środa, 21 lipca 2021

Łatwe placki z ciasta gofrowego pychota do borówek, malin itp

 Witam Kochani! Sezon owocowy w pełni, że właściwie na taki przepis zawsze znajdą się składniki. Placki z ciasta gofrowego wychodzą takie puszyste i mięciutkie, że po prostu palce lizać a z dodatkami to już po prostu mniam, mniam...





Składniki na ok. 10-12 placków o średnicy ok. 10 cm


180 g mąki pszennej ( szklanka z brzuszkiem )//szklanka poj. 250 ml

240 ml mleka

2 jaja

1-2 łyżki cukru

3-4 łyżki oleju (ok. 30-40 ml)

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

tłuszcz do smażenia


dodatki wg uznania: u mnie ubita śmietana, borówki, porzeczka czerwona


Przygotowanie

LINK do przygotowania do filmu





W misie mieszam suche składniki: mąkę, cukier waniliowy, połowę cukru. Dodaję żółtka, mleko. Miksuję wstępnie i zaraz dodaję olej (może być łyżka stopionego letniego masła). Ponownie krótko miksuję do połączenia i odstawiam na 5-10 minut.

W osobnym naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję resztkę cukru, celem utrwalenia piany i dalej chwilkę miksuję.

Dodaję piane z białek do masy. Łączę delikatnie, ale krótko, tylko do połączenia, używając dużej łyżki nie robota. Ciasto uzyskuję wyraźną gęstość, ale i lekkość zarazem.

Smażę na rozgrzanym tłuszczu , jak naleśniki, na dość umiarkowanym grzaniu, uważając by się nie przypaliły. 


Układam dodatki na przestudzonych plackach. Przepychota!


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

 







1 komentarz:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne