środa, 5 czerwca 2013

Ciasto rabarbarowo- jabłkowe szybki przepis

 



nadzienie rabarbarowo -jabłkowe

 4 laski umytego rabarbaru tniemy na kostkę, podobnie drobimy 3 jabłka. Wrzucamy do rondla rabarbar, jak odrobinę zmięknie, dodajemy jabłka i całość słodzimy do smaku. Chwilę smażymy i odstawiamy do ostygnięcia. Masa wygląda tak, jak na zdjęciu, nie jest jednolita, widać poszczególne owoce, co lepiej prezentuje ją w cieście.

  Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki płatków owsianych
2 duże jaja
2 łyżeczki  proszku do pieczenia
3/4 szklanki maślanki lub kefiru
1/5 szklanki oleju roślinnego
3/4 szklanki cukru
odrobinę ekstraktu waniliowego 
3 łyżeczki kakao holenderskiego
szczypta soli 
Przygotowanie

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Wykładamy formę papierem. Może to być długa keksówka lub tortownica. Wszystkie składniki sypkie (oprócz kakao) mieszamy i dodajemy płynne , mieszając przez chwilę łyżką (mieszamy krótko bez udziału robota). Trwa to dosłownie chwilę. Ciasto dzielimy na dwie części, jedna z nich nieco mniejsza, do której dodajemy kakao. gdyby była zbyt gęsta, trzeba trochę rozluźnić maślanką lub wodą. Jasną masę wylewamy na spód, na nią nadzienie, tak, by nie stykało się z brzegami formy. Wierzch zaciągamy drugim ciastem od boków do środka, by zamknąć drogę sokom z nadzienia. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Gdy ostygnie robimy najprostszą polewę z cukru pudru i odrobiny soku z cytryny, dekorując na przykład płatkami migdałowymi. Ciasto jest lekkostrawne, tanie, łatwe i przepyszne, w sam raz na poobiedni deser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...