niedziela, 12 maja 2013

Sałatka majowa z sałaty...

 
 W maju chętnie sięgamy po świeżą sałatę, ogórka, rzodkiewkę i szczypiorek, szukając sił witalnych w soczystej zieleni, obfitującej w niezbędne witaminy i minerały. Zanim jednak zrobimy z nich sałatkę, trzeba je dobrze umyć, pozbywając się szkodliwych dla nas nawozów. Zewnętrzne liście sałaty polecam wyrzucić a najlepiej kupować produkty ze sprawdzonych źródeł lub w miarę możliwości uprawiać je samemu.





Składniki


główka sałaty
kilka rzodkiewek
pół świeżego ogórka
pęczek szczypiorku
2 łyżeczki majonezu
80 ml jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki brązowego cukru
szczypta chrzanu
 sól, pieprz

 

Przygotowanie

Warzywa dokładnie myjemy. Sałatę drzemy na kawałki, liść, po liściu. Rzodkiewkę i ogórka tniemy w plasterki, szczypiorek siekamy tradycyjne. Mieszamy rozdrobnione warzywa w salaterce. Teraz zabieramy się do zrobienia domowego sosu sałatkowego - do jogurtu dodajemy majonez, najlepiej domowy, cukier trzcinowy, sól, pieprz, ciut chrzanu. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia składników. Zobacz film
Nazwałam ją sałatką majową, bo w tym miesiącu jest najczęściej robioną przeze mnie przystawką do obiadu. Podana z wątróbką i kaszą jaglaną smakuje doskonale. Przepis tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...