Translate

czwartek, 12 października 2017

Dżem z Żurawiny Recepta na dłuższe życie

Witam Kochani! Dżem żurawinowy ma same zalety - pysznie smakuje i leczy.  Mały dodatek do mięsa lub do sera uczyni je dużo lżejszymi. Żurawina wspomaga  serce, oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów, reguluje ciśnienie... Dodam jeszcze, że dobrze sobie radzi zamiast keczupu czy musztardy.


Żurawina to świetny dodatek do naleśników, ciężkich tortów i deserów. Dodaję na pół kilograma owoców szklankę cukru trzcinowego i moim zdaniem jest to akuratna proporcja. Ocenę oczywiście zostawiam Wam Kochani a przepis polecam na zdrowie!

Przepis na około 800-900 ml dżemu (4-5 słoików np: po musztardzie)




0,5  kg żurawiny

250 ml cukru (1 szklanka)

125 ml wody (pół szklanki)

2 spore jabłka niekwaśne lub gruszki

2-3 łyżki soku z cytryny





Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie 



Do garnka wsypuję cukier i wlewam wodę. Podgrzewam mieszając do rozpuszczenia cukru i dodaję opłukaną, osączoną żurawinę. Gotuję około 20-30 minut pod przykryciem (żurawina strzela i pryska!) na niewielkim grzaniu. Po przestudzeniu miksuję mniej więcej na bardziej rozdrobnioną masę.

Obrane jabłka bez gniazd nasiennych miksuję na papkę. Dodaję do żurawiny jabłka i sok z cytryny. Sok z cytryny tak jak cukier wzmocni i utrwali kolor. Mieszam dokładnie i wstawiam na ponowne grzanie. Dżem z tych proporcji nie wymaga zagęszczania - ma sporo pektyn - ani odparowania. Często mieszam w trakcie podgrzewania i wspomagam się pokrywką, bo masa jest dość wybuchowa i pluje. Wystarczy około 10-15 minut podgrzewania a masa zrobi się szklista i bardziej klarowna.

Wkładam gorący dżem do wygrzanych słoików. Dokładnie zakręcam i odwracam do góry dnem najlepiej do wystudzenia. Odwracam i sprawdzam - jeśli zakrętki są wklęsłe, wstawiam słoiki w chłodne, ciemne miejsce.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

5 komentarzy:

  1. Miło to co piszesz o żurawinie ,w przyszłym roku wypróbuję Twój przepis .Żurawinę robiłam we wrześniu,owoc mieliłam maszynką na 1kg owocu dałam 1kg cukru,mieszałam potem odstawiłam na 2 dni.Surowe kładłam w słoiki ,nakrętki polałam spirytusem ,bezpośrednio jak zakręcałam słoik,ale wcześniej na wierzch konfitury wlałam odrobinę spirytusu jeszcze i teraz nakrętkę na słoik.Jako surowa zachowuje wszystkie witaminy,mozna dodać do przestudzonej herbaty,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Modraszko. Dzięki za podzielenie się sposobem. Gdyby jednak chodziło tylko o witaminę C to zgadzam się w zupełności - jednakże najważniejsze walory żurawiny-garbniki, kwasy i cała większość witamin pozostanie, zwłaszcza, jak gotowanie krótkie. Dżemy mają już taką urodę, że się je gotuje na niewielkim grzaniu. Pozdrawiam

      Usuń
  2. O, uwielbiam taką żurawinkę ze smażonym camembertem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, z serem dla mnie bomba-nawet z mozzarellą

      Usuń
  3. Właśnie dżem z żurawiny jest dla mnie idealny, bo nie jest aż taki słodki jak inne :D Pycha

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne