poniedziałek, 28 września 2015

Tortowy puszek z kremem budyniowym i pianką owocową

Witam kochani. Trochę muszę nadrobić zaległości. To ciasto czekało tydzień na opracowanie, ale się doczekało. Smakuje wybornie, lekko, choć lekkie raczej nie jest, ale raz na jakiś czas to myślę, że można sobie pozwolić na małe co nieco...



Składniki

biszkopt jasny z 3 lub 5 jaj  LINK do przepisu na biszkopt jasny z 5 jaj, LINK biszkopt jasny z 3 jaj
biszkopt ciemny z 3 lub 5 jaj LINK przepis na biszkopt kakaowy z 5 jaj, LINK biszkopt kakaowy z 3 jaj
krem budyniowy ilość podstawowa według tego przepisu polecam: LINK
około 400 ml śmietany kremówki
1 galaretka cytrynowa
3/4 szklanki ponczu (3/4 szkl. wody+sok z połowy cytryny, łyżeczka cukru+ciut alkoholu-alkohol opcjonalnie)
3 łyżki domowego dżemu z czarnej porzeczki +2-3 łyżki wody  lub inny mus z owoców (polecam brzoskwinie, nektaryny)
polewa czekoladowa - polecam przepis na lśniącą polewę LINK

Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie
Nasączam wystudzony biszkopt ciemny, który u mnie jest na spodzie. Układam warstwę kremu budyniowego. Na krem układam biszkopt jasny Kolejność biszkoptu do wyboru, jak wolicie. Nasączam biszkopt jasny, Wierzch polewam masą śmietanową, którą przygotowałam nastepująco - rozkleiłam galaretkę w 1/3 szklanki gorącej wody trzymając ją w rondlu z gorącą wodą, żeby była dość ciepła. Ubijam dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę, którą możecie zastąpić serkiem mascarpone. Dodaję zmiksowane na gładko owoce, albo taki domowy zimny zmiksowany z odrobiną wody dżem. Łącze obie masy. Do szklanki z ciepłą galaretką dodaję kilka łyżeczek ciepłej galaretki. Mieszam energicznie i dodaję do masy. Miksuję krótko całość, która dość szybko tężeje, dlatego zaraz wykładam ją na wierzch ciasta. Wkładam ciasto do lodówki na 30 minut. Ciepłą polewą szybko polewam ciasto. Letnia polewa szybko matowieje i trudno się rozprowadza. 
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :) jak zresztą wszystkie Pani wypieki :) serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pani Joanno za miłą wizytę. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Weronika puszek wygląda cudownie, żeby nie napisać przecudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu mogłabyś spróbować raz nie zawsze. Pozdrawiam i dziekuję!!!

      Usuń
  3. Przypuszczam, że trochę czasu trzeba mu poświęcić, ale wygląda niezwykle kusząco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i polecam! ...Tak Królowo, ale raz na jakis czas można się poświęcić / rozkładam to na 2 dni

      Usuń
  4. Wart włożonego wysiłku i poświęconego czasu. Wspaniały ten Puszek, weroniko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!!! Polecam a wysiłku no trochę jest-rozkładam go dlatego na dwa dni

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...