sobota, 31 maja 2014

Ciasto drożdżowe super do drożdżówek, rogalików, rolad...

Sezon na drożdżowe ciasto nigdy nie mija, zwłaszcza, jak zbliża się lato i ogromny wybór sezonowych owoców. To wyjątkowe ciasto, które kocha dotyk dłoni i potrzebuje kilka godzin na spokojne wyrastanie. Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu.


Składniki do ciasta drożdżowego


5 szklanek mąki pszennej (około 75 dag
1 jajo
3-4 żółtka (ilość żółtek można zwiększyć)
80-100 g masła
50 ml oleju
około 6-7 dag świeżych drożdży
około 3/4 lub więcej szklanki cukru
około 270 ml ciepłego mleka (trochę więcej ponad szklankę)
aromat
szczypta soli

Przygotowanie


1. Mąkę mieszam ze szczyptą soli. Robię po środku dołek. Wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję je 2 łyżeczkami cukru i polewam połową szklanki mleka. Czekam aż drożdże zaczną pracować, skutkiem czego pojawi się wkrótce na zaczynie drożdżowym charakterystyczna pianka.



2. Masło podgrzewam w rondlu tylko do rozpuszczenia. Dodaję do niego olej i mieszam.

3. Jajo, żółtka, cukier, aromat krótko mieszam z pozostałym ciepłym mlekiem. Cukier powinien się rozpuścić. Wlewam do misy z mąką i zaczynem. Wyrabiam składniki do połączenia. Na końcu dodaję ciepły tłuszcz(temperatura maks. do 37 stopni C). Od tego momentu ciasto wyrabiam około 4 minut aż poczuję, że ciasto zaczyna odstawać od dłoni. Można to zrobić robotem. Od łopatek ciasto również powinno bez problemu odchodzić, jeśli jest dobrze wyrobione.

4. Przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę, dwie a jak na dłużej to jeszcze lepiej.


5. Przed formowaniem drożdżówek lub rogalików, czy placka na roladę, ciasto po wyrośnięciu trzeba krótko przerobić i podzielić na porcje wygodne do przygotowania rolad, drożdżówek, jagodzianek, czy innych wypieków. Podczas wałkowania robię krótkie przerwy, ciasto lepiej się formuje. W razie potrzeby przesypuję niewielką ilością mąki, której nadmiar, może utrudniać zalepianie, na przykład pączków z piekarnika. Rolady przełożone makiem piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni C. a drożdżówki około 18 minut w temperaturze 185 stopni C.

Życzę wspaniałych wypieków.
Pozdrawiam Weronika

piątek, 30 maja 2014

Cieciorka z młodą kapustą pysznie i zdrowo

Po jedzonko z mięsem staram się sięgać maksymalnie dwa razy w tygodniu a reszta tygodnia to dania głównie pochodzenia roślinnego. Dzisiaj proponuję syte, bardzo wartościowe danie ze strączkową rośliną o niesamowitych zaletach zdrowotnych i smakowych.


Składniki:

porcja na 4-5 osób


zużyłam 350 gramów cieciorki
1 średnia kapusta
sok z połowy cytryny lub 1 łyżka octu balsamicznego 
pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
pęczek koperku
kilka listków bazylii
3 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej lub bułki tartej (można odparować płyn i pominąć ten składnik)
1 łyżka z brzuszkiem masła lub 2 łyżki oleju
po szczypcie ulubionych ziół - mieszanka prowansalska, pieprz Cayenne
sól, cukier (miód) do smaku

Przygotowanie


1. Ziarna cieciorki wsypuję do misy. Zalewam zimną wodą w dostatecznej ilości i zostawiam na całą noc (minimum 12 godzin - podobnie, jak z fasolą, czy grochem).

2. Na drugi dzień przelewam całość na sicie i dodatkowo płuczę napęczniałą cieciorkę pod bieżąca wodą. Wsypuję do garnka i zalewam świeżą zimną wodą. Można zagotować krótko z dodatkiem dwóch łyzek octu owocowego i po minucie od zagotowania jeszcze raz odlać wodę. Gotuję cieciorkę około 45-60 minut.

3. Umytą, pokrojoną, przepłukaną, wyparzoną kapustę dodaję do cieciorki na około 15 minut przed końcem gotowania cieciorki. Dodaję liść laurowy,  ziele angielskie i trochę miodu lub cukru. Mieszam i chwilę gotuję.

4. Siekam bazylię, cebulkę i szczypiorek. Na maśle krótko podsmażam, najpierw cebulkę, potem szczypiorek i rozdrobniony czosnek. Dodaję mąkę. Mieszam. Po chwili dolewam około szklanki płynu z garnka z gotującymi warzywami. Ponownie mieszam i łącze z całością w garnku. Mieszam. Dodaję zioła, sok z cytryny, posiekaną bazylię i chwilę gotuję. Ostatecznie przyprawiam. Wyłączam płomień i dodaję posiekany szczypiorek.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


środa, 28 maja 2014

Szaszłyki z kiełbasą i pieczarkami grillowane

Polecam łatwe danie z prostych i smacznych składników - aromatyczna kiełbasa, soczyste pieczarki i półmiękka papryka. Nigdzie grillowane jedzonko nie smakuje lepiej niż na świeżym powietrzu. Jestem dobrej myśli i wierzę,  że burzowe chmury,  rozgoni wkrótce fantastyczna, słoneczna pogoda.

szaszłyki z sosem musztardowym


Składniki na 3-4 osoby





około 0,5 kilograma kiełbasy grillowej
około 10 szt sporych pieczarek lub 20 mniejszych
2 spore papryki - po jednej papryce żółtej i czerwonej
patyczki do szaszłyków


Marynata do szaszłyków

4 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
1 kopiasta łyżeczka musztardy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta proszkowanego czosnku
po szczypcie papryki mielonej słodkiej i ostrej
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie


1. Umyte papryki kroje na kwadraty, duże pieczarki na połówki (od pieczarek polecam odkroić ogonki i schować w lodówce do jutra. Przydadzą się na przykład do zupy).

2. Z kiełbasek ściągam osłonki, które tylko przeszkadzają w degustacji. Moje kiełbaski pokroiłam dosyć skąpo, ale zorientowałam się dopiero po tym, jak papryka była już pokrojona i moje kiełbaski też. Chodzi o to, żeby kawałeczki mniej więcej pasowały do siebie wielkością.

3. Paprykę i pieczarki posypuję szczyptą soli i mieszam.

4. Przygotowuję marynatę do kiełbasy z połowy wymieszanych ziół, 1 łyżki oleju, czosnku, połowy miodu, musztardy, bez soli. Wymieszaną polewam kiełbaski i dokładnie mieszam.

5. Do pozostałych ziół, dodaję resztę oleju (ja miodem polałam paprykę i pieczarki bezpośrednio, ale lepiej wymieszać składniki i polać pieczarki i paprykę). Dokładnie mieszam składniki szaszłyków z marynatą i zanim trafią na ruszt, leżakują około 30 minut.



szaszłyki przed pieczeniem

6. Nakładam przemiennie składniki na patyczki. Piekę około 6-7 minut. Podczas grillowania, trzeba szaszłyki obracać, by dokładnie się opiekały z każdej strony.

Polecam pyszne szaszłyki z mielonymi
całkiem niezłe szaszłyki ze schabu

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 27 maja 2014

Pyszny deser jogurtowy z truskawkami i serkiem mascarpone

Witam serdecznie. Polecam kolejny przepis na świeże truskawki najlepsze w sezonie.



Składniki

porcja na 4 osoby


około 70 dag ładnych dojrzałych truskawek
400 ml jogurtu naturalnego
6-7 rozdrobnionych herbatników
2 galaretki truskawkowe
10 dag serka mascarpone lub ricotty
1 łyżeczka miodu lub cukru pudru
około 300 ml wody zimnej przegotowanej




Przygotowanie



1. Umyte osączone truskawki kroję w cząstki (kilka zostawiam do dekoracji). Mniej więcej połowę przeznaczam do galaretki a drugą do galaretki z masą jogurtową.

2. Galaretki rozsypuję po jednej do dwóch szklanek. Jedną zalewam zimną wodą prawie do pełna. Drugą zalewam wodą do 1/3 objętości szklanki (u mnie szklanka to 250 ml). Mieszam w jednej i drugiej. Po minucie, kiedy galaretki spęcznieją, wstawiam obie szklanki do garnka z gorącą wodą. Co jakiś czas mieszam.

3. Pełną szklankę wyjmuję z garnka (szklanka z drugą galaretką musi być cały czas dosyć ciepła, dopóki nie dodam jej do jogurtu). Kiedy się galaretka dobrze rozpuści, wstawiam do zimnej wody, żeby szybciej żelowała. Po czym wlewam do truskawek. Mieszam i wstawiam całość w naczyniu znowu do zimnej wody. Kiedy tężeje wlewam ją do pucharków. Wstawiam na chwilę do lodówki. Można nie czekać na żelowanie, ale wtedy owoce opadną na dno a tak - równo rozkładają się w galaretce.


4. Do drugiej galaretki (jeśli pojawi się w niej biały kożuch trzeba go zdjąć i wyrzucić) dodaję kilka łyżek zimnego jogurtu. Energicznie mieszam i wlewam do wcześniej zmiksowanych truskawek z jogurtem. Naczynie z tą masą warto wstawić na kilka chwil do lodówki, do momentu, zanim całkowicie stężeje.



5. Na galaretkę z owocami w pucharkach wykładam rozdrobnione herbatniki. 


6. Polewam masą jogurtowo-truskawkową i znowu wkładam do lodówki. Kiedy masa dobrze ścięta. dekoruję wierzch prostym kremem (ser mascarpone po prostu dokładnie mieszam z miodem) i truskawkami.


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 23 maja 2014

Ciasto kruche z truskawkami pod bezową chmurką

Truskawkowe lato prawie już się zaczęło. Świeże aromatyczne owoce zbyt krótko są pod ręką, by sobie ich żałować. Najzdrowsze są na surowo i w deserach, ale w ciastach, od czasu do czasu, po prostu sama rozkosz. Polecam!!!


Składniki do ciasta truskawkowego


nie objęłam obiektywem białek


około kilograma ładnych słodkich truskawek

5 jaj 

3 szklanki mąki to jest około 0,5 kilograma (użyłam tortowej)

około 1/2 szklanki cukru do ciasta kruchego (lub nieco więcej)
1/2 szklanki drobnego cukru do masy bezowej, jeśli jaja duże, jeśli małe 1/3 szklanki cukru

25 dag masła lub sprawdzonej margaryny

1 budyń śmietankowy lub waniliowy lub łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej

1 łyżka chudej śmietany

aromat do ciasta

szczypta soli

1-2 łyżeczki proszku do pieczenia





Przygotowanie

LINK do filmu


1. Umyte truskawki osączam dobrze na sicie.

2. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia

3. W osobnej misie krótko miksuję żółtka z cukrem. Dodaję do masy trochę startej skórki z cytryny, masło, śmietanę, szczyptę soli i bardzo krótko miksuję, tylko do połączenia składników. Nie ważne, że cukier się nie rozpuścił i masa niezbyt gładka, ciasto kruche nie lubi długiej obróbki. Dodaję mąkę, jak najmniej staram się dotykać rękoma ciasto i mieszam całość łyżką. Jeśli trzeba dodaję trochę mąki i bardzo krótko ręką wiąże składniki. Spłaszczam ciasto w misce. Wkładam do folii i do lodówki, przynajmniej na pół godziny.

4. Ciasto przerabiam krótko i wałkuję na kształt prostokąta, który pasuje do mojej formy (23 cm x 39 cm - pomiar od góry). Smaruję tylko spód formy (ciasto się lepiej trzyma, zachowując brzegi formy Ciasto nawijam delikatnie na wałek i przenoszę do formy. Formuje jeszcze tylko palcami jego brzegi. Widelcem nakłuwam dość gęsto i wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (grzałka góra - dół, środkowa półka)


5. Wystudzone ciasto posypuję 1 łyżką mąki pszennej (przez sito), dzięki temu ciasto zachowa kruchość. Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Potem dodaję cukier w kilku porcjach, cały czas miksując na bezę. Zanim dodam budyń, układam szybko truskawki na cieście i posypuję je niewielką ilością cukru. Do bezy dosypuję budyń i (bardzo krótko) miksuję. Pokrywam owoce bezą (łyżką w masie bezowej można zrobić wzorki, by ciasto nie było zbyt równe) i wstawiam do piekarnika tym razem nagrzanego do 170 stopni C, grzałka góra-dół, środkowa półka na 20 minut (lub niżej, jeśli grzałka bardziej bierze na górze) na 20 minut. Potem obniżam temperaturę na 160 stopni C i piekę kolejne 15-20 minut. Po upieczeniu, przez kilka minut można zostawić ciasto w uchylonym piekarniku. Kiedy zobaczycie efekty, przekonacie się, że warto było...

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

środa, 21 maja 2014

Szaszłyki z mięsa mielonego, cukinii, papryki

W ostatnią niedzielę, choć nie było jeszcze tak cieplutko, jak dzisiaj, przygotowywałam szaszłyki, na które nikt nie narzeka, bo z mięsa mielonego - zawsze mięciutkie i pyszne a do tego chude, bo z indyka. Jeśli nie przepadacie za indyczym mięsem... Oj! Całkiem niesłusznie... Róbcie Kochani właśnie z niego mielone! Przekonacie się, że to soczyste i całkiem smaczne mięso.





Składniki

porcja na 3-4 osoby








0,5 kg mięsa (takie, które lubicie)
1 cukinia - długa niegruba
1 spory ogórek świeży lub dwa mniejsze
1 spora papryka
1 białko lub całe nieduże jajko
1 kopiasta łyżeczka musztardy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej lub dobrze odciśnięta namoczona czerstwa bułka
szczypta cukru
około 1 łyżeczki soli
kilka gałązek tymianku
przyprawy ziołowe według uznania - u mnie głównie tymianek, bazylia, rozmaryn, papryka mielona ostra i słodka

Do szaszłyków polecam smaczny sos musztardowy z jaj, musztardy, koperku, z poprzedniego posta LINK

Przygotowanie


1. Rozdrobnioną cebulkę podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu. Ciut solę. Kiedy się zeszkli dodaję listki świeżego tymianku i posiekany czosnek. Chwilkę podsmażam i gotowe.

2. Umyte, pokrojone warzywa kroję na typowe kawałki do szaszłyków. Najpierw je solę i posypuję odrobiną cukru. Mieszam na sicie i odstawiam na kilka minut. Potem posypuję wymieszanymi ziołami. Mieszam. Po kilku minutach polewam warzywa kilkoma kroplami oleju. Mieszam.




3. Umyte, osuszone mięso przepuszczam przez maszynkę. W połowie mielenia wrzucam podsmażoną cebulkę a na koniec dodaję bułkę tartą, do której wcześniej wlałam kilka łyżek wody, żeby zrobiła się wilgotna. W moim przypadku dodaję bułkę, głównie po to, żeby przepchnęła mięso do przodu. Kiedy zrobicie to w malakserze, wystarczy dodać jedną łyżkę bułki tartej do zmiksowanego mięsa.

4. Mięso przyprawiam solą(na pół kg mięsa około jednej płaskiej łyżeczki soli) i przyprawami ziołowymi. Dodaję białko i musztardę. Mięso powinno być dosyć gęste i zwarte. Jeśli takie nie jest, można dodać z łyżkę bułki tartej suchej. Mieszam całość i formuję pulpeciki o wielkości zbliżonej do pozostałych składników. Wstawiam na przynajmniej kilka minut do lodówki. 

5. Nadziewam pulpeciki i warzywa na patyczki. 


Układam na rozgrzanym grillu(węgle powinny być jasne). Piekę około 4-5 minut, często obracając. Zaraz na początku smaruję pulpeciki cieniutko odrobina oleju, wymieszanego z przyprawami - można posmarować pulpety przed nałożeniem na patyczki). Szaszłyki można upiec w piekarniku na funkcji grilla w zbliżonym czasie, ale też trzeba je obrócić - tak przynajmniej jest u mnie, gdzie grzałka jest od góry)

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Sos musztardowy pyszny na przykład do szaszłyków

Witajcie Kochani. Pogoda piękna!!! Nareszcie można przenieść się z przygotowaniem smacznych posiłków na łono natury. Podzielę się bardzo łatwym przepisem na pyszny sos na bazie musztardy...



Składniki do sosu musztardowego

przepis na około 300 ml sosu


1 jajko
1 żółtko
4 łyżeczki kopiaste musztardy (użyłam o smaku chrzanowym)
3-4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
płaska łyżeczka miodu
1-2 łyżeczki masła




Przygotowanie sosu musztardowego



1. Mieszam jajka z musztardą, miodem (na filmiku robię to od razu na małym płomieniu, ale lepiej wymieszać przed wstawieniem na palnik)

2. Podgrzewam masę cały czas mieszając. Masa nie może się zagotować. Kiedy zgęstnieje, natychmiast zestawiam z ognia ( w trakcie często unoszę rondel do góry, żeby uniknąć ścinania jaj). 

3.Do gorącej mieszaniny dodaję masło, jogurt, sól. Dobrze mieszam i dosypuję posiekany koperek. Gotowe. Pychota.


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...