czwartek, 6 sierpnia 2015

Sałatka super na zimę szybka i pyszna

Jeśli lubicie chrupiące sałatki polecam szybkie przygotowanie bardzo smacznej mieszanki - wygodnej na zimowe obiady. Dla Tych z Was, którzy wolicie miękkie sałatki proponuję marchew, pietruszkę i seler blanszować w plastrach 2-3 minuty. Wodę z gotowanych warzyw na al dente dobrze jest dodać do zalewy, żeby nie stracić smacznego wywaru.





Składniki

2 kg ogórków sałatkowych
1 kg marchewki
2-3 papryki
2-3 pietruszki 
2 małe selery
2-3 ząbki czosnku
1/3 szklanki oleju
około 2 łyżeczek płaskich soli a właściwie tyle, żeby sałatka była smaczna
3 łyżeczki cukru
 papryki ostrej
szczypta pieprzu ziołowego
łyżeczka z brzuszkiem papryki słodkiej
2 łyżeczki listków z ziół świeżych- u mnie listki tymianku i cząbru
kilka baldachów kopru lub nasiona kopru
1,5 łyżeczki gorczycy białej

Zalewa do sałatki

1,5 litra wody lub wywaru z jarzyn
1,5 szklanki (375 ml) octu owocowego lub 250 ml octu spirytusowego 10%
1/2  lub 1/3 szklanki cukru (około 100 ml)
płaska łyżeczka soli
4-5 liści laurowych
5-6 ziaren ziela angielskiego
1,5 łyżeczki gorczycy białej

Przygotowanie

Przepis na filmie LINK
Obrane ogórki, marchew, seler, pietruszkę szatkuję na cienkie plasterki. Można dodać cukinię, ale bez skórki, bo lepiej smakuje. Dodaję paprykę, pokrojoną w słupki, czosnek posiekany w cienkie plasterki, zioła świeże, koper, gorczycę, sól, cukier, paprykę słodką i ostrą. Przyprawiam po prostu, jak surówkę. Mieszam i czekam kilkanaście minut do pół godziny, jak warzywa zmiękną. Potem dodaję olej. Mieszam dokładnie. Przygotowuję zalewę- do wody dodaję cukier, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, płaską łyżeczkę soli. Gotuję około 5 minut. W międzyczasie układam sałatkę w wyparzonych słoikach , zostawiając około 2-3 cm wolnej przestrzeni do zakrętek. Na koniec do zalewy dodaję ocet i gotuję około minuty. Wlewam gorącą zalewę do słoików. Dobrze zakręcam. Pasteryzuję w gorącej, ale nie wrzącej wodzie około 15 minut. Przechowuję w chłodnym i ciepłym miejscu.
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

17 komentarzy:

  1. Świetny przepis, wygląda tak smacznie i kolorowa, że na pewno wypróbuję :)
    http://foxyladyme.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatka pyszna zaraz po doprawieniu a w zalewie jeszcze trochę skruszeje podczas pasteryzowania

      Usuń
    2. Koniecznie! Polecam! Sałatka pyszna juz po przyprawieniu

      Usuń
  2. Nigdy takiej nie robiłam, ale w tym roku jakoś w ogóle mi czasu brakuje na zaprawy, czego się bardzo wstydzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Czasu mało a tyle by się chciało zrobić... Pozdrawiam

      Usuń
  3. Fajna sałatka, dobrze, że tu trafiłam! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Dziekuję za odwiedziny. Pozdrawiam i zapraszam ponownie

      Usuń
  4. Super, widziałam ostatnio podobną - też do słoików, ale w wersji z krojonymi ziemniakami - ale ta wersja jest zdecydowanie lżejsza no i bardzo apetyczna zalewa, chyba wykorzystam ją do swojej innej potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, zimą będzie co podjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I już wiemy, co znajdzie się w tym roku w naszej spiżarni!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam takiej sałatki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny. Zachęcam do wypróbowania

      Usuń
  8. Pani Weroniko
    Czy paprykę można zastąpić np. pomidorami? Bardzo lubię paprykę ale mój żołądek niestety nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Oczywiście, że można zastąpić lub pominąć - mam te same problemy i jak tylko znajdę czas usuwam skórę z papryki

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...