czwartek, 8 września 2016

Surówka z cukinii i marchewki tania i pyszna przepis

Witam Kochani. Polecam prostą surówkę ze sprawdzonym sosem, zwłaszcza w sezonie na świeże warzywa. Starłam cukinię ze skórą, ale dla wrażliwych lepiej ją usunąć. Będzie delikatniejsza.


Składniki na 2-3 porcje




1 średnia cukinia lub 2 małe
1 średnia marchew
trochę natki z pietruszki

Sos do surówek lub sałatek

2 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić olejem)
1-2 łyżki oleju (użyłam lnianego)
1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie)
1 łyżeczka musztardy np: chrzanowej
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Startą cukinie na grubszych oczkach posypuję szczyptą soli. Układam wymieszaną na sicie na kilkanaście minut, żeby zmiękła i puściła sok-nadmiar soku można zużyć do zupy jarzynowej. 

W międzyczasie ścieram obraną marchew i siekam natkę pietruszki. 

Łącze składniki sosu na jednolitą masę.

Uciskam cukinię łyżką na sicie. Dodaję do marchewki. Dosypuję natkę. Mieszam wstępnie i zalewam sosem. Ponownie mieszam. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

sobota, 3 września 2016

Ciasto drożdżowe pychota ze śliwkami i kruszonką najłatwiejsze i puszyste

Witam Kochani! Dzisiaj przepis na fantastyczny drożdżowiec a do tego bardzo prosty do przygotowania. Ciasto drożdżowe nie są trudne trzeba tylko dać im trochę czasu na wyrastanie.





Składniki na ciasto



pół kilo mąki pszennej typ 450 (użyłam zamojską)
2 żółtka (ważne-bez białek, dzięki temu ciasto zachowuje świeżość na kilka dni)
pół szklanki cukru drobnego (125 ml=około 100 g)
70 g masła 82% bez dodatków
1/2 szklanki maślanki lub mleka zsiadłego
250-300 ml ciepłej wody (wodę dozuję do uzyskania ciasta o gęstości ciut rzadszej od klasycznego zarabianego ręką lub robotem, żeby wyrobić ciasto łyżką)
35 g drożdży świeżych
2-3 łyżeczki cukru do posypania drożdży i śliwek
aromat
szczypta soli

nadzienie: śliwki, jabłka, maliny... (użyłam około 1 kg wydrylowanych śliwek)





Kruszonka



około 140 g tej samej mąki pszennej typ 450 (pełna szklanka-250 ml)
1/3 paczki masła 82% (około 70 g)
około 60 ml cukru drobnego (nieco mniej niż 1/3 szklanki)
aromat
szczypta soli

Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Mieszam w misce suche składniki: mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy. Robię zagłębienie, do którego wkruszam drożdże. Posypuję cukrem i zalewam około 100 m ciepłej wody. Czekam 3-5 minut, jak podrosną na piankę.

Do maślanki dodaję na pełną szklankę wodę ciepłą, dla ogrzania. Polewam tym płynem przygotowane suche z podrośniętymi drożdżami. Dodaję żółtka. Mieszam i w trakcie dolewam tyle wody, by uzyskać ciut rzadsze ciasto, by dało się wygodnie wyrobić łyżką. Wyrabiam około 3 minut. Posypuję wierzch szczyptą mąki. Przykrywam talerzem i odstawiam do wyrośnięcia na tak długo, by wyrosło-z reguły zajmuje to czas około godziny, ale może się zdarzyć, że jest dłuższy lub krótszy.

Mieszam wszystkie składniki kruszonki, drobiąc je na kruszonkę. Można ją wstawić do lodówki na 30 minut-uzyska trochę lepszą chrupkość, ale i bez tego też będzie dobra.

Wyrośnięte ciasto wykładam na wysmarowaną formę ( u mnie wymiar: 24 cm x 40 cm. Formuję mniej więcej łyżką i czekam około 30 minut, jak ciasto znowu trochę podrośnie.




Układam śliwki skórką do ciasta. Posypuję owoce cukrem, jeśli kwaskowe i niezbyt słodkie. Na śliwki wykładam kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 195 stopni C. na opcji grzałka góra-dół na około 35 minut. Ciasto rewelacja! Polecam!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 1 września 2016

Nalewka domowa z aronii na wzmocnienie jak zrobić

Witam Kochani. Aronia w nalewkach jest najsmaczniejsza. Wyszło mi około 3,5 litra smacznego trunku, niskoalkoholowego. Zawartość procentów to indywidualna kwestia - można dolać więcej alkoholu- u mnie moc jest na poziomie wina, około 10%. Aronia nie fermentuje tak łatwo, jak inne owoce, stąd solo na wina nie polecam a jako domieszkę do innych owoców. Największy atut aronii to oczywiście ogromna moc lecznicza, ale o tym TUTAJ. Chciałabym jeszcze dodać, że przetwory z aronii świetnie się przechowują.




Składniki na około 3,5 litra nalewki


około 2 litry owoców aronii

1,8 litra wody

około 2,5 szklanki cukru

sok z 1 sporej cytryny

około 300-500 ml spirytusu lub 600-1000 ml mocnej wódki


Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Aronię wkładam do zamrażarki na minimum 24 godziny - dzięki temu zmniejszymy cierpkość owoców

Po wyjęciu opłukuję zamrożone owoce na sicie ciepłą wodą-zaraz kiedy się rozluźnią,  wsypuję do garnka. Dodaję wodę, cukier i podgrzewam do temperatury niższej od wrzenia. Mieszam i tak obrabiam około 5 minut. Po chwili aronia uwolni sok. Zestawiam do wystudzenia.

Przelewam całość do dużego słoja. Dodaję sok z cytryny i alkohol. Mieszam i próbuję. W razie potrzeby ciut słodzę. Mieszam. Zakręcam słój i wstawiam w chłodne ciemne miejsce na 2-3 tygodnie.

Po macerowaniu aronię odcedzam przez sito i gazę. Nastaw jest klarowny od razu. Rzadko tworzą się osady, więc filtruję przeważnie tylko raz, ale jak trzeba powtarzam czynność.

Rozlewam nalewkę do butelek, które stawiam w chłodnym ciemnym miejscu.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 30 sierpnia 2016

Dżem ze śliwek węgierek bez zagęstników najlepszy przepis.

Witam Kochani. Dzisiaj przepis na dżem ze śliwek, który obowiązkowo powinien znaleźć się w domowej spiżarni - raz, że pyszny, dwa, że łatwo gęstnieje podczas obróbki, bo śliwki mają sporo pektyn. Każdy, kto piecze ciasta wie, że dżemy ze śliwek lub powidła mają szerokie zastosowanie do pierników, tortów i ciastek.
.





Składniki na 5 słoików dżemu o pojemności około 300 ml





około 2,5 kg śliwek - użyłam węgierek, które mają mniej soku niż inne odmiany

dałam 2 niepełne szklanki cukru około 380-400 g

2-3 łyżki wody (opcjonalnie, dla ułatwienia smażenia na początku obróbki)


Przygotowanie


Zobacz przygotowanie na filmie LINK




Umyte śliwki pozbawiam pestek. Wrzucam do dużego szerokiego garnka, żeby szybciej odparować nadmiar wody. Jeśli śliwki trudno na początku rozpadają się, dodaję ciut wody.


Mieszam cały czas na początku smażenia - w ogóle mieszanie najważniejsze- trzeba to robić dość często- nie tylko po to, by się masa nie przypaliła, ale też po to, by szybko zrobił się nasz dżem. Można smażyć z przerwami przez cały dzień, wtedy moim zdaniem masa szybciej gęstnieje. Mnie zajęło to około 3,5 godz- na bardzo maleńkim grzaniu pyrkały sobie śliwki. W połowie czasu dodałam cukier. Gęstość dżemu można szybko sprawdzić przelewając ciut gorącego dżemu na zimny talerzyk. Po chwili, kiedy próbka przestygnie już będziemy wiedzieć czy można przekładać do słoików.


Wyparzone słoiki wypełniam gorącym dżemem, zostawiając od góry do 1 centymetr wolnej przestrzeni przed zakrętką. Zakręcam dokładnie. Pasteryzuję około 15 minut od momentu, gdy woda zaczyna delikatnie wrzeć bez bulgotania. Słoiki stygną razem z wodą w garnku. Wycieram dokładnie i przenoszę do piwnicy.

Życzę Kochani bogatej spiżarni!
Pozdrawiam serdecznie

sobota, 27 sierpnia 2016

Cukinia jak makaron rewelacja do obiadu w kilka minut

Witam Kochani! Dzisiaj znowu cukinia... Upał na dworze, więc danie trzeba zrobić szybkie, smakowite i lekkie zarazem. Cukinia to cudowne warzywo.



Miałam pod ręką 3 sztuki niedużych cukinii. Pociachałam warzywa wzdłuż, jak leci,  na wstążki strugaczką do warzyw, żeby błyskawicznie się upichciły. Podałam z sadzonym. Idealna para i mega smak! Polecam!!!

Potrzebujesz na 2 porcje

3 małe cukinie
ciut tłuszczu do smażenia
podstawowe przyprawy - sól, pieprz, szczypta oregano



Przygotowanie tak proste i krótkie, że nie ma o czym pisać. Krótko podsmażam mieszając, przyprawiam i gotowe. Poniżej zobaczcie przygotowanie na filmie LINK

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 25 sierpnia 2016

Dżem z cukinii pychota na zimę prosty przepis

Witam Kochani kolejnym przepisem na cukinię w wersji na słodko. Kilka słoików na zimę z pysznym dżemem na pewno się przyda. Polecam więcej przepisów na cukinię LINK


Składniki na 3 słoiki o pojemności 250 ml

około 1,6 kg cukinii - miałam pod ręką różne odmiany - 2 średnie i 3 małe
około 150-200 g cukru  (trzeba próbować i osłodzić wg własnego uznania)
sok z 1 sporej cytryny
1 galaretka pomarańczowa
pół szklanki wody

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie




Umyte cukinie obieram ze skóry. Wydrążam środki z nasionami - małe cukinie mogą pozostać bez wydrążania, jeśli nie mają dużo nasion. Kroję w grubszą kostkę.


Zalewam cukinię w garnku wodą i wstawiam na umiarkowane grzanie. Mieszam przy tym często i gotuję około 20-30 minut aż cukinia zmięknie i odparuje sporo wody. Dodaję cukier. Dokładnie mieszam na słabym grzaniu. Miksuję blenderem na jednolitą masę i jeśli gęstość jest takiego nieco rzadszego kisielu, dodaję sok z cytryny. Znowu mieszam i wyłączam grzanie.

Zaraz dodaję galaretkę, cierpliwie mieszając, by się dobrze rozpuściła. Wlewam jeszcze gorący dżem do wyparzonych słoików. Sprawdzam, czy gwinty są czyste. Zakręcam dokładnie. Wstawiam do garnka, gdzie na spodzie można ułożyć ściereczkę albo płat ręcznika papierowego dla amortyzacji. Zalewam słoiki gorącą wodą do poziomu 3/4 wysokości słoików. Pasteryzuję około 15 minut od momentu uzyskania odpowiedniej temperatury - poniżej wrzenia czyli około 90 stopni C.

Życzę Kochani bogatej spiżarni
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 23 sierpnia 2016

Keczup domowy jak zrobić?

Keczup czyli pomidorowy sos najlepszy domowy, bo wiemy, co jemy. Przy okazji gotując coś w kuchni taki smaczny dodatek do pizzy, makaronu czy ryżu, zrobicie Kochani jednego popołudnia. Obróbka podobna jak przy smażeniu owoców na dżem.



Składniki na 6 słoików a 300 ml



około 3,5 kg podłużnych mięsistych pomidorów

1 spora papryka czerwona

2-3 cebule

2-3 spore ząbki czosnku

2-3 liście laurowe

3-5 ziaren ziela angielskiego

2 łyżeczki bazylii suszonej

ciut startej gałki muszkatołowej

40-50 ml oleju np: słonecznikowego

40-50 ml octu lub soku z cytryny

około 150 g cukru

2 łyżeczki soli


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Pomidory kroję na mniejsze kawałki-jeśli rdzenie mają twarde warto je usunąć. Wkładam do garnka. Dorzucam oczyszczoną z nasion paprykę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję pomidory, często mieszając, by odparować jak największą ilość wody. Pomidorom gotowanie nie szkodzi, wręcz przeciwnie a my możemy sporo skorzystać, bo wartości mają niemało - karoteny, likopen, potas... Więcej

Na pół godziny przed końcem gotowania dodaje podsmażoną cebulę z czosnkiem i bazylią.

Kiedy masa dość gęsta zestawiam z ognia i lekko studzę. Przecieram ciepłą przez sito i ponownie wstawiam garnek na grzanie. Dodaję sól, cukier, paprykę. Mieszam i jak odpowiada mi gęstość, na koniec jeszcze dodaję olej i ocet. Mieszam. W razie potrzeby koryguje smak.

Gorący przecier przelewam do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcam twisty. Pasteryzuję około 15 minut w gorącej, szumiącej wodzie (temperatura wody około 90 stopni C). Słoiki stygną w garnku. Po wytarciu, odwracam do góry spodem, dla sprawdzenia szczelności. Potem przenoszę do piwnicy - w chłodne ciemne, miejsce.

Życzę Kochani bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...