Translate

czwartek, 14 czerwca 2018

Najlepsza Sałatka z Ziemniaków grubo krojona przepis

Witam Kochani. Taką sałatkę robię najczęściej latem, jak zostanie trochę ziemniaków z wczoraj. Doskonała baza do przepysznej sałatki. Dodaję do niej to, co aktualnie mam pod ręką: pomidory, ogórki najlepiej małosolne..., koper, szczypior.


Składniki na 5-6 porcji


9-10 średnich ziemniaków ugotowanych zimnych
1-2 pomidory lub więcej małych pomidorków koktajlowych
3-4 ogórki kiszone najlepiej małosolne
2 -3 jajka ugotowane na twardo
zielenina - koperek, szczypiorek lub natka z pietruszki

Sos do sałatki jarzynowej

2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju lnianego lub oliwy e.v.
sól, pieprz, 
ciut miodu lub cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Wymienione w składnikach warzywa kroję w grubą kostkę. Podobnie kroję jajka. Siekam koper i trochę szczypiorku. Dodaję do nich przygotowany sos z podanych w przepisie składników, dobrze wymieszanych. Mieszam i gotowe! Pychota! Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


środa, 6 czerwca 2018

Dżem Truskawkowy pyszny z galaretką jak zrobić

Witam Kochani. Może nie każdy lubi galaretkę, ale dżem z jej dodatkiem, zwłaszcza truskawkowy bardzo smaczny, lśniący i jest odpowiednio zagęszczony. Dla wrażliwych na galaretkę polecam dodatek naturalnej pektyny, której to truskawki mają niestety niewiele.


Składniki na ok. 1800 ml dżemu

2 kilogramy dojrzałych ładnych truskawek
3 galaretki truskawkowe z cukrem (można ciut więcej, jeśli lubicie mocno gęste dżemy)
0 cukru, chyba że owoce mało słodkie to można łyżkę dwie osłodzić






Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Umyte truskawki najlepiej pokroić na mniejsze kawałki, z czego część miksuję, by przynajmniej w szklance zmiksowanych rozpuścić galaretki. U mnie zmiksowałam 2/3 truskawek i uzyskałam prawie 1300 ml sosu a reszta to objętość z pokrojonych truskawek.

Galaretki wymieszane w misce ze szklanką zmiksowanych truskawek wstawiam do garnka z dość gorącą wodą, żeby się szybciej rozpuściły-mieszam co jakiś czas.

Pozostałe zmiksowane truskawki wlewam do garnka podgrzewam prawie do wrzenia i wsypuję pokrojone truskawki. Truskawkowe przetwory nie lubią gotowania- raz, że za dużo tracą witaminy C a dwa, że szybko ciemnieją. Gotuję bez bulgotania w garnku na małym ogniu maksymalnie minutę i zaraz dodaję rozpuszczone galaretki. Mieszam całość dokładnie, wyłączam grzanie i natychmiast przelewam do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcam. Słoiki pasteryzowałam w piekarniku w niższej temperaturze 
( ok. 120 stopni C.) niż inne przetwory, ok. 10-15 minut. Nie zostawiam po pasteryzacji w ciepłym piekarniku, żeby zachować ładniejszy kolor. Dla pewności po wystygnięciu sprawdzam czy zakrętki są wklęsłe, odwracam słoiki do góry spodem na kilkanaście minut. Potem wstawiam do lodówki na kilka godzin, bo latem zbyt ciepło, by łatwo stężały przetwory z galaretką. Po wyjęciu przenoszę do chłodnej, ciemnej piwnicy.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

środa, 30 maja 2018

Biszkopt Puszysty z Truskawkami prosty przepis bez proszku do pieczenia

Witam Kochani. Polecam prosty puszysty biszkopt nie tylko do truskawek. Truskawki najlepiej wybrać mniejsze, nie tak jak u mnie duże, które szybciej opadają na dno. Ciasto wychodzi bardzo smaczne, pulchne i przy tym bez tłuszczu i spulchniaczy.



Składniki na biszkopt z 5 jaj (tortownica o średnicy 24 cm)

5 sporych jaj
3/4 szklanki mąki tortowej pszennej (ok. 200 ml)
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki drobnego cukru
płaska łyżka cukru waniliowego lub ciut ekstraktu
1 łyżka mąki pszennej do posypania wierzchu surowego ciasta
szczypta soli

wysmarowana tłuszczem forma i posypana bułką tartą
około 30 dag słodkich truskawek lub innych owoców, jak maliny, borówki, połówki śliwek




Przygotowanie



Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam w misie na sucho

W osobnej misie ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy jest ubita na sztywno, dodaję cukier partiami na 3 razy, cukier waniliowy, cały czas miksując na lśniącą masę. Dodaję do ubitych białek żółtka i krótko miksuję całość do połączenia. Odstawiam robot. Do masy jajecznej dodaję mąki przesiane przez sito w dwóch rzutach. Za każdym razem mieszam całość ręcznie dużą łyżką ostrożnie, ale jak najkrócej. Przekładam masę biszkoptową do formy. Posypuję wierzch ciasta przez sitko niewielką ilością mąki pszennej, żeby owoce nie opadały na dno( u mnie niestety truskawki były zbyt duże, ale mimo to zatrzymały się w porę nie dotykając spodu). Układam na cieście owoce i natychmiast wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni C. Piekę około 35 minut. Sprawdzam patyczkiem. Jeśli nie ma na nim surowego ciasta, wyjmuję z piekarnika i czekam aż ciasto przestygnie.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


środa, 16 maja 2018

Krokiety z serem super smak i łatwy przepis

Witam Kochani. Polecam mega smaczne krokiety - mięciutkie i chrupiące. Wszystko to dzięki prostym składnikom bez udziwniania. Do dobrych krokietów polecam naleśniki cienkie z ciasta na wodzie... Farsz oczywiście wg uznania, ale te z serem a raczej z twarogiem są fantastyczne.


Składniki na 10-12 sporych naleśników dość cienkich 

około 1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka poj. 250 ml)
około 375 ml wody lub tyle, żeby uzyskać dość rzadkie ciasto naleśnikowe (woda o temp. pokojowej)
2 całe jajka
pół płaskiej łyżeczki soli
płaska łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu

Masa serowa składniki

350-400 g twarogu półtłustego
2 łyżki z brzuszkiem cukru
1 żółtko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru waniliowego

Prosta panierka

1 białko
łyżeczka cukru lub cukru waniliowego
2  łyżki tartej bułki






Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Miksuję składniki ciasta naleśnikowego. Powinno być dość luźne, tym bardziej, że po kilku minutach ciasto jeszcze zgęstnieje. Odstawiam ciasto na kilka minut i przygotowuje masę serową, miażdżąc składniki na mniej więcej gładką masę.

Na patelnie posmarowaną tłuszczem i rozgrzaną rozlewam porcję ciasta. Smażę tradycyjnie z obu stron do lekkiego zrumienienia. Można usmażyć na blado bez tłuszczu, ale już nie będą takie smaczne. Przesmarowanie niewielką ilością tłuszczu sprawia, że smażenie , jak i później odgrzewanie krokietów czyni je niesamowicie pysznymi.


Roztrzepuję białko z niewielkim dodatkiem cukru

Każdy lekko przestudzony naleśnik smaruje centralnie farszem serowym, zostawiając po brzegach trochę wolnego miejsca. Przeciwne boki składam do środka i zwijam naleśniki, jak roladki. 


Smaruję krokiety białkiem i obtaczam w bułce.



Podsmażam krokiety na rumiano, pamiętając, by na samym początku ułożyć roladki zawinięciem do spodu na patelni rozgrzanej z tłuszczem. REWELACJA!

Jeszcze lepiej smakują na drugi dzień. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


piątek, 11 maja 2018

Biszkopty Domowe Pychotki bez proszku do pieczenia przepis

Witam Kochani. Wypróbujcie całkiem łatwy przepis na pyszne biszkopty-delikatne ciasteczka rozpływające się w ustach i do tego bez spulchniaczy. Jeśli biszkopty dobrze dosuszycie po upieczeniu możecie je przechowywać dłużej, ale po co- zaraz znikną i znowu można upiec następne...


Składniki na ok. 50 sztuk


1/2 szklanki mąki tortowej (125 ml -ok. 75 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej z brzuszkiem(ok. 20 g)
1/3 szklanki cukru drobnego(ok 80 g)
3 średnie jaja
płaska łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Przygotowanie 





Mąkę tortową mieszam z ziemniaczaną na sucho




W osobnej misie ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy są odpowiednie, co łatwo sprawdzicie przechylając misę spodem do góry - jeśli piana nie wypada jest akurat, żeby dodać w dwóch rzutach drobny cukier i cukier waniliowy. Miksuję całość około minuty aż cukier dobrze się połączy a masa stanie się bardziej sztywna i aksamitna. Dodaję po jednym żółtku w krótkich odstępach, krótko miksując w trakcie, jak i zaraz po, tylko do połączenia. Odstawiam robot i dodaję mąkę przez sito. Ostrożnie mieszam dużą łyżką, ale jak najkrócej, mniej-więcej do połączenia - - oto cała tajemnica udanego biszkoptu bez spulchniaczy.


Nagrzewam piekarnik do temp. 165 stopni C. Ciasto nakładam porcjami na papier do pieczenia, zachowując trochę luzu pomiędzy ciastkami. Można posłużyć się szprycą albo po prostu łyżką. Najlepsze ciastka wychodzą, zaraz po przygotowaniu ciasta, dlatego najlepiej upiec je wszystkie naraz. U mnie były to 2 standardowe blachy po ok. 23 ciastka każda.


Ciastka piekłam ok. 12 minut. Potem dosuszałam 8-10 minut w 80 stopniach C. Czas można przedłużyć  i dosuszać w jeszcze niższej temp. np. 50 stopni, żeby efekt był lepszy. Biszkopty są rewelacyjne delikatne i chrupiące zarazem. 

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

sobota, 5 maja 2018

Młoda kapusta zasmażana z kurczakiem szybkościowy przepis

Witam Kochani. Sezon na młodą kapustę rozpoczęty. Zapracowanym polecam właśnie taki uniwersalny prędki pyszny obiad z kapustą w roli głównej, z filetem, z koperkiem...



Składniki na 3-4 porcje 


1 średnia kapusta
połowa sporej piersi z kurczaka
1 mała cebula lub pęczek szczypiorku z małymi cebulkami
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru lub miodu (opcjonalnie)
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
przyprawy wg uznania (u mnie po szczypcie tymianku i bazylii)






Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie



Kapustę kroję na średnio drobno. Opłukuję i osączam na sicie



Umyte osuszone mięso kroję w grubą kostkę. Delikatnie solę i odstawiam na kilka minut


Cebulę i czosnek siekam na drobno

Rozgrzewam tłuszcz na patelni i podsmażam kurczaka na rumiano około 2 minut. Dodaję posiekaną cebulę. Mieszam i  chwilę podsmażam. W razie potrzeby, kiedy przybywa przywarek  na patelni dodaję ciut wody - to dobry sposób do ich odklejenia zamiast dolewania kolejnych porcji tłuszczu. Zaraz dodaję czosnek. tymianek bazylię. Mieszam i dosłownie po chwili dodaję kapustę. Mieszam i dusze całość jeszcze kilka minut- to jest tylko tyle aż kapusta zmięknie. Przyprawiam. Na koniec jeszcze ciut bułki tartej - opcjonalnie, jeśli płyn całkiem nie odparował. Dodaję posiekany koperek. Mieszam i zestawiam z ognia, żeby zachować ładny wygląd kapusty. Pychota! Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


czwartek, 26 kwietnia 2018

Pycha kotlety z wątróbki drobiowej jak zrobić

Witam Kochani! Wątróbka sama w sobie jest pyszna, zwłaszcza z kaczki, kurczaka lub np z cielęciny. Mimo to nie każdy ją lubi. Kilka prostych dodatków sprawi, że jej smak będzie dużo lepszy...

Składniki na ok. 16 kotletów



około 0,5  kg  wątróbki
2 ugotowane jajka na tawrdo
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej (ok. 25 g)
3-5 dag sera żółtego 
sól, pieprz
zioła wg uznania - u mnie szczypta bazylii, tymianku, papryki słodkiej
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Posiekaną cebulę podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu. Pod koniec dodaję posiekany drobno czosnek, ciut przypraw, krótko podsmażam i zestawiam z grzania. 

Wątróbkę oczyszczam z jasnych przyrostów. Opłukuję w zimnej wodzie. Osączam i kroję w drobną kostkę (lepiej drobniej niż moja na zdjęciu). 



Do wątróbki dodaję pokrojone w kostkę jajka, ser, cebulę podsmażoną, mąkę ziemniaczaną i przyprawiam ( na pół kg wątróbki oszczędna płaska łyżeczka soli). Mieszam całość i układam porcje na rozgrzanym tłuszczu. 


Smażę na średnim ogniu, jak placki ziemniaczane z każdej strony. Jesli są grubsze kotlety, smażę tak jak tradycyjne kotlety ciut dłużej na ostrożnym grzaniu. Świetnie smakują z ryżem, jak i z ziemniakami. Polecam!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne