wtorek, 25 czerwca 2013

Pulchny i wilgotny spód nie tylko do serników



Polecam bardzo łatwe ciasto na spody. Dodatek maślanki lub jogurtu, sprawia, że , utrzymuje długo świeżość i wilgotność.

 

  Składniki:


2 jaja
1 żółtko
1 łyżka kopiasta masła
1 szklanka maślanki lub jogurtu
3-4 łyżki oleju
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
aromat lub starta skórka z cytrusów
szczypta soli

  Przygotowanie ciasta


Masło, olej, cukier, jaja, szczyptę soli, aromat krótko miksujemy z częścią maślanki lub zwyczajnie mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pozostałą maślankę i ponownie mieszamy, tylko do połączenia składników. Ciasta z dodatkiem maślanki lub jogurtu nie lubią długiego miksowania. Pieczemy w formie (w moim przypadku jest to zbliżony wymiar do 25 cm x 40 cm (widać na zdjęciu, że do tych proporcji, można wziąć nieco większą blachę, ale to już rzecz upodobań, co do grubości ciasta), w temperaturze 175-180 stopni C około 20 minut (mój spód siedział w piekarniku 24 minuty i nieco się przyrumienił. Moze to i dobrze, bo smak i miodowy wygląd bardzo mile mnie zaskoczył) Aha... Ciasto super się sprawdza solo lub z owocami, galaretką lub kremami, czy też masami orzechowymi. Gorąco polecam!

 


2 komentarze:

  1. witam Pani Weroniko
    czy ten sernik moge zrobic bez masy makowej?/ czyli: spod,ser i galaretke z truskawkami??jutro upieke z Pani przepisu murzynek z serowa kruszonka ciekawy przepis,pewnie bedzie pyszny :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że mozna pominąć mak.Polecam murzynek. Bardzo dziekuję za komentarz. Pozdrawiam i zapraszam ponownie

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...