czwartek, 22 stycznia 2015

Krupnik z kurczaka krok po kroku przepis

Witam kochani. Dzisiaj podzielę się bardzo dobrym sposobem na krupnik, który z kurczakiem szybciej się gotuje a w chłody rozgrzewa i ładuje akumulatory. Tradycyjnie krupnik gotowany jest najczęściej z kaszą jęczmienną, ale możecie go zrobić tak, jak ja z królową kasz - kaszą jaglaną. Krupnik świetnie smakuje także z ryżem i z płatkami owsianymi. Polecam w każdej postaci a z jaglanką szczególnie.

W. Domogród


Składniki na około 3-4 litry wody


2 udka z kurczaka
8-10 łyżek z brzuszkiem kaszy jaglanej 
2 pietruszki
2 marchewki
1 seler
4-5 ziemniaków (opcjonalnie a zamiast więcej kaszy lub ziemniaki ugotować osobno)
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
natka z pietruszki
4-6 ziaren ziela angielskiego (najważniejsza przyprawa do krupniku)
3 liście laurowe
szczypta ziół prowansalskich
szczypta pieprzu Cayenne (chilli) lub pieprzu czarnego
szczypta kurkumy
sól do smaku

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Do zimnej wody dodaję umyte udka, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzam do wrzenia i gotuję około 20 minut na maleńkim ogniu, tak, jak rosół.

Kroję seler, pietruszkę, marchew w kostkę lub w plastry i dodaję do wywaru. Podpiekam na płomieniu sporą cebulę, która znakomicie podkręca smak szczególnie krupniku i rosołu. Dodaję ją razem z czosnkiem do zupy. Ostrożnie solę.

Na 10-15 minut przed końcem gotowania dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki (trzeba sprawdzić na miękkość wkładkę mięsną, bo gdy zbyt twarda ziemniaki się rozgotują).

W trakcie gotowania (trwa to tak długo, jak długo udka robią się miękkie- od 40 minut do godziny czasu) przyprawiam ziołami, chilli i kurkumą dla koloru. Chilli uwielbiam i do krupniku bardzo mi pasuje. 

Na 3-4 minuty przed końcem wsypuję opłukaną wcześniej kaszę jaglaną (warto ją sparzyć, jeśli nie jest eko). 

Po zestawieniu z ognia zostawiam krupnik w spokoju na około 10 minut, żeby kasza spęczniała. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię krupnik, u mnie w domu dodawało się jeszcze suszonego grzybka i ja też tak robię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krupnik uwielbiam!!!! Wpraszam się również na Twój, Weroniko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam Beatko. Teraz idealna pogoda na krupnik

      Usuń
  3. Ugotowany,bardzo smaczny na pewno ugotuje nastepnym razem.Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ładnie wygląda ten krupnik :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania. dziekuję za wizytę/Pozdrawiam

      Usuń
  5. Ja uwielbiam krupnik, robię go na kaszy jaglanej zawsze z warzywami :-) twórz przepis wygląda wyśmienicie a krupnik przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Naprawdę rozgrzewa i bardzo dobrze smakuje/ Pozdrawiam

      Usuń
  6. Wygląda przepysznie, uwielbiam krupniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Polskie zupy są najsmaczniejsze
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...