Translate

poniedziałek, 18 marca 2019

Ryba rewelacyjna soczysta bez smażenia

Witam Kochani! Dzisiaj kolejny pomysł na smakowitą rybę z warzywami - praktycznie wszystko przygotowane na parze zapiekane w pysznym sosie, idealnie i zdrowiej. Bardzo polecam!



Składniki na około 3-4 porcje


około 0,5 kg ryby bez ości  (filet z flądry, pstrąga lub np: miruny)
warzywa jak do rosołu: 1-2 pietruszki, 1-2 marchewki, kawałek selera
mały brokuł (opcjonalnie wg gustu)
2-3 łyżki ugotowanego makaronu (opcjonalnie, ale pysznie i sycąco)
przyprawy: sól, szczypta oregano i pieprzu ziołowego

forma do zapiekania ok. 28 cm x 20 cm



Składniki do sosu


3-4 całe jaja lub np: 5 białek
ok. 100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej
pęczek zieleniny ( u mnie szczypiorek i koper)
przyprawy: sól, szczypta oregano i pieprzu ziołowego







Porcję ryby i warzywa gotuję na parze do miękkości tak, by się nie rozpadły ok. 10 min.. W trakcie delikatnie oprószam solą.

Układam rybę w naczyniu do zapiekania bez smarowania tłuszczem spodu. Na kawałkach ryby układam warzywa. Dodałam także makaron z poprzedniego dnia i idealnie się sprawdził.



Nastawiam piekarnik na 175 stopni C na termoobieg

Przygotowuję sos z wymieszanych jaj, jogurtu, mąki ziemniaczanej, posiekanej zieleniny. Przyprawiam solą, szczyptą oregano i pieprzu ziołowego. Mieszam dokładnie.

Polewam całość przygotowanej masy rybno-warzywnej przygotowanym sosem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C. Zapiekam ok. 20 min bez przykrycia. Po wyjęciu odstawiam na krótki odpoczynek i porcjuje. Jedyny tłuszcz jaki dodałam to  zdrowy olej lniany -2-3 łyżeczki polane na wierzchu, choć bez niego też pysznie. Rewelacja. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

4 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady napisz w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne