czwartek, 6 czerwca 2013

Mój sposób na pomarańczową skórkę kandyzowaną

 
 
Metodami prób i błędów, dostosowałam wreszcie przepis tak, by nie był pracochłonny a przyniósł pożądane efekty. Moczenie skórek w zimnej wodzie, niestety, nie usuwa do końca goryczki - testowałam to wiele razy. Staram się, by skórka była miękka, ale nadal sprężysta i aromatyczna. Lubię oglądać kanał Kuchnia tv i tam kiedyś podpatrzyłam, chyba u Anny Olson w programie Na słodko, jak pozbywała się gorzkawego smaku skórki pomarańczowej, obgotowując ją po prostu kilka minut we wrzątku. Ona potrzebowała kilka cienkich paseczków bodajże do dekoracji. Pomyślałam wtedy, że to może być super metoda. Niestety, według różnych przepisów dalsze jej gotowanie w cukrowym syropie, raczej zrobi z niej dżem a nie smaczną skórkę, którą się czuje po każdym zagryzieniu. Ponieważ jestem przeciwniczką nadużywania cukru, choć bez niego nie da się zrobić skórki kandyzowanej, wybrałam metodę karmelizacji, dając na skórkę z 4-5 pomarańczy, maksymalnie 6 łyżek cukru. Po obgotowaniu i porządnym przepłukaniu skórki pod bieżącą wodą,  wlewam na patelnie 1/5 szklanki wody i na jej środek sypię cukier, którego woda nie dopuszcza do natychmiastowego topienia się cukru. Na niedużym płomieniu, kiedy karmelowy syrop delikatnie bursztynieje, dodaje skórkę pomarańczową i smażę na minimalnym płomieniu jakieś 5-6 minut, mieszając dosyć często. Kiedy skórka tylko lekko zrobi się lśniąca, jeszcze gorącą, wkładam do malutkich wyparzonych słoiczków. Jeśli nie zużywam jej w najbliższych dniach, pasteryzuje w garnku z wodą (woda sięga do 3/4 wysokości słoiczków) o temperaturze około 80-90 stopni, nie wrzącej, przez około 15-20 minut.

Reasumując:

 Przygotowanie pomarańczowej skórki kandyzowanej

zobacz, jak  robię to na filmie
1. Skórkę z obranych pomarańczy (przepis na skórkę z 4-5 pomarańczy) kroimy w kostkę
2. Gotujemy skórkę 2-3 minuty w 2 szklankach wody (nie słodzimy)
3. Odsączamy na sicie i porządnie płuczemy pod bieżącą wodą
4  Na patelnie wlewamy 1/5 szklanki wody. Ustawiamy średni płomień. Na środek
    patelni sypiemy około 6 łyżek cukru. Na tym etapie nic nie mieszamy - cukier     
    wkrótce się roztopi a kiedy zacznie zmieniać kolor na jasno-bursztynowy,         
    dodajemy skórkę i często mieszamy przez około 5-6 minut. Kiedy skórka zrobi
    się lśniąca, wkładamy do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcamy
    i pasteryzujemy w temperaturze około 80-90 stopni C. przez około 15 minut. 









7 komentarzy:

  1. Przesyłam nominację :)

    http://deliture.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za zaszczytny wpis i proszę o szczegóły. Rozumiem, że odpowiadam na 10 pytań, zamieszczonych pod podanym adresem - odpowiedzi zamieszczam w swoim poście.

      Usuń
  2. Dzięki za przepis :), czy przygotowywałaś może w podobny sposób skórkę z cytryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórkę z cytryny robiłam tak samo, zanim postanowiłam upubliczniać moją kuchnię w blogu. Przy najbliższej okazji, zamieszczę przepis krok po kroku i zdjęcia. Jestem dopiero tu od niespełna roku a pichcę już ho, ho... Dzięki za wpis. Serdecznie pozdrawiam!

      Usuń
  3. już czuję ten aromat.....:) proszę o mały głosik na mojego bloga http://www.blogmiesiaca.blogspot.com/ thanks :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zagłosowałam, bo warto a i pewnie inni pójdą moim śladem...

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...