wtorek, 29 lipca 2014

Morele w zalewie idealne na zimę do deserów

Przepisy z domowymi przetworami latem to czołówka na liście kulinarnych hitów. Dlatego o tej porze roku muszą pojawiać się częściej, by zachęcić do własnej produkcji wartościowych wyrobów, niezbędnych zimą w czasie ubogiej diety. Morele nie są tanie, ale ich smak i ogromny zasób składników odżywczych to tylko dwa dobre powody, by zamknąć trochę lata w słoikach na zimę.





Kupując morele warto zapytać, czy akurat dany gatunek nadaje się na przechowanie owoców w zalewie, bo na dżem z większością rodzajów nie ma problemów. Polecam do przetworów odmianę somo, harcot, earl orange lub te odmiany, które możecie polecić w komentarzach...

Składniki


około 2 kg moreli dojrzałych, ale nie miękkich

Przepis na zalewę do owoców słodkich

1 litr wody
szklanka cukru
sok z połowy cytryny
1-2 goździki (opcjonalnie, nie polecam przekraczać ilości, bo to bardzo aromatyczny dodatek)

Przygotowanie


1. Opłukane, przebrane morele wrzucam do wody, która przestała się gotować pół minuty temu na minutę, maksymalnie dwie. Odcedzam wodę i polewam owoce zimną wodą. Ten zabieg ułatwia obieranie skórek, choć zdarzają się owoce oporne nawet na wrzącą wodę.

2. Obieram morele ze skórek i dzielę na połówki a świetnie odchodzą od pestki w przeciwieństwie do brzoskwiń, czy nektaryn. Kropię połówki owoców sokiem z połówki cytryny i delikatnie mieszam. Kawałki owoców zanadto miękkich zużywam do bieżących posiłków, deserów a do słoików przeznaczam te najładniejsze. Wkładam owoce do wyparzonych słoików.

3. Przygotowuję zalewę: wodę gotuję z cukrem, goździkami i mieszam. Po chwili od zagotowania dodaję sok z połowy cytryny, który świetnie wyodrębni kolor i podkręci troszkę smak owoców. Jesli lubicie ostrość w owocach, można do zalewy dodać szczyptę pieprzu Cayenne.

4. Zalewam morele gorącą, ale nie wrzącą zalewą. Dobrze zakręcam i wstawiam do garnka, do którego wlewam także gorącą wodę, którą tylko trochę podgrzewam na palniku do temperatury około 80-90- stopni C i pasteryzuje 10, maksymalnie 15 minut. Woda nie może się zagotować. Słoiki stygną razem z wodą w garnku. Wycieram ściereczką. Robię próbę szczelności, odwracając każdy słoik dnem do góry. Jesli nic nie wycieka, słoiki przenoszę do spiżarni w chłodne ciemne miejsce.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika





poniedziałek, 28 lipca 2014

Przystawka z łososia i sera. Pychota...

Łosoś wędzony, mimo, ze pyszny to jednak nie wszyscy go lubią. Pewnie dlatego, że często bywa bardzo słony i stanowczo za drogi a nie powinien, bo na półki trafia głównie ryba hodowlana a nie najzdrowszy łosoś dziki, z którym tuczone okazy nie mogą się z nim równać. Od czasu do czasu warto jednak nacieszyć kubki smakowe i przygotować, całkiem łatwo, kolorowe apetyczne kanapeczki. Polecam!!!




piątek, 25 lipca 2014

Puszyste placuszki z borówkami. Pycha!!!

Niech nam lato dłużej trwa, choćby tylko dla świeżych owoców. Czarne jagody-borówki to absolutna czołówka o tej porze roku. Walory smakowe i zdrowotne nie do przecenienia, zwłaszcza dla takich komputerowych Marków, jak ja, ty, czy on. Zadbaj o swój wzrok, ciało, humor i wcinaj, wcinaj borówki do woli...
Wczoraj robiłam pyszne naleśniki naturalnie spulchnione ubitą pianą z białek, żeby duże amerykańskie borówki były nimi dobrze otulone. Smak rewelacyjny. Polecam gorąco dzieciom i dorosłym.


czwartek, 24 lipca 2014

Zupa z fasolki szparagowej i kaszy jaglanej

To jedna z najsmaczniejszych zup. Ma maksimum wartości, zdrowo odchudza i co najważniejsze ma wspaniały smak, zwłaszcza latem w sezonie na świeże warzywa. Kasza jaglana, jak i fasolka szparagowa dostarczają bardzo dobrze przyswajalne witaminy i minerały a błonnik w nich zawarty, jak miotła oczyszcza organizm z toksyn, poprawiając przemianę materii.



środa, 23 lipca 2014

Placek z wiśniami i jagodami puszysty i wilgotny

Na kulinarnych stronach w lipcu królują kolorowe przepisy... U mnie także kolejny pulchny placek z jagodami i wiśniami. Polecam!


Składniki

około 0,5 kg wiśni
0,25 kg borówki amerykańskiej
0,5 kg mąki pszennej
0,2 kg masła lub margaryny
1 szklanka gorącego mleka
3/4 szklanki cukru
4 spore jaja
1 kisiel cytrynowy
kilka kropel olejku cytrynowego lub sok z połowy cytryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie



1. Mąkę, kisiel, proszek do pieczenia mieszam na sucho.

2. Do masła wlewam gorące mleko, cukier, (trochę cukru zostawiam do utrwalenia piany z białek). Mieszam. Kiedy się rozpuści masło, dodaję żółtka i aromat. Znowu mieszam, ale krótko do połączenia składników. Masa w momencie dodawania do suchych składników nie może być gorąca.

3. Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli, dodając kiedy masa sztywna trochę cukru do utrwalenia.

4. Łącze suche składniki z płynnymi. Można to zrobić łyżką, jak najkrócej. Dodaję pianę na trzy razy i za każdym razem ostrożnie ale bardzo krótko mieszam, by ciasto nie usiadło. Gdyby było zbyt gęste, że przysłowiowa łyżka staje, przed dodaniem piany, można dolać do ciasta ciut mleka wymieszać, żeby łatwiej wymieszać go z pianą.

5. Przelewam ciasto do wysmarowanej formy. U mnie duża forma 23cm x 39 cm. Posypuję wierzch ciasta niewielką ilością mąki pszennej przez sito. Układam owoce (umyte wiśnie warto na 2 godz wcześniej posypać 2 łyżeczkami cukru, żeby nie były zbyt kwaśne).

6. Piekę ciasto na środkowej półce, grzałka góra-dół, bez termoobiegu, w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut

Życzę Smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 21 lipca 2014

Roladki drobiowe z pieczarkami kruchutkie bez panierki

Soczyste zawijańce, paczuszki z fileta z kurczaka to doskonałe danie na obiad, z piekarnika czy z grilla i także fantastyczna propozycja na półmisek jako przekąska na zimno. Super się kroi, dietetyczna i pięknie się prezentuje. Jednak najważniejszy jest smak, dlatego kluczem jest dobra marynata i czas, potrzebny na skruszenie mięsa. Polecam sprawdzony przepis i życzę miłego pichcenia.





Składniki


2 spore podwójne piersi z kurczaka ( im większe, tym łatwiej formować roladki)
30-40 dag umytych pokrojonych w drobną kostkę pieczarek
15-20 dag startego sera łagodnego w smaku
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
2-3 gałązki tymianku
1 nieduża gałązka rozmarynu
szczypta ziół prowansalskich
1 płaska łyżka masła lub oleju
sól, pieprz do smaku



Składniki marynaty do drobiu na 1kg mięsa


2-3 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
1 łyżeczka z łagodnym brzuszkiem soli na 1 kg mięsa (jeśli oprószycie mięso solą, wówczas do marynaty dodajemy maleńką szczyptę soli)
1 łyżeczka kopiasta musztardy ostrej
1 łyżeczka kopiasta miodu
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
połowa z posiekanych świeżych ziół (tymianek, rozmaryn...) i natki z pietruszki
po szczypcie papryki ostrej i słodkiej
1 łyżka oleju

Przygotowanie



1. W przeddzień opłukane, osączone filety kroję wzdłuż każdą pierś na dwa płaty. Luźne przyrosty mięsa odcinam. Można je wykorzystać do łatania dziurek, przy zwijaniu roladek lub delikatnie rozbite ułożyć ściśle i uformować mniej zgrabną roladkę.

2. Płaty mięsa wkładam między folię i bardzo delikatnie, łagodną stroną tłuczka, rozpłaszczam mięso (rozbijam to złe słowo do kurczaczka)

3. Mieszam składniki marynaty i moczę w niej każdy płat. Mięso jest najlepsze po 12 godzinach, ale i po 2-3 godzinach marynata powinna w miarę dobrze skruszyć mięso.

4. Tuż przed formowaniem, następnego dnia, podsmażam cebulkę krótko do zeszklenia. Dodaję rozdrobniony czosnek, posiekane zioła, natkę z pietruszki, pieczarki (pieczarek nie scieram na tarce, bo zrobi się miazga zamiast pysznego farszu), delikatnie przyprawiam solą i szczyptą ziół prowansalskich. Całość duszę maksymalnie 2 minuty od zagotowania. W razie potrzeby, jeśli nie udało się z rondla odparować wody, odsączam jej nadmiar i studzę pieczarki.

5. Dodaję do wystudzonych pieczarek starty żółty ser. Mieszam.

6. Wyjmuję mięsko z lodówki. Na każdy płat układam centralnie farsz i formuję roladki tak, jakbym robiła gołąbki. Układam w naczyniu żaroodpornym, delikatnie przesmarowanym olejem.
WAŻNE: Zawsze widoczny brzeg kotleta trafia na spód tak, by znalazł się na środku roladki. Będzie idealny po upieczeniu. Temperatura szybko zetnie białko w mięsie, dzięki temu nie trzeba roladek wiązać ani spinać wykałaczkami.

7. Roladki posypuję szczyptą wymieszanych ziół prowansalskich z papryką ostrą i słodką oraz resztką rozdrobnionego tymianku i rozmarynu. 

8. Piekę bez przykrycia, w temperaturze 180 stopni C, grzałka góra-dół, nieco wyżej niż środkowa półka, przez około 25 minut.

Polecam przepis na roladki schabowe
kotlety schabowe soczyste i miekkie

Życzę smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika

niedziela, 20 lipca 2014

Trunek z czarnej porzeczki szybki i pyszny

Domowe trunki na bazie świeżych owoców są zawsze najlepsze. Przy okazji przygotowania dżemu z czarnej porzeczki, odciągnęłam trochę pysznego soku, z którego bardzo łatwo można sporządzić aromatyczną niskoprocentową wódeczkę z czarnej porzeczki. To bardzo dobra alternatywa dla nalewki, która mimo lepszego smaku, wymaga nieco przygotowań i oczekiwania na efekt. Oczywiście przepis polecam dorosłym w chwilach osłabienia-w niewielkich ilościach trunek działa, jak lekarstwo na ociężałość.


Moje sprawdzone proporcje na butelkę około 0,75 l:

około 250 ml soku z czarnej porzeczki
około 300 ml wody zimnej przegotowanej
200 ml spirytusu (wódka niestety gorzej się łączy z pozostałymi składnikami - jeśli już ją dodamy to powinna być bez aromatów)

Przygotowanie wódki z czarnej porzeczki




Wlewam spirytus a potem wodę do butelki. Na końcu dodaję sok przez sito. Jeśli sok bardzo mętny warto go wcześniej przefiltrować. Zamykam butelkę korkiem i potrząsam kilka razy. Jeśli pukniecie w butelkę metalowym nożem lub widelcem szkło wyda niski dźwięk a to znak, że mieszanina mętna, niejednolita i musi spędzić minimum trzy godziny w chłodnym miejscu lub w lodówce. To i tak krótko w porównaniu z nalewką, na którą trzeba czekać 2-3 tygodnie. Po kilku godzinach wódeczka się klaruje a szkło daje wysoki dźwięk, kiedyś przez speców i smakoszy porównywany do nutki si. Polecam!!! 


Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...