poniedziałek, 14 października 2013

Jak zrobić grzyby marynowane sprawdzony przepis


W. Domogród
Ten przepis to alternatywa do tradycyjnie marynowanych grzybków w zalewie z octem spirytusowym. Staram się, jak się da, by go wyeliminować z potraw, lub znacznie zmniejszać jego ilości. W minimalnych porcjach  pewnie nie zaszkodzi, ale w nadmiarze...

W. Domogród

Składniki do marynaty 

(na 4 słoiczki po musztardzie)

1 szklanka wody
pół szklanki octu jabłkowego
25 ml octu spirytusowego (2,5 łyżki stołowej)
4 ziarna ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
szczypta soli
1,5 lub nawet 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie grzybków marynowanych


1. Oczyszczone nieduże grzyby płuczemy krótko w zimnej wodzie. Zalewamy świeżą wodą, solimy tak, żeby były lekko słone. Gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i krótko płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Osączamy na sicie.

2. Do wyparzonych słoiczków wkładamy grzyby do 3/4 wysokości słoiczka, by pływały w zalewie.


3. Wszystkie składniki zalewy łączymy i podgrzewamy do wrzenia . Dodatek cukru bardzo dobrze podnosi walory smakowe grzybków. Jeśli go nie dodacie, grzybki marynowane stracą, niestety, na smaku. Gotujemy około 2 minut i gorącą zalewą uzupełniamy słoiki. Porządnie zakręcamy wyparzone dekielki i wkładamy do garnka. Zalewamy gorącą wodą i pasteryzujemy w temperaturze rosołowej (woda nie może bulgotać) przez 10-15 minut. Można to zrobić w piekarniku w temperaturze 140 stopni C. Po czym, jak ostygną, odwracamy wytarte słoiczki do góry dnem i sprawdzamy, czy są szczelne. Jeśli któryś nawalił, trzeba go zużyć w pierwszej kolejności a resztę schować do spiżarni lub piwnicy. Smacznego...
Zobacz, jak przechowywać grzyby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...