Translate

czwartek, 16 sierpnia 2018

Wino Domowe z Aronii minimum goryczki jak zrobić

Witam Kochani. Aronia w tym roku dojrzała wyjątkowo wcześnie i zbiory mimo suszy były całkiem spore. Wino z aronii wyjdzie smaczne, o ile użyjemy do niego samego soku. Skórki i wnętrze owocu ma dużo cierpkości, stąd lepiej je oddzielić. Pomoże nam przy tym podgrzanie masy owocowej razem z wodą i cukrem, pamiętając by nie gotować całości.


Składniki na balon 15 litrów

Około 10 kg aronii
3 kg cukru
4- 5 litrów wody
drożdże winiarskie do trudno fermentujących owoców takich jak np: aronia
substancja klarująca np płaska łyżka żelatyny (opcjonalnie, jeśli wino nieklarowne)

sprzęt i pozostałe akcesoria: balon, rurka fermentacyjna z korkiem pasującym do balonu, rurka do ściągania wina (ok. 2,5 m.b.), lejek, gaza, sitko, pojemne naczynia do ściągania wina, butelki ciemne szkło, korkownica, kapturki termokurczliwe, naklejki, (pirosiarczyn potasu -  środek do mycia i dezynfekcji sprzętu lub tradycyjna metoda wyparzania sprzętu), praska do ziemniaków




Przygotowanie wina


Owoce aronii w workach foliowych, wkładam do zamrażalnika na 3-4 dni

Po umyciu owoce wsypuję do 3 dużych garnków 5-6 litrowych. Wsypuje do każdego po kilogramie cukru i po 1,5 litra wody. Podgrzewam mieszając. Kiedy masa się rozgrzeje praską do ziemniaków uciskam owoce, żeby przyspieszyć proces oddawania soku, przy czym nie chcę uzyskać tutaj typowej miazgi - chodzi mi tylko o uzyskanie soku. Podgrzewam całość na tyle, by ułatwić owocom oddawanie soku, nie doprowadzając do wrzenia. 

Aronia jest bardzo wydajna i intensywna. Dlatego owoce wraz z sokiem przelewam przez sito i na tym etapie jeszcze je uciskam na sicie. 

Sok trafia do wyparzonego balonu a owoce upycham ugniatając w wyparzonych słoikach, które po zakręceniu pasteryzuję najczęściej w bardzo gorącej wodzie, ale nie gotującej się, około 15-20 minut, licząc od momentu kiedy słoiki dobrze się ogrzeją. 

Kompot aroniowy jest pyszny i ma piękną bordową barwę - wystarczy zawartość słoika wylać do garnka, zalać gorącą wodą i osłodzić w razie potrzeby do smaku. Odczekać przynajmniej godzinę. Pic najlepiej po przecedzeniu.

Przygotowanie drożdży. Kupiłam na allegro drożdże łatwe w przygotowaniu (Fermivin VR5), specjalne jak do aronii. Wystarczy je tylko wymieszać w 100 ml ciepłej wody i poczekać ok. 20 minut. Kiedy trochę podrosną - powinna pojawić się taka pianka- wlewam do balonu i zatykam balon szczelnym korkiem z rurką fermentacyjną. Balon ustawiam na sprawdzonym mocnym stołku i w miejscu gdzie jest bardzo ciepło - optymalna temperatura 25 stopni C. na około 3 tygodnie. Fermentacja rusza w dogodnych warunakch zaraz po włożeniu korka z rurką fermentacyjną.

Kiedy fermentacja wyraźnie osłabnie, mniej więcej właśnie po 3 tygodniach zlewam wino przy pomocy rurki, pilnując, by jej koniec nie trafił na dno balona a utrzymywał się najlepiej kilka centymetrów tuż pod powierzchnią płynu, co sprawi, że w miarę dokładnie oczyścimy wino z osadu. Osad, który się zebrał na dnie wyrzucam. Balon dokładnie myję, spłukuje wrzątkiem i ponownie przelewam płyn do niego. Ściąganie wina z nad osadu powtarzam przeważnie  jeszcze 2-3 razy, żeby uzyskać jak najlepsza jakość. Mętne wino warto skorygować środkiem do klarowania wina. Kiedy fermentacja całkowicie ucichnie, balon najlepiej ustawić w chłodniejszym miejscu na 2 tygodnie po dodaniu żelatyny lub innego klarowinu. Wino na tym etapie można ciut dosłodzić, gdyby zależało nam na bardziej słodkim, ale z tych proporcji, przeważnie wychodzi półsłodkie. Można na początku do owoców dodać mniej cukru , jeśli wolimy np: półwytrawne, ale będzie to wino zdecydowanie słabsze, delikatne z mniejszą ilością alkoholu.

Wino rozlewam do czystych ciemnych butelek. Korkuję i zakładam kapturki, które wystarczy trochę przygrzać np: suszarką. Butelki układam poziomo do leżakowania. Wino zakorkowane, leżakujące w chłodnym i ciemnym miejscu w temperaturze 11- 15 stopni C., zachowuje najwięcej wartości.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika



wtorek, 31 lipca 2018

Ogórki Kiszone w plastrach kanapkowe jak zrobić

Witam Kochani. Polecam wygodną przystawkę bez octu do smakowitych kanapek lub do innych dań.



Przepis na około 2 kg ogórków (6 słoików o poj. 0,5 litra)

2 kg ogórków
korzeń chrzanu
kilka baldachów kopru
2-3 ząbki czosnku


Zalewa składniki

około 1, 5 litra wody
1,5 łyżki soli niejodowanej kamiennej
1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
1-2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego (opcjonalnie)
1 łyżeczka bazylii (opcjonalnie)




Przygotowanie
Link do przygotowania na filmie


Do pokrojonych ogórków dodaję pocięte baldachy kopru, korzeń chrzanu pokrojony w kostkę, pokrojony czosnek. Mieszam w misie i nakładam dość ściśle w wyparzonych słoikach tak, by pomiędzy nimi a deklami było chociaż 1,5 -2 cm wolnej przestrzeni. Zalewam tyle co zagotowaną zalewą wymieszaną z wyżej podanych składników również zachowując tą wolną przestrzeń. Przed zakręceniem deklów można położyć na wierzchu słoików odpowiednio dociętą folię,  zabezpieczającą ogórki i płyn przed kontaktem z metalem, który mimo powłoki często koroduje stykając się z kwasem, co niekorzystnie wpływa na smak i jakość całej zawartości. Po okresie około tygodnia ogórki są już gotowe do spożycia. Sprawdzam czy słoiki są szczelne odwracając je na kilka minut do góry dnem. Przetwory przenoszę w chłodne ciemne miejsce.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika


poniedziałek, 23 lipca 2018

Leczo smakowite jak prosto zrobić

Witam Kochani. Polecam prostą szybką potrawkę w sezonie na cukinię, paprykę, pomidory, znaną bardziej pod nazwą leczo. Te smaczne mięsiste warzywa powinny często gościć na stole. Dodatek mięsny oczywiście opcjonalny, bo danie z nim lub bez i tak przepyszne.


Składniki na 3-4 porcje


2 - 3 małe cukinie (kroję całe bez wyjmowania środków, bo ich tam prawie nie ma)
2 papryki słodkie
3-4  pomidory
1 cebula
200 g wędzonki
2 ząbki czosnku
przyprawy wg uznania ( u mnie łyżeczka bazylii, cukru oraz sól, chili do smaku)




Przygotowanie


W wersji np: z kiełbasą, gdzie widać trochę tłuszczu, nie potrzeba dodatkowego tłuszczu do podsmażania warzyw. Wędzonkę i warzywa (paprykę, cukinię, kiełbasę) kroję w grubszą kostkę. Cebulę kroję na drobno.

Podsmażam kiełbasę na rumiano. Zmniejszam grzanie, dodaję cebulę. Kiedy się trochę zeszkli, dodaję pokrojoną cukinię i paprykę. Mieszam i Przyprawiam wstępnie. Duszę pod przykryciem kilka minut aż warzywa zmiękną, ale pilnuję, żeby się nie rozpadły.



Pod koniec dodaję pomidory i ścieram na całość czosnek. Mieszam i duszę przez chwilę. Koryguję smak w razie potrzeby i gotowe.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


poniedziałek, 16 lipca 2018

Knedle ze Śliwkami zasmażane przepis

Witam Kochani! Knedle ze śliwkami to rewelacyjne danie, zwłaszcza w sezonie. Tradycyjne gotowane, polane sosem to niebo na języku, ale od czasu do czasu wypróbujcie chrupiącą smakowitą wersję, gdzie surowe knedle można po prostu zasmażyć.



Składniki na ok 15 sztuk sporych knedli

2/3 objętości ziemniaków-wolne 1/3 to mąka pszenna plus 2 łyżki mąki ziemniaczanej






Śliwki (najlepiej te ciemne, słodkie, mniej kwaśne odmiany)

Ciasto

2/3 objętości ziemniaków - u mnie około 70 dag ugotowanych ziemniaków
zmiażdżonych, zimnych (tyle mi zostało z poprzedniego dnia)

1/3 objętości mąki pszennej

2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej

1-2 łyżeczki cukru z wanilią

1 żółtko 

sól do smaku, jeśli ziemniaki gotowały się bez soli



do śliwek: 2 łyżki cukru z łyżeczką cukru waniliowego



Panierka

1 białko
2 łyżki bułki tartej
ciut cukru waniliowego



tłuszcz do smażenia wg uznania, byle nie dymił-najlepiej klarowane masło lub np olej kokosowy, ryżowy


Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie


Do ziemniaków dodaję mąkę - najlepiej uklepać ziemniaki w garnku na 2/3 a w puste miejsce wsypać na równo mąkę pszenną, ziemniaczaną. Dodać jeszcze cukier waniliowy i żółtko. Wyrabiam ciasto krótko do połączenia i na krótko odstawiam. 

Do cukru dodaję ciut cukru waniliowego i mieszam.

Ciasto przerabiam krótko na posypanej mąką desce i dzielę na wygodne porcje. Każdą roluję na wałek, który dzielę na takie jakby podwójne kopytka, które kolejno rozpłaszczam. Układam centralnie śliwkę na owalnym placuszku a do śliwki w miejsce po pestce wsypuję trochę cukru. Zamykam śliwkę i zaklejam dokładnie ciastem. 

Knedle smaruję spienionym białkiem (do białka i do bułki tez dodałam trochę wanilii). Obtaczam w bułce.

Rozgrzewam tłuszcz na patelni. Układam kolejno knedle i podsmażam na rumiano na niewielkim płomieniu, co jakiś czas obracając. Można je dla pewności krótko podpiec w piekarniku przykładowo 5-10 minut w temperaturze 170 stopni C.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 9 lipca 2018

Idealna Sałatka z Ogórków i Papryki do słoików

Witam Kochani. Polecam sprawdzoną pyszną sałatkę słodko-kwaśną idealną na przystawkę do obiadu lub do kanapek.


Składniki na około 5 litrów przetworów



około 2 kg ogórków
około 1 kg papryki słodkiej
3  cebule
3-5 ząbków czosnku
kilka baldachów kopru
3-5 łyżeczek gorczycy


Zalewa do sałatki słodko-kwaśnej


2,5 litra wody
180 g cukru
2 łyżki z brzuszkiem soli
3-4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżeczki gorczycy (opcjonalnie)
1 łyżeczka z brzuszkiem kurkumy
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta chili
320 ml octu 10 %
50 ml oleju



Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Ogórki umyte (można ze skórą) kroję w plastry, paprykę oczyszczoną z nasion kroję w nieduże paski i cebulę w piórka. Czosnek ścieram na tarce prosto do pozostałych warzyw w misie i dodaję rozdrobniony koper. Dosypuję gorczycę (można dosypać ją na koniec do słoików). 



Mieszam wszystkie składniki i wkładam sałatkę do słoików, lekko ugniatając zawartość. 

Przygotowuję zalewę. Garnek z wodą wstawiam na grzanie. Dodaję cukier, sól, ziele ang, liście laurowe. Gotuję krótko 2-3 minuty i dodaję kurkumę, paprykę. Mieszam i zaraz dodaję ocet i  olej. Ponownie doprowadzam całość do wrzenia i zaraz zalewam gorącą zalewą słoiki. Na wierzch zalewy w każdym słoiku wlewam jeszcze po łyżce oleju, ale nie jest to konieczne. Dosypałam też do każdego słoika jeszcze trochę gorczycy, która zapobiega psuciu. Zakręcam dokładnie słoiki. Wstawiam już do nagrzanego piekarnika, o ile słoiki wcześniej dobrze wyparzone i nie po raz pierwszy pasteryzowane. Od momentu uzyskania odpowiedniej temperatury (130 stopni C.) pasteryzuję około 40 minut, żeby warzywa odpowiednio zmiękły). Można pasteryzować słoiki tradycyjnie w garnku, w szumiącej wodzie tzn. takiej, która się nie gotuje (temperatura wody ok. 90 stopni C.) przez około 20 minut od momentu odpowiednio gorącej wody. Pamiętamy, żeby gorące słoiki wstawiać do gorącej wody, żeby nie doprowadzać do dużych wahań temperatur, co może grozić pękaniem szkła.

Już po 3-4 dniach od pasteryzacji pyszne przetwory gotowe są do konsumpcji. Polecam!

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 2 lipca 2018

Super sałatka ziemniaczana z młodymi burakami bez majonezu

Witam Kochani. Buraki o tej porze najlepsze... Ostatnio zostało mi ich sporo z poprzedniego dnia tak jak i ziemniaków, których to warto w przeddzień ugotować tyle, by zostało właśnie na smakowitą sałatkę np: przy grillu czy jako solidny dodatek do obiadu. Polecam!



Składniki na dużą salaterkę


5-6 ugotowanych buraków
6-8 ugotowanych średnich ziemniaków
4-5 ogórków kiszonych
2-3 jajka ugotowane na twardo lub np: ser mozzarella pokrojona w kostkę
1 cebula
koperek

Sos sałatkowy przepis

4-5 łyżek oleju najlepiej tłoczonego na zimno
sok z połowy cytryny lub z limonki
1-2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki wymieszać.


Przygotowanie sałatki


LINK do przygotowania na filmie



Ziemniaki, ogórki, jajka kroję w grubszą kostkę. Dodaję pokrojoną mniej więcej w półpiórka cebulę. Mieszam z sosem a na końcu dodaję buraki pokrojone tak jak ziemniaki. Dosypuję pokrojony koper. Mieszam i gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



wtorek, 26 czerwca 2018

Bakłażan pieczony po góralsku prosty przepis

Witam Kochani. Zapiekany bakłażan lub cukinia to niezapomniane smaki lata. Namawiam na wypróbowanie tych warzyw z owczym serem. Dodatki dwa proste: plastry np: gałki podhalańskiej i plastry pomidora...


Składniki na około 3 porcje


1 spory bakłażan
około 12 plastrów sera np: gałki podhalańskiej, zakopiańskiej itp:
około 12 plastrów pomidora
3-4 łyżki oleju lub oliwy lub masła topionego
przyprawy: sól, (u mnie jeszcze bazylia i papryka ostra i słodka)

Przygotowanie


Bakłażana dzielę na plastry o szerokości około 1,5 - 2 cm. Oprószam solą. Najwygodniej osączyć je z goryczki na sicie, ustawiając plastry pionowo na około 30 minut.


Z cukinią postępuję podobnie, choć ona nie ma goryczy i nie koniecznie trzeba czekać i opłukiwać. 
Bakłażana opłukuję krótko zimną wodą. Czekam kilka minut aż nieco obeschnie i układam w formie  na papierze do pieczenia, gdzie wierzch po chwili całkiem dosycha. Wtedy smaruję bakłażana olejem wymieszanym z przyprawami, solą i układam na nim plastry sera. Na nich układam plastry pomidora, które to znowu smaruje mieszanką olejowo-przyprawową.






Piekę na funkcji grilla z termoobiegiem około 12 minut w temperaturze 190 stopni C.

Bakłażana Kochani możecie przygotować z nutą słodyczy układając po wyjęciu z piekarnika porcyjki dżemu np: z żurawiny...

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne