piątek, 27 września 2013

Makaron rurki z grzybami w pysznym śmietanowym sosie


W. Domogród
Pyszne danie nie  tylko w sezonie grzybowym. Świetnie smakuje z pieczarkami, boczniakami, czy super zdrowymi shitake. To doskonała alternatywa dla pracochłonnych pierogów. Jeśli tylko cenisz smak grzybów i ich zalety zdrowotne, skuś się na ekspresowe danie z makaronem, z włoska zwanym - penne, a po naszemu - rurkami. Idealny makaron, który po wymieszaniu z sosem i grzybami, sam się nadziewa...

Składniki:

W. Domogród
30 dag podsmażonych lub obgotowanych grzybów  (wykorzystałam maślaki i podgrzybki)
250 gram makaronu penne (rurki)
1 mała papryka pokrojona w kostkę
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
2 kopiaste łyżki gęstej śmietany 12 lub 18%
pęczek zieleniny (nać z pietruszki lub koperek
2 łyżki oleju do smażenia

maleńka szczypta ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie 


1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, byle nie był zbyt miękki (al dente wtedy, kiedy chcecie go jeszcze podgrzewać w gorącym sosie). Są różne makarony a niektórych nie warto nawet brać do obróbki, bo rozlatują się po pierwszej minucie gotowania. 

2. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulkę, dodajemy paprykę, posypujemy szczyptą soli i mieszamy. Na niedużym ogniu smażymy warzywa do miękkości. Można je podlewać niedużą ilością wody, by nie przywierały. Pod koniec ich smażenia, dodajemy starty czosnek, zioła prowansalskie i grzyby (pieczarki można wrzucić surowe i od tego momentu podsmażać jeszcze wszystko około pięciu minut). W przypadku grzybów gotowanych, możemy zaraz po krótkim czasie dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby rozrzedzamy wodą i na koniec dorzucamy posiekaną zieleninę. Podczas obróbki, próbujemy sos i korygujemy smak. 

3. Odcedzamy makaron (nie płuczemy). Wrzucamy do tego samego garnka, dodajemy do niego 1 łyżkę oleju i mieszamy (opcjonalnie, jeśli makaron nie zlepia się, można nie dodawać, bo tak, by było najlepiej, gdyż zawartość sosu i dodatków lepiej, by do niego przylegała). Dodatek oleju sprawia, że makaron nie mięknie i nie rośnie. Ważne, by kluski były gorące przed podaniem. Przykrywamy pokrywką i podajemy z tyle co przygotowanym gęstym sosem grzybowo-śmietanowym.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Zajrzyj koniecznie do sprawdzonych przepisów na:
przepyszne pierogi z grzybami
łatwa i smaczną kartoflankę z grzybami
wyborne pieczarki w serowym cieście




4 komentarze:

  1. uwielbiam smak leśnych grzybów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie sosy:)
    Dziękuję za dołączenie do akcji :) Było by bardzo miło, gdyby pojawił się jeszcze banerek akcji ;)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...