środa, 20 listopada 2013

Spaghetti, które lubię

Któż z nas nie lubi spaghetti... Świetnie smakuje, syci i poprawia nastrój. Nic dziwnego... W makaronach jest sporo antydepresyjnej witaminy B. Do tego ten pyszny pomidorowy sos, z nutą śródziemnomorskich ziół - na podniebieniu to po prostu bajka smaku, nie do opisania. W polskim klimacie, kiedy jesień z zimą się przeplata, stawia na nogi, dając energię i witalność.

W. Domogród

A oto moja propozycja:

Składniki:

Przygotowałam porcję na 3 osoby


250 gram (pół paczki) makaronu

1 szklanka sosu pomidorowego domowej roboty lub 3-4 pomidory bez skórki i twardych części (wtedy trzeba dodać cebulkę i 1-2 ząbki czosnku)

1 łyżeczka koncentratu z pomidorów

1 kopiasta łyżeczka miodu wielokwiatowego

200-250 gram świeżego mięsa pokrojonego w drobną kostkę

1 marchewka, 1 pietruszka, skrawek selera i pora - pokrojone w drobną kostkę

1-2 suszone grzybki pokrojone w drobną kostkę

mały pęczek koperku lub natki pietruszki

3-4 gałązki świeżego tymianku lub szczypta prowansalskich ziół

2-3 łyżki octu owocowego lub 1 łyżeczka octu balsamicznego

2-3 łyżki oleju do smażenia

szczypta bazylii

sól,pieprz do smaku




Przygotowanie



1. Mięso kroję w drobną kosteczkę. Szkoda czasu na mycie maszynki do mielenia a mielone paczkowane... Kto wie, co w nim siedzi, więc omijam z daleka. Chyba, że zmielą w sklepie wybrany przez Was ładny kawałek mięsiwa. U mnie jest to skrawek fileta z indyka. Przekonacie się, że pokrojone w drobną kostkę mięsko, świetnie smakuje. Można go na kilka minut przed smażeniem, posypać solą i odrobiną pieprzu lub smażyć od razu. Wlewam do rondla trochę oleju. Wrzucam mięso na gorący tłuszcz i smażę kilka minut. 

2. Wstawiam wysoki garnek do gotowania makaronu i gotuję według przepisu na opakowaniu, najlepiej na al dente, czyli na ząb. 

3. Do mięsa dorzucam miód, pokrojonego pora i resztę warzyw oprócz koperku i tymianku. Wlewam przecier, w którym jest sporo cebulki, czosnku, dlatego nie ma go już w składnikach. Jeśli robicie sos ze świeżych pomidorów, trzeba najpierw podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Duszę wszystko pod przykryciem około 10 minut.

4. Odcedzam makaron, którego nie można płukać, dzięki temu sos łatwiej do niego przylega. Wkładam do garnka i przykrywam pokrywą.

5. Na dwie minuty przed końcem dodaję posiekany tymianek, koperek i startą w dłoniach bazylię, w razie potrzeby dodaję sól i pieprz. Chwilę duszę i dodaję makaron. Mieszam wszystko i natychmiast podaję. Gorąco polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

10 komentarzy:

  1. bardzo zaskakujące spaghetti-do tej pory znałam z kremówką i curry, czy sosem pomidorowym!
    A tutaj warzywa, miód-mmm, coś czuję, że i ja bym się nim zachwycała! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością, więc do dzieła. Zamiast świeżych warzyw można dorzucić mrożonej mieszanki warzywnej, choć nie ma tak silnego aromatu, jak świeże warzywa.

      Usuń
  2. Ja też lubie spaghetti, a ten miód mnie zintrygował... ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj... Gdybym nie miała miodu pod ręką dodałabym cukru, bo najlepszy smak to gra soli, słodyczy i kwasowości. Sztuką jest oczywiście dobrze je dobrać. POLECAM

      Usuń
  3. POLECAM, bo łatwe, lekkostrawne i PYSZNE

    OdpowiedzUsuń
  4. kuszące połączenie :) i z pewnością jest zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak... Chudy indyk, warzywka i kluseczki... Skuś się...

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.