Cukinia to jedno z tych warzyw, które się nigdy nie nudzi, bo zawsze danie jest smaczne a do tego tanie. Polecam Kochani łatwy sposób na pyszna zupę, tylko na wodzie z naturalnymi przyprawami.
Składniki na 4 porcje
2 średnie cukinie
1 cebula średnia
około 1-1,2 litra wody
trochę tłuszczu do podsmażenia cebuli
Przyprawy: sól do smaku, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, świeże oregano, pieprz ziołowy, szczypta chili lub pieprzu naturalnego, koperek
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Cukinie kroje w kostkę (jeśli nie miksuję jej po ugotowaniu na krem, zagęszczam kaszą manną lub jaglaną czy tradycyjnie mąką). Dodaje liście laurowe, ziele angielskie, ciut mielonego chili i pieprzu ziołowego oraz wodę. Gotuje 3-5 minut. W trakcie podsmażam na patelni pokrojoną cebulę. Dodaję do niej na koniec posiekane oregano, które daje mnóstwo smaku a obecność jego i chili sprawia, że zupę soli się w niewielkich ilościach. Kilka sekund podsmażam i zaraz wrzucam do zupy. Miksuję całość na krem i doprowadzam do wrzenia. Gotowe! Jeśli gęstość Wam nie odpowiada, zawsze można zupę zagęścić mąką. U mnie uwielbiamy tą zupę z makaronem, z którym smakuje fantastycznie. Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Strony
Wybierz przepis w Domogród
- babeczki ciasteczka
- biszkopt
- Boże Narodzenie
- ciasta biszkoptowe
- ciasta drożdżowe
- Ciasta kruche
- ciasta z owocami
- ciasto na pierogi
- Co na obiad?
- cukinia
- dania z makaronem
- Desery
- domowe pieczywo
- Domowe przetwory
- karpatka ptysie
- kasza jaglana
- kopytka
- kotlety pulpety gołąbki
- krem budyniowy
- kremy masy do ciast
- makowce
- naleśniki
- ostatki
- piernik
- pierogi
- roladki mięsne
- Ryby przepisy
- sałatki i surówki
- schab przepisy
- sernik
- sosy
- szarlotka
- śliwki
- Wędliny pasztety pieczenie
- Wielkanoc
- zapiekanki
- zupy
Translate
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Hm... takiej to jeszcze nie smakowałam :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Wyjątkowo pyszna!
UsuńBardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńBeatko koniecznie wypróbuj! Pozdrawiam
UsuńCukinie jadamy w wielu postaciach ale zupy jeszcze nie próbowałam. W tym roku niesamowicie obrodziły i już zaczęłam rozdawać. Zupkę wypróbuję, to znakomity pomysł.
OdpowiedzUsuńCieplutko pozdrawiam.
Ewo niesamowita, zwłaszcza z makaronem. Zazdroszczę tych zbiorów. Pozdrawiam cieplutko!
UsuńUwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
OdpowiedzUsuńTen szczególnie skradł moje serce i podniebienie :)
Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
Przepis u mnie na blogu.
Uwaga, on odchudza! :)