środa, 19 czerwca 2013

Chłodnik z arbuza i jogurtu


Domogród


Upalne lato to wyzwanie dla tych, co w kuchni mają swój azyl. Arbuz jest sam w sobie tak doskonały, że nie potrzebuje żadnej obróbki. Wystarczy pokroić w plastry lub w kostkę... Uwielbiam go zajadać podczas cieplutkiego lata, wylegując się na leżaku. Moja propozycja arbuza z jogurtem to nic nowego, ale warto ją wypróbować, zwłaszcza, gdy żar leje się z nieba.


Składniki: 

około pół  litra bardzo gęstego jogurtu
1/4 dużego arbuza (nieco ponad 1 kg)
cukier według uznania - dałam dosłownie szczyptę, bo arbuz, którego kupiłam był bardzo słodziutki
i może kilka bratków lub listków mięty - u mnie poziomka

Przygotowanie

Umytego arbuza kroimy w kostkę, usuwając przy tym ziarenka. Ładniejsze kawałki odkładamy do miseczki a mniej kształtne od razu do blendera. Robimy przy tym miejsce dla jogurtu, którego powinno być w blenderze, objętościowo trochę więcej, niż arbuza, żeby masa jogurtowa była bardziej zawiesista. Dałam ciut mniej jogurtu, bo około 400 ml, przez co był nieco rzadszy. W miseczkach układamy po kilkanaście kostek arbuza i zalewamy masą jogurtowo-arbuzową. Dekorujemy według uznania i wychodzimy z chłodnikiem na świeże powietrze.

Smacznego!

 

2 komentarze:

  1. wydaje się, że deserek będzie smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W upały doskonale się sprawdza... Pozdrawiam!

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...