Translate

poniedziałek, 16 lipca 2018

Knedle ze Śliwkami zasmażane przepis

Witam Kochani! Knedle ze śliwkami to rewelacyjne danie, zwłaszcza w sezonie. Tradycyjne gotowane, polane sosem to niebo na języku, ale od czasu do czasu wypróbujcie chrupiącą smakowitą wersję, gdzie surowe knedle można po prostu zasmażyć.



Składniki na ok 15 sztuk sporych knedli

2/3 objętości ziemniaków-wolne 1/3 to mąka pszenna plus 2 łyżki mąki ziemniaczanej






Śliwki (najlepiej te ciemne, słodkie, mniej kwaśne odmiany)

Ciasto

2/3 objętości ziemniaków - u mnie około 70 dag ugotowanych ziemniaków
zmiażdżonych, zimnych (tyle mi zostało z poprzedniego dnia)

1/3 objętości mąki pszennej

2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej

1-2 łyżeczki cukru z wanilią

1 żółtko 

sól do smaku, jeśli ziemniaki gotowały się bez soli



do śliwek: 2 łyżki cukru z łyżeczką cukru waniliowego



Panierka

1 białko
2 łyżki bułki tartej
ciut cukru waniliowego



tłuszcz do smażenia wg uznania, byle nie dymił-najlepiej klarowane masło lub np olej kokosowy, ryżowy


Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie


Do ziemniaków dodaję mąkę - najlepiej uklepać ziemniaki w garnku na 2/3 a w puste miejsce wsypać na równo mąkę pszenną, ziemniaczaną. Dodać jeszcze cukier waniliowy i żółtko. Wyrabiam ciasto krótko do połączenia i na krótko odstawiam. 

Do cukru dodaję ciut cukru waniliowego i mieszam.

Ciasto przerabiam krótko na posypanej mąką desce i dzielę na wygodne porcje. Każdą roluję na wałek, który dzielę na takie jakby podwójne kopytka, które kolejno rozpłaszczam. Układam centralnie śliwkę na owalnym placuszku a do śliwki w miejsce po pestce wsypuję trochę cukru. Zamykam śliwkę i zaklejam dokładnie ciastem. 

Knedle smaruję spienionym białkiem (do białka i do bułki tez dodałam trochę wanilii). Obtaczam w bułce.

Rozgrzewam tłuszcz na patelni. Układam kolejno knedle i podsmażam na rumiano na niewielkim płomieniu, co jakiś czas obracając. Można je dla pewności krótko podpiec w piekarniku przykładowo 5-10 minut w temperaturze 170 stopni C.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 9 lipca 2018

Idealna Sałatka z Ogórków i Papryki do słoików

Witam Kochani. Polecam sprawdzoną pyszną sałatkę słodko-kwaśną idealną na przystawkę do obiadu lub do kanapek.


Składniki na około 5 litrów przetworów



około 2 kg ogórków
około 1 kg papryki słodkiej
3  cebule
3-5 ząbków czosnku
kilka baldachów kopru
3-5 łyżeczek gorczycy


Zalewa do sałatki słodko-kwaśnej


2,5 litra wody
180 g cukru
2 łyżki z brzuszkiem soli
3-4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżeczki gorczycy (opcjonalnie)
1 łyżeczka z brzuszkiem kurkumy
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta chili
320 ml octu 10 %
50 ml oleju



Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Ogórki umyte (można ze skórą) kroję w plastry, paprykę oczyszczoną z nasion kroję w nieduże paski i cebulę w piórka. Czosnek ścieram na tarce prosto do pozostałych warzyw w misie i dodaję rozdrobniony koper. Dosypuję gorczycę (można dosypać ją na koniec do słoików). 



Mieszam wszystkie składniki i wkładam sałatkę do słoików, lekko ugniatając zawartość. 

Przygotowuję zalewę. Garnek z wodą wstawiam na grzanie. Dodaję cukier, sól, ziele ang, liście laurowe. Gotuję krótko 2-3 minuty i dodaję kurkumę, paprykę. Mieszam i zaraz dodaję ocet i  olej. Ponownie doprowadzam całość do wrzenia i zaraz zalewam gorącą zalewą słoiki. Na wierzch zalewy w każdym słoiku wlewam jeszcze po łyżce oleju, ale nie jest to konieczne. Dosypałam też do każdego słoika jeszcze trochę gorczycy, która zapobiega psuciu. Zakręcam dokładnie słoiki. Wstawiam już do nagrzanego piekarnika, o ile słoiki wcześniej dobrze wyparzone i nie po raz pierwszy pasteryzowane. Od momentu uzyskania odpowiedniej temperatury (130 stopni C.) pasteryzuję około 40 minut, żeby warzywa odpowiednio zmiękły). Można pasteryzować słoiki tradycyjnie w garnku, w szumiącej wodzie tzn. takiej, która się nie gotuje (temperatura wody ok. 90 stopni C.) przez około 20 minut od momentu odpowiednio gorącej wody. Pamiętamy, żeby gorące słoiki wstawiać do gorącej wody, żeby nie doprowadzać do dużych wahań temperatur, co może grozić pękaniem szkła.

Już po 3-4 dniach od pasteryzacji pyszne przetwory gotowe są do konsumpcji. Polecam!

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 2 lipca 2018

Super sałatka ziemniaczana z młodymi burakami bez majonezu

Witam Kochani. Buraki o tej porze najlepsze... Ostatnio zostało mi ich sporo z poprzedniego dnia tak jak i ziemniaków, których to warto w przeddzień ugotować tyle, by zostało właśnie na smakowitą sałatkę np: przy grillu czy jako solidny dodatek do obiadu. Polecam!



Składniki na dużą salaterkę


5-6 ugotowanych buraków
6-8 ugotowanych średnich ziemniaków
4-5 ogórków kiszonych
2-3 jajka ugotowane na twardo lub np: ser mozzarella pokrojona w kostkę
1 cebula
koperek

Sos sałatkowy przepis

4-5 łyżek oleju najlepiej tłoczonego na zimno
sok z połowy cytryny lub z limonki
1-2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki wymieszać.


Przygotowanie sałatki


LINK do przygotowania na filmie



Ziemniaki, ogórki, jajka kroję w grubszą kostkę. Dodaję pokrojoną mniej więcej w półpiórka cebulę. Mieszam z sosem a na końcu dodaję buraki pokrojone tak jak ziemniaki. Dosypuję pokrojony koper. Mieszam i gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



wtorek, 26 czerwca 2018

Bakłażan pieczony po góralsku prosty przepis

Witam Kochani. Zapiekany bakłażan lub cukinia to niezapomniane smaki lata. Namawiam na wypróbowanie tych warzyw z owczym serem. Dodatki dwa proste: plastry np: gałki podhalańskiej i plastry pomidora...


Składniki na około 3 porcje


1 spory bakłażan
około 12 plastrów sera np: gałki podhalańskiej, zakopiańskiej itp:
około 12 plastrów pomidora
3-4 łyżki oleju lub oliwy lub masła topionego
przyprawy: sól, (u mnie jeszcze bazylia i papryka ostra i słodka)

Przygotowanie


Bakłażana dzielę na plastry o szerokości około 1,5 - 2 cm. Oprószam solą. Najwygodniej osączyć je z goryczki na sicie, ustawiając plastry pionowo na około 30 minut.


Z cukinią postępuję podobnie, choć ona nie ma goryczy i nie koniecznie trzeba czekać i opłukiwać. 
Bakłażana opłukuję krótko zimną wodą. Czekam kilka minut aż nieco obeschnie i układam w formie  na papierze do pieczenia, gdzie wierzch po chwili całkiem dosycha. Wtedy smaruję bakłażana olejem wymieszanym z przyprawami, solą i układam na nim plastry sera. Na nich układam plastry pomidora, które to znowu smaruje mieszanką olejowo-przyprawową.






Piekę na funkcji grilla z termoobiegiem około 12 minut w temperaturze 190 stopni C.

Bakłażana Kochani możecie przygotować z nutą słodyczy układając po wyjęciu z piekarnika porcyjki dżemu np: z żurawiny...

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



środa, 20 czerwca 2018

Dżem czereśniowy jak zrobić idealny do naleśników, lodów, deserów...

Witam serdecznie. Polecam sprawdzony dżem z dużą ilością owoców - nie tam jakieś 35 g na 100 g dżemu a minimum 80 g na 100 g gotowego produktu. Dzięki temu więcej witamin i mniej cukru...


Składniki na około 1200 ml dżemu

1,5 kg dojrzałych czereśni
200 ml wody
200 g cukru (około 3.4 szklanki a 250 ml)
1, 5 opakowania żelfiksu (4 łyżki z brzuszkiem)
sok z jednej cytryny


Przygotowanie 


LINK do przygotowania na filmie




Umyte wydrylowane owoce wkładam do garnka. Podlewam wodą i włączam grzanie. Dodaję po chwili cukier i mieszam podgrzewając do całkowitego rozpuszczenia cukru i do łagodnego gotowania. Gotuję krótko tak, jak na kompot, żeby owoce nieco zmiękły, ale się nie rozpadły. Wyłączam grzanie i czekam aż masa ostygnie. Po czym dodaję sok z cytryny dla utrwalenia koloru i żelfiks na bazie naturalnej pektyny (można dodać samą pektynę, którą łatwo kupić na allegro i zastosować wg przepisu na opakowaniu). Mieszam całość i włączam grzanie. Podgrzewam całość mieszając i nie dopuszczając do zagotowania (bulgotania). Jak tylko pojawią się małe pęcherzyki zestawiam z ognia i natychmiast przelewam do wyparzonych gorących słoików. Dokładnie zakręcam i nie pasteryzuję. Po wystudzeniu zakrętki powinny być wklęsłe.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika


czwartek, 14 czerwca 2018

Najlepsza Sałatka z Ziemniaków grubo krojona przepis

Witam Kochani. Taką sałatkę robię najczęściej latem, jak zostanie trochę ziemniaków z wczoraj. Doskonała baza do przepysznej sałatki. Dodaję do niej to, co aktualnie mam pod ręką: pomidory, ogórki najlepiej małosolne..., koper, szczypior.


Składniki na 5-6 porcji


9-10 średnich ziemniaków ugotowanych zimnych
1-2 pomidory lub więcej małych pomidorków koktajlowych
3-4 ogórki kiszone najlepiej małosolne
2 -3 jajka ugotowane na twardo
zielenina - koperek, szczypiorek lub natka z pietruszki

Sos do sałatki jarzynowej

2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju lnianego lub oliwy e.v.
sól, pieprz, 
ciut miodu lub cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Wymienione w składnikach warzywa kroję w grubą kostkę. Podobnie kroję jajka. Siekam koper i trochę szczypiorku. Dodaję do nich przygotowany sos z podanych w przepisie składników, dobrze wymieszanych. Mieszam i gotowe! Pychota! Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


środa, 6 czerwca 2018

Dżem Truskawkowy pyszny z galaretką jak zrobić

Witam Kochani. Może nie każdy lubi galaretkę, ale dżem z jej dodatkiem, zwłaszcza truskawkowy bardzo smaczny, lśniący i jest odpowiednio zagęszczony. Dla wrażliwych na galaretkę polecam dodatek naturalnej pektyny, której to truskawki mają niestety niewiele.


Składniki na ok. 1800 ml dżemu

2 kilogramy dojrzałych ładnych truskawek
3 galaretki truskawkowe z cukrem (można ciut więcej, jeśli lubicie mocno gęste dżemy)
0 cukru, chyba że owoce mało słodkie to można łyżkę dwie osłodzić






Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Umyte truskawki najlepiej pokroić na mniejsze kawałki, z czego część miksuję, by przynajmniej w szklance zmiksowanych rozpuścić galaretki. U mnie zmiksowałam 2/3 truskawek i uzyskałam prawie 1300 ml sosu a reszta to objętość z pokrojonych truskawek.

Galaretki wymieszane w misce ze szklanką zmiksowanych truskawek wstawiam do garnka z dość gorącą wodą, żeby się szybciej rozpuściły-mieszam co jakiś czas.

Pozostałe zmiksowane truskawki wlewam do garnka podgrzewam prawie do wrzenia i wsypuję pokrojone truskawki. Truskawkowe przetwory nie lubią gotowania- raz, że za dużo tracą witaminy C a dwa, że szybko ciemnieją. Gotuję bez bulgotania w garnku na małym ogniu maksymalnie minutę i zaraz dodaję rozpuszczone galaretki. Mieszam całość dokładnie, wyłączam grzanie i natychmiast przelewam do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcam. Słoiki pasteryzowałam w piekarniku w niższej temperaturze 
( ok. 120 stopni C.) niż inne przetwory, ok. 10-15 minut. Nie zostawiam po pasteryzacji w ciepłym piekarniku, żeby zachować ładniejszy kolor. Dla pewności po wystygnięciu sprawdzam czy zakrętki są wklęsłe, odwracam słoiki do góry spodem na kilkanaście minut. Potem wstawiam do lodówki na kilka godzin, bo latem zbyt ciepło, by łatwo stężały przetwory z galaretką. Po wyjęciu przenoszę do chłodnej, ciemnej piwnicy.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne