koniec dodaję tłuszcz stopiony letni Ponownie krótko mieszam i wlewam do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół.

Przygotowuję serca z galaretki,  wycinając je przy pomocy foremki.


Rozpuszczam żelatynę w ok. 50 ml gorącej wody i ustawiam naczynie w rondlu z gorącą wodą, żeby dokładnie żelatyna się rozkleiła


Ubijam zimną śmietankę. Kiedy robi się kremowa, dodaję cukier puder i aromat, Miksuję krótko i łączę z mascarpone. Kilka łyżeczek mieszaniny wkładam do dość ciepłej żelatyny. Mieszam energicznie i dodaję do pozostałej masy. Miksuję natychmiast całość, ale krótko i przelewam na wystudzone ciasto Układam dekoracje. Całe ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin i gotowe.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


wtorek, 5 lutego 2019

Zupa gulaszowa smakowita szybka na cały obiad

Witam Kochani. Polecam szybkościową potrawkę do makaronu albo kaszy, ziemniaków lub ryżu.



Składniki na 4 porcje (ok. 1,5 litra wody lub bulionu)




ok. 70-80 dag pokrojonego mięsa drobiowego lub wieprzowe polędwiczki, schab, karkówka

1 cebula posiekana drobno,  1 -2 ząbki czosnku startego

warzywa pokrojone w kostkę: 2 pietruszki, 2 marchewki, kawałek selera

100 ml przecieru domowego lub łyżka koncentratu (dodatek opcjonalny)

1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

kilka łyżek tłuszczu do smażenia

przyprawy wg uznania a u mnie: sól,  papryka słodka i ostra, oregano, pieprz ziołowy, 1-2 liście laurowe, 1-2 ziarna ziela ang., natka z pietruszki





Przygotowanie


Pokrojone mięso wkładam na rozgrzany tłuszcz do wysokiego rondla. Rumienię mniej więcej z każdej strony 2-3 minuty i zaraz dodaję cebulę. Krótko podsmażam i dosypuję przyprawy i warzywa. Mieszam i ponownie krótko podsmażam.



Dolewam wodę lub rosół. Przykrywam i gotuję na niewielkim grzaniu około 10-15 minut, do miękkości. Pod koniec mieszam na zimno mąkę z przecierem - w razie potrzeby trochę go rozcieńczam wodą, zwłaszcza jak to koncentrat pomidorowy. Zagęszczam całość i dodaję świeżą lub suszoną natkę z pietruszki. Gotowe!






Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


poniedziałek, 28 stycznia 2019

Idealna Babka Piaskowa z jogurtem łatwy przepis

Witam Kochani. Polecam pulchną pyszną babkę, wilgotną, świetną także do przełożenia kremem.







Składniki


200 g masła 
150 ml jogurtu naturalnego
250 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki - 500 ml)
1/2 szklanki mąki  ziemniaczanej (125 ml = ok. 80 g) lub 2 budynie waniliowe
szklanka cukru (u mnie nieco mniej - ok. 200 g)
5 dużych jaj
1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia lub płaska łyżeczka sodki
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego lub inny aromat
szczypta soli

foremka 36 cm x 10 cm

cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa LINK lub lukier LINK


Topię masło i studzę tak, żeby było letnie lub delikatnie ciepłe

Mieszam mąki z proszkiem do pieczenia

Do jednej z mis odkładam białka a do drugiej żółtka. Ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodaję do białek 1/4 porcję cukru a pozostały cukier dosypuję do żółtek. Białka jeszcze chwilę miksuję na aksamitną konsystencję. Żółtka miksuję na kogel-mogel.


Formę prostokątną keksówkę, smaruję dokładne tłuszczem i  wysypuję bułką tartą, zwłaszcza spód, żeby po upieczeniu wyjąć ciasto bez trudu. Nastawiam piekarnik na 180 stopni, grzałka góra-dół na 45 minut

Do misy z masą żółtkową dodaję jogurt, waniliowy cukier. Miksuję chwilę do jednolitej konsystencji i zaraz dolewam stopione masło. Ponownie miksuję krótko do połączenia i wsypuję przez sito wcześniej wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Krótko miksuję całość do połączenia. Odstawiam robot. Dodaję 1/3 porcji piany, by rozluźnić masę krótko mieszając całość łyżką. Dodaję pozostałą pianę i ponownie mieszam krótko tylko do mniej-więcej gładkiej konsystencji. Przelewam dość gęste ciasto do formy i wkładam do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 stopni na ok. 45 minut. Na 20 minut przed końcem obniżam temperaturę ok. 10 stopni. Sprawdzam ciasto patyczkiem - jeśli nie ma na nim surowego ciasta - wyjmuję. Jeszcze jak ciasto ciepłe wyjmuję z formy. Posypuję cukrem pudrem.


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 21 stycznia 2019

Sałatka Śledziowa posypana serem

Witam Kochani! Polecam kolejny przepis na prostą wyśmienitą sałatkę śledziówkę pod serową kołderką  tylko z dwóch warstw podstawowych bez groszku i kukurydzy.

Składniki 


7-8 płatów śledziowych wymoczonych z nadmiaru soli i osaczonych pokrojonych w kostkę

warzywa gotowane np: 5-6 ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera ( po wystudzeniu kroję na grubszą kostkę.

4-5 ogórków kiszonych pokrojonych w drobniejszą kostkę

1 cebula drobno pokrojona

kilka śliwek suszonych posiekanych

kilka kawałków posiekanego suszonego pomidora

1 jabłko pokrojone w kostkę

ok. 150 g sera startego np: goudy






Sos sałatkowy składniki


2 łyżki majonezu
ok. 200 g jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki miodu lub cukru
2 łyżeczki musztardy
szczypta soli, pieprzu (opcjonalnie wg uznania




Warzywa gotuję w lekko osolonej wodzie lub na parze tak, żeby zachowały jędrność (ziemniaki typu A-sałatkowe np: Denar, Lord,  Vineta). Wystudzone warzywa pokrojone mieszam

W osobnej misie mam pokrojoną cebulę, która lekko przyprawiam minimalnie solą, pieprzem - mieszam, żeby zmiękła i złagodniała. Dodaję do niej pokrojone ogórki, śledzie, śliwki, pomidory, jabłko.

Naczynie do sałatki: Użyłam pokrywy do dużego naczynia żaroodpornego, bo nie chciałam wysokiego naczynia, z którego gorzej porcjować i po prostu wszystko się rozsypuje. Spód skrapiam niewielką częścią sosu. Wkładam warstwę jarzynową a na to kolejna porcja sosu. Po niej najważniejsza warstwa śledziowa i kolejna porcja sosu. Na koniec posypka z żółtego sera. Sałatkę można spożyć zaraz po przygotowaniu.





Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


poniedziałek, 14 stycznia 2019

Ciastka lub Rogaliki Serowe pulchne i wyśmienite

Witam Kochani! Karnawał to czas ciasteczkowych wypieków. Szczególnie smaczne i pulchne są wyroby z ciasta serowego. Polecam sprawdzony przepis.




Składniki 

3 szklanki mąki pszennej tortowej (400 g lub 750 ml)

250 g twarogu półtłustego (kupuję twaróg na wagę lub taki w okrągłych paczkach po ok. 300 g producent ,,Hej" albo ,, Ale")

200 g masła 82%

1/2 szklanki cukru drobnego (100 g lub 125 ml)

3 żółtka

1 białko do smarowania ciastek

plaska łyżka cukru waniliowego

płaska łyżeczka sody oczyszczonej



dodatkowo: foremka do ciastek lub szklanka, trochę mąki do podsypywania, powidła



Przygotowanie 


LINK do przygotowania na filmie



Żółtka ucieram z cukrem. W osobnej misie mąkę mieszam z sodką i cukrem waniliowym. Masło schłodzone pokrojone na drobne kawałki dodaję do mąki. Mieszam całość widelcem przesypując masło mąką. Dodaję rozdrobniony widelcem twaróg. Ponownie mieszam widelcem. Dodaję utarte żółtka. Mieszam i dalej rozcieram całość widelcem tak, by uzyskać drobniejszą kruszonkę. Teraz już tylko wystarczy bardzo krótko dłonią zagnieść ciasto w kulę, włożyć całość do folii i do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Po odpoczynku ciasto nieco wyrabiam, podsypując od czasu do czasu mąką do elastycznej konsystencji. Dzielę na porcję. Każdą wałkuję na placki o grubości ok. 3-4 mm. Formuję ciastka foremką lub szklanką. Na rogaliki ciasto wałkujemy na prostokąt i dzielimy na trójkąty. 







Nakładam powidła i zwijam, nadając po zwinięciu ładny kształt. Rogaliki układam na papierze do pieczenia koniecznie zawinięciem do spodu, żeby się nie rozwinęły. Ciastka i rogaliki smaruję rozbełtanym białkiem i posypuję cukrem. Ciastka najlepiej piec osobno w temperaturze ok. 195 stopni C. przez 12 minut a rogaliki kilka minut dłużej: 15-17 minut.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


środa, 9 stycznia 2019

Smakowita sałatka warstwowa pieczarki, jajka, warzywa

Witam Kochani! Kilka dni temu robiłam taką resztkową sałatkę jak to się mówi: ,, z tego, co się nawinie w lodówce i powiem szczerze, że w smaku niesamowita. Szkoda by było nie podzielić się tym prostym przepisem.



Składniki 


Warzywa gotowane wg uznania ok. 50-60 dag (mrożone lub jakie macie akurat pod ręką -może być np: pietruszka seler, ziemniak)

około 60 dag pieczarek rozdrobnionych ugotowanych

5 jaj ugotowanych na twardo i na zimno pokrojonych w kostkę (1-2 żółtka można zostawić do starcia na wierzch)

1 cebula drobno pokrojona do zrumienia na niewielkiej ilości tłuszczu

3-4 ogórki kiszone pokrojone w kostkę

Kukurydza konserwowa z jednej puszki osączona ok. 250-300 g

sól do smaku



Sos sałatkowy


1-2 łyżki majonezu
ok. 150 g jogurtu naturalnego
2-3 łyżeczki łagodnej musztardy
1 łyżeczka miodu lub cukru 
szczypta soli, pieprzu


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


I warstwa od spodu
Warzywa gotujemy kilka minut w lekko osolonej wodzie lub na parze do miękkości tak, żeby zachowały jędrność. Studzimy osączając na sicie. Do rozdrobnionych warzyw dodaję ogórki kiszone pokrojone w kostkę. Mieszam i wrzucam jako pierwszą warstwę na spód naczynia. Wykładam porcję sosu (składniki sosu wystarczy dokładnie wymieszać)

II warstwa
Układam rozdrobnione ugotowane pieczarki, posypując je podrumienioną cebulką. Można położyć kolejną porcję sosu, choć ja dodałam ją dopiero na koniec.

III warstwa
Pokrojone jajka mieszam z osączoną kukurydzą - bardzo do siebie pasują i wykładam na pieczarki. Polewam porcją sosu. Wierzch posypuję startym żółtkiem i na to mały akcent użytych w sałatce warzyw.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


piątek, 28 grudnia 2018

Szybkie roladki z pieczarkami

Witam Kochani tuż przed końcem Roku 2018. Zanim powitacie Nowy, może przyda Wam się sprawdzony błyskawiczny przepis na przepyszne zawijańce z pieczarkami. Tylko kilka składników - pieczarki, cebula, sól, pieprz. Ciasto francuskie wystarczy kupić lub jeszcze lepiej zrobić kilka dni wcześniej.

Składniki na ok. 40 małych roladek


1 płat ciasta francuskiego
ok. 0,5 kg pieczarek startych na grubych oczkach
1 posiekana drobno cebula
sól, pieprz
1 łyżka bułki tartej
przyprawy ziołowe: szczypta oregano, płaska łyżeczka papryki słodkiej i ostrej (opcjonalnie)
1-2 łyżki tłuszczu do smażenia
1 jajko rozbełtane do smarowania

Przygotowanie




Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach
Cebulę kroję w kostkę




Farsz przygotowanie
Podsmażam cebulę do zeszklenia i zaraz dodaję pieczarki. Mieszam. Przyprawiam do smaku solą. Duszę około 4-5 minut. Pod koniec dodaję paprykę. Mieszam i odstawiam do wystudzenia. 
Dodaję bułkę. Mieszam.

Ciasto francuskie kroję mniej więcej wzdłuż na 2 części -2 większe rolady. Na każdej układam farsz, zostawiając wolny pasek ciasta, że skleić roladę (wolny pasek smaruję jajkiem). Zwijam i sklejam rolady


Rolady porcjuję ostrym nożem na mniejsze roladki


Roladki smaruję jajkiem


Piekę w nagrzanym piekarniku w wysokiej temperaturze 220 stopni C. ,około 18 minut, środkowa półka, grzałka góra-dół


Idealne imprezowe roladki do barszczyku, choćby na nadchodzącego Sylwestra i Nowy Rok.

Kochani z okazji nadchodzącego Nowego Roku 2019, Życzę Wszystkim Spełniania Marzeń, Wiele Radości i Spokoju. 
Pozdrawiam cieplutko Weronika